Spartan – The Fall Of Olympus

Facebookrssmail

SPartanSpartan is een Haarlemse metal band opgericht in 2007 en na een Ep, ‘For Glory’, in 2009 in eigen beheer te hebben uitgebracht verschijnt dit jaar het debuut album. Spartan heeft inmiddels een platendeal getekend bij Into The LimeLight Records en zes jaar na de debuut Ep verschijnt dan eindelijk de eerste full-length ‘The Fall Of Olympus’. Was dit album het wachten waard? Ik denk van wel, de Cd presentatie in het Haarlemse Patronaat gaf al aan dat er voldoende publieke belangstelling is voor dit genre en voor Spartan in het bijzonder. Muzikaal zit dit schijfje goed in elkaar en brengen de heren een lekkere mix van Power Metal en Death Metal met goed verzorgt gitaarwerk, strakke drums. De teksten van Spartan zijn gebaseerd op de Griekse mythologie en verhalen over veldslagen, goden en halfgoden uit het Griekse rijk der fabelen en worden krachtig gebracht met zowel brute grunts als schelle schreeuwerige vocalen.

Het album opent met een knaller ‘Age Of Man’ een lekker up-tempo nummer waarmee meteen duidelijk wordt wat de plannen zijn van Spartan. ‘Helena’, een van mijn favorieten, neigt naar melodieuze Death Metal hoewel het wat irriterende en masse gezongen refrein het net niet doet. Verder opvallend lekkere nummers zijn Immortal, ‘The Labyrinth’ of ‘Titanomachy’ dat aanvangt met een lekker bas intro en fijne gitaarsolo’s kent . Spartan pakt flink uit op deze debuut plaat, zo zijn er verschillende gast vocalisten uitgenodigd om een bijdrage te leveren. Bij ‘Breaking The Chains Of Olympus’ krijgen we Henning Base van Firewind te horen die wat extras weet te brengen met zijn vocalen en voor een welkome afwisseling zorgt. Hadassa Kosten, bekend van de eveneens Haarlemse band theNAME, is te horen in het nummer ‘Eurydice’s Song’ en wat een strot heeft deze Haarlemse schoonheid. Het nummer kent verschillende tempo wisselingen en lijkt haar op het lijf geschreven, de combinatie met de brute vocalen geven een bijzonder effect in dit nummer. Op de afsluiter, ‘Sons Of Sparta’, krijgen we de “Spartaanse zoon” Sakis Tolis van Black Metal giganten Rotting Christ te horen en in tegenstelling tot het nummer met Hadassa brengt Sakis geen enkele variatie in de song, de song klinkt weliswaar zwaarder en is misschien niet het typische Spartan nummer dat je verwacht maar verrassend klinkt het niet.

Spartan heeft een een lekker debuut album uitgebracht en kan hier zeker verder mee. (7/10) (Into The LimeLight Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ