Here Be Dragons – These Golden Days of Youth (EP)

Facebookrssmail

Natuurlijk, de vergelijking met Radiohead is snel gemaakt bij het horen van de eerste tonen van ‘These Golden Days of Youth’, de debuut-EP van Here Be Dragons. Geen moddervette, grommende gitaren, maar een sferische sound dankzij “delay” en veel “reverb”. Eigenwijze drumriffs. Lekkere, stuwende bas. En een heerlijk, dromerig stemgeluid van leadzanger Sander Tonino. Het is duidelijk waar deze band haar inspiratie uithaalt. Is dat erg? Dacht het niet.

Om te beginnen: voor wie dacht dat Utrecht met bands als Causes en natuurlijk Kensington tegenwoordig patent had op “chartbusters”, hebben we nieuws. Here Be Dragons komt uit Tilburg. Twee gitaristen (Joost Cornelissen en Jasper Broekhoven), een drummer Youri van der Avoird), een bassist (Rob van der Veeken) en een zanger. Gezamenlijk Here Be Dragons, zoals ook de debuutsingle heet. Die single werd in mei van vorig jaar gelanceerd en, gelukkig, opgepikt door diverse media, ondermeer door IndieXL .

HERE-BE-DRAGONS-These_Golden_Days_of_Youth_EP_CoverHet smaakte naar meer, veel meer en dat zag ook The Bakery – wel uit Utrecht – dat de Tilburgers naar aanleiding van de single contracteerde en onder hoede bracht van Martijn Groeneveld die we kennen van bijvoorbeeld Blaudzun. Voorwaar niet de minste. De samenwerking resulteert voorlopig in een EP met naast de debuutsingle nog drie lekkere nummers. Vrijdag 8 januari was een gedenkwaardige dag. Here Be Dragons presenteerde de EP in 013 en nu kan iedereen er van genieten.

Genieten is het – twintig minuten lang of kort, maar net hoe je het ziet. Onze favoriet: Silver Lines. Melodieus. Prachtig opgebouwd naar een meeslepende climax. Here Be Dragons laat je golven. Genietend op die golven zie je een prachtige wereld aan de horizon. Een wereld met mythische draken die vooral muze zijn en dwingen tot muzikale poëzie. Maar ook draken die de stoerste ridder terugwerpen op een naakt zelf. Onbeschermd. Tot ze zich in die naaktheid moeten overgeven.

I’ve come undone. A matter of letting go.
Dat doen draken met je. Here Be Dragons.
Here Be Dragons.

Indie? Ja. Dat media als A-FM en Kicking the Habit dit oppikken is mooi, maar dit verdient een veel breder publiek. Dus: 3FM. Radio2. 538. Q. Kink. Aan iedereen die het horen wil: draai dit. Dit is the next big thing.
(10/10) (The Bakery)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ