SuidAkrA – The Cimbric Yarns

Facebookrssmail

Via AFM Records brengt de band SuidAkrA hun 13de studio album ‘The Cimbric Yarns’ uit.
De band bestaat al ruim 22 jaar, maar zag pas in 2014 hun doorbraak in hun hometown Duitsland door een documentaire over hun tour door India gefilmd door de Duitse zender ZDF.
SuidAkrA is de eerste metalband ooit die in India in zes verschillende steden optrad.

Alhoewel, metal?
Na het beluisteren van ‘The Cimbric Yarns’ vroeg ik mij af waarom over dit album een recensie geschreven diende te worden voor een Metalzine? De band omschrijft hun stijl als Melodic Death Metal en Celtic Metal, maar ‘The Cimbric Yarns’ bestaat uit een volledige Folksound zonder enige inbreng van welk elektrisch instrument dan ook. Maar op Rockmuzine hebben wij wel vaker bandjes die een uitstapje maken naar een album met enkel en alleen maar een folksound, en is bovendien ondergetekende niet bekend met eerder werk van deze band, dus daarin krijgt SuidAkrA het voordeel van de twijfel.

En dat verdient de band zeer zeker, want tracks als ‘Serpentine Origins’, ‘Ode To Arma’, en ‘A Day And Forever’ zijn mooie, dromerige Folk tracks begeleidt op viool, akoestische gitaar en bass, en een pianospel als muzikale bridge.
Zelfs het instrumentale intro ‘Echtra’ is nou pas écht een intro waar menig Symphonic Metal band nog een puntje aan kan zuigen. En is het schitterende ‘Ode To Arma’ direct een favoriet door de dromerige vocalen onder een helder gespeelde akoestische gitaar en prettig rustig drumspel.
De sound wordt daarbij in deze track mooi afgewisseld door een licht pianospel als bridge.
Ook de ballad ‘A Day And Forever’ onder louter vrouwelijke vocalen met een mooie, dramatische tekst is een pareltje.

Na het instrumentale intermezzo ‘Black Dawn’ volgen de overige tracks ‘At Nine Light Night’, ‘Snakehenge’, ‘Birth And Despair’, ‘Assault Un Urlár’ en ‘Caoine Cruác’. Doordat dezelfde instrument gebruikt worden is er weinig afwisseling in de sound en worden 10 akoestische tracks een beetje te veel van het goede. Als enigste die daar een beetje tussenuit springt is het bombastische en filmische ‘Snakehenge’.
Pas op ‘Birth And Despair’ komt er weer wat afwisseling on de hoek kijken door het gebruik van een achtergrondkoor.

Een originele en prima zet van SuidAkrA om een volledig Folk album uit te brengen. Doordat de songs en muziek van prima kwaliteit zijn wordt de luisteraar vanzelf nieuwsgierig naar het steviger werk van de band. Aan de folksongs te horen heeft deze band prima kwaliteit van muziek en ook de vocalen zijn uitstekend.
Dus als je dat met een folk album kan, dan zit het vast ook goed met het harde werk.
(70/100) (AFM Records)

 

Tracklist The Cimbric Yarns

  1. Echtra
  2. Serpentine Origins
  3. Ode To Arma
  4. A Day And Forever
  5. Black Dawn
  6. At Nine Light Night
  7. Snakehenge
  8. Birth And Despair
  9. Assault Un Urlár
  10. Caoine Cruác

 

Line Up SuidAkrA

Arkadius Antonik – vocals, guitars
Lars Wehner – drums, backing vocals
Jan Jansohn – bass
Marius “Jussi” Pesch – guitars, clean vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ