Ten- The dragon and Saint George

Facebookrssmail

image001In 1995 werd het Engelse Manchester de band Ten opgericht. De band speelt melodische hard rock. Ten is nog al productief want ze brengen op zijn minst één keer per jaar een studio album uit. Tel daar in de loop der jaren een live cd, een paar verzamel cd’s en EP’s bij op, en het totaal is meer dan 20 albums. ‘The dragon and Saint George’ is een EP in een kleine oplage, slechts 350 exemplaren.

Gary Hughes heeft, zoals de fans weten een mooie stem. Al snel is het duidelijk dat de opener van de EP de titeltrack is. Deze track komt van hun cd ‘Isla de Muerta’ die eerder dit jaar verscheen. Saint George was een ridder, in de legende ging hij het gevecht met een draak aan. Je hoort daarom de strijdvaardigheid in de muziek en zang terug. Het ritme en de melodie zijn pakkend. Natuurlijk zijn er vol op gitaren te horen. Dat kan ook niet anders met twee lead gitaristen: Dann Rosingana , Steve Grocott en rhythm gitarist John Halliwell. Door dit alles blijft de track aangenaam in je hoofd kleven.

De volgende drie tracks op de EP zijn nieuwe tracks: ‘Musketeers: soldiers of the king’, is daar de eerste van. Ook nu een pakkend ritme en melodie. Daarmee sluit deze track mooi aan op zijn voorganger. ‘Is there anyone with sense’ klinkt hier en daar iets zwaarder door de bas. Maar over het algemeem blijft de bas wel op de achtergrond.

De voorgaande nummers verschillen niet zo heel veel. ‘Albion Born’ (van de cd Albion, 2014) brengt daar verandering in, vooral door het a capella intro. Zowel de leadzang als de backing vocals zijn door Gary gezongen. In beiden komt zijn stem erg mooi uit! Zeker in combinatie met de keyboard klanken door Darrel Treece-Birch. Ook nu is de geschiedenis in de tekst weer aangehaald. Het ritme en tempo gaan omhoog. Rock wordt vermengd met een vleugje mars ritme, uit lang vervlogen soldatentijden.

‘We can be as one’ komt ook van Isla de Muerta’. Deze 7e, en laatste track is exclusief voor de Europese markt. Piano klanken, gespeeld door Darrel, klinkt samen met Gary’s stem. Een mooi combinatie ! Meeslepend gitaarwerk maakt hier een powerballad van. (7,5) (Rocktopia Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ