Marilyn Manson – Heaven Upside Down

Facebookrssmail

De afgelopen tien jaar heeft Marilyn Manson verschillende rollen aangenomen. Dit heeft muzikaal niet altijd gebracht waar de fans op hoopten. De variatie was groot van industrial shock rock tot garage rock. ‘Antichrist Superstar’ (1996) is toch wel het album wat de meeste successen bracht. Nu is hij terug met zijn tiende album ‘Heaven Upside Down’. De samenwerking met Tyler Bates lijkt het beste dat Marilyn Manson is overkomen in de afgelopen tien jaar. Want na het uitbrengen van ‘Holy Wood’ (2000) leek hij toch een beetje zoekende. De rauwheid van zijn eerdere werk lijkt dan ook gedeeltelijk terug.

Met ‘Revelation 12’ heeft het album een redelijke opening. Met rauwe klanken, industrial invloeden en al met al een zekere smerige vibe die bij Manson past. Het nummer kent een redelijk opbouw, maar tot een echte climax komt het niet. Het tempo gaat iets omlaag in ‘Tatooed In Reverse’. Er ligt meer nadruk op de vocalen, die gelukkig wel de nodige energie brengen. ‘We Know Where You Fucking Live’ is als single uitgebracht voorafgaand aan het album. Dit nummer vertegenwoordigd wel duidelijk de hardere kant van Marilyn Manson, maar wordt ook afgewisseld met de rustige kant. Het is het beste van twee werelden in één mix. Manson gaat in ieder geval voluit en schreeuwt zijn longen eruit.

De woordspeling in ‘Say10’ is leuk gevonden. Dit lijkt zeker in het begin het beste aan dit nummer. Gelukkig wordt de trage opening doorbroken door een referein dat gevuld is met rauwe gitaren. De verhalende lijn van Paul Wiley op gitaar is van groot belang bij de verschillende tempowisselingen binnen dit nummer, dit is dan ook goed gedaan. Ook in ‘Kill4Me’ is het Paul wiley die indruk maakt. Het nummer heeft een sexy uitstraling. Het is zeker meer toegankelijk voor het groter publiek. Maar het zijn de leuke riffs die bepalend zijn voor het verhaal en die het net die extra vibe geven.

Helaas houdt Manson vast aan zijn eigen stijl van tekst schrijven en dat is niet altijd even sterk. ‘Jesus Crisis’ is zo’n voorbeeld. De constante herhaling is gewoon een gebrek aan inspiratie en erg vervelend. Als de herhaling dan nog een boodschap meebracht, maar helaas ook dat is niet het geval. We worden als luisteraar bloodgesteld aan een stukje zeer puberaal tekst schrijven. Het gemiddeld top 40 nummer over overmatig alcohol gebruik of de zonneschijn heeft nog meer inhoud.

In ‘Blood Honey’ beweert Manson niet gemeen te zijn, maar slechts zichzelf, iets wat niet geloofwaardig overkomt na de herhaalde boodschap in ‘Jesus Crisis’. ‘Blood Honey’ is de gevoelige ballad van het album, helaas niet overtuigend gebracht. Het blijft toch een beetje vreemd, de neergezette sfeer is bijna luguber. De uithalen van Manson komen getergd en pijnlijk over en dat breek het gevoel van romantiek bij deze ballad toch enigszins af.

Gewoon klaar voor de radio en zeker toegankelijk voor het grote publiek is ‘Heaven Upside Down’. Dit is door de inbreng van een accoustisch gitaar en met een pop achtige riffs gewoon een rockplaat. Lekker simpel en een soort van vrolijk. De afsluiter van het album ‘Threats Of Romance’ beukt er dan weer in als een sloopkogel door een betonnen wand. Met zeer rauwe klanken in de opening, die gelukkig worden over genomen door een zeer sterke verhalende lijn op de gitaren en de toestsen. De solerende gitaren zijn echt wel tof ingebracht en goed in balans met de toestsen. Het nummer heeft een soort van foute vibe die goed past in een sleazy club uit de jaren 50. Meer toegankelijk, wel apart maar zeker leuk.

Marilyn Manson heeft met ‘Heaven Upside Down’ zo lijkt het de eerste stappen gezet naar het terug vinden van zijn oude geluid. Het is een redelijk album. Fans die later aangehaakt zijn zullen de hardere stukken niet altijd kunnen waarderen. Voor fans van het eerste uur is er eindelijk weer een stukje herkenning. Voor Marilyn Manson is het in ieder geval verstandig als hij met Tyler Bates blijft werken en zijn adviezen opvolgt. Dit album is een stap in de goede richting. Hopelijk kan Marilyn Manson hiermee een deel van de populairiteit terug winnen.

(65/100, Loma Vista Recordings)

Tracklist;
• Revelation 12
• Tattooed In Reverse
• We Know Where You Fucking Live
• Say10
• Kill4Me
• Saturnalia
• Jesus Crisis
• Blood Honey
• Heaven Upside Down
• Threats Of Romance

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ