CD van de Week: Villainy – Villainy II: Dim

Facebookrssmail

VillainyVillainy, opgericht in 2010, heb ik leren kennen op een festival in Scum Katwijk alwaar de heren op het kleine podium hun set ten gehore mochten brengen en zij trokken meteen mijn aandacht. Een mengeling van black metal op de leest van cultband Celtic Frost met sporen van de Duitse thrash giganten Destruction was het geluid dat mij destijds fascineerde. In 2013 kwam de debuutplaat ‘Villainy I’ uit en deze klonk zoals verwacht, wellicht een beetje simpel met een wat magere productie maar live klonken de nummers heerlijk en dat is dan ook de reden dat ik deze Limburgse heren ben blijven volgen. In 2016 is het tijd voor de opvolger ‘Villainy II: Dim’.

Het album opent met een intro genaamd ‘A Familiair Wind’ en ik vraag me hardop af of dit de Villainy is zoals ik ze heb leren kennen, de bekende wind waait in ieder geval niet door mijn oren. Het intro klinkt vrolijk met gitaarspel zoals je dit verwacht van Het Rosenberg Trio maar gelukkig halverwege het intro wordt er een ander deuntje gespeeld dat bekender in mijn oren klinkt. Bij het volgende nummer ‘Nebulous Chasm’ begint het tot mijn door te dringen dat ik inderdaad te maken hem met Villainy, het rauwe stemgeluid van Reinier klinkt weer als vanouds door mijn speakers en ik bemerk dat de heren een nieuw ingrediënt hebben toegevoegd. De korte bijtende gitaar aanhalen, die een band als Voivod vroeger in het repertoire had, geven het geheel een bijna “Proggy” geluid en dit zonder het eigen geluid te verliezen. ‘The View From My Ivory Tower’ is een bekende daar dit nummer in 2014 is uitgebracht op 7″ vinyl en welke te samen met Villainy I in mijn platenkast prijkt echter hier hebben we te maken met een verlengde versie van maar liefst ruim 12 minuten. De vele tempowisselingen in dit nummer zorgen ervoor dat het nummer boeiend blijft van begin tot eind en blijft een van mijn favoriete Villainy nummers. Een duistere en traag nummer als ‘Jewel’ en de meer brute nummers als ‘Valley’, ‘The Soul Is Untouched’ en ‘Inside Her Hide and Fire’ verdienen een vermelding en zijn stuk voor stuk nummers met kwaliteit en op en top Villainy. Persoonlijk ben ik geen fan van instrumentale nummers maar een nummer als ‘Dwaalspoor’ en vooral de afsluiter ‘Herschapen’ dat vol zit met heerlijk gitaarwerk en solo’s kunnen mijn goedkeuring volledig krijgen.

Villainy heeft een bijzonder gevarieerd album uitgebracht waarbij menigeen de vingers zal aflikken, technisch is er een bijzondere vooruitgang geboekt waarbij ik nadrukkelijk het gitaarspel wil noemen en daarnaast zijn er nieuwe ingrediënten toegevoegd zonder het rauwe en duistere karakter te verliezen. Dit is een album geworden waar je niet zo maar in zit maar het heeft wat luisterbeurten nodig om er in te groeien, heb je dit geduld dan koop je een geweldig album. Dit album is verkrijgbaar op vinyl en cd vanaf 29 januari. (9/10, Listenable Records)

Tracklist ‘Villainy II: Dim’:

1) A Familiair Wind
2) Nebulous Chasm
3) The View From My Ivory Tower (new version) (cd bonus track)
4) Dwaalspoor
5) Jewel
6) Only I Have the Light of Lights
7) Valley
8) The Soul Is Untouched
9) Inside Her Hide and Fire
10) And the Gold of Rebirth
11) Herschapen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ