Cliff Burton zou vandaag 54 zijn geworden

Facebookrssmail

Cliff Burton werd op 10 februari geboren in Castro Valley, Alameda County, California als kind van Jan en Ray Burton. Zijn jeugd bracht hij door in Castro Valley, San Francisco Bay Area. Burtons interesse in muziek begon toen hij via zijn vader kennismaakte met klassieke muziek en hij pianolessen nam. In zijn tienerjaren veranderde zijn smaak van klassiek in jazz en uiteindelijk heavy metal. Na de dood van zijn broer en door zijn passie voor muziek ging hij zich concentreren op de basgitaar. Hij volgde ook lessen, maar moest steeds een andere leraar zoeken omdat ze hem niet zo ver konden helpen als hij wilde. Hij was toen 14. Volgens zijn ouders zei Cliff “I’m going to be the world’s best bassplayer for my brother”. Hij oefende soms 6 uren per dag. Zijn eerste invloeden variëren van klassieke muziek tot Southern Rock, tot Country, Blues and Jazz.

In 1982 kwam Burton in de San Francisco Bay Area band Trauma te spelen. Met deze band nam hij enkele demo’s op, waaronder een aantal songs voor Metal Massacre 2. Tijdens een optreden van Trauma in 1982 in de “Whiskey A Go Go”-bar stonden Lars Ulrich en James Hetfield – respectievelijk drummer en zanger/gitarist van Metallica – vol verwondering naar de sologitarist te kijken die een geweldige solo speelde. Dit bleek Cliff Burton te zijn, die zijn basgitaar hanteerde als sologitaar. Hij speelde onder andere zijn fameuze solo, later bekend als Anesthesia (pulling teeth). Ze vroegen hem de inmiddels bij Metallica vertrokken bassist Ron McGovney te vervangen, en omdat Cliff vond dat Trauma “een beetje commercieel werd” had hij er wel oren naar.

Burton kwam op 24-jarige leeftijd om het leven bij een ongeval met de tourbus van Metallica tijdens de Damage Inc. Tour in 1986, ter promotie van het album Master of Puppets. Op 27 september was de bus op weg van Stockholm naar Kopenhagen. Bij Dörarp (ten noorden van Ljungby) raakte de tourbus in een slip (volgens de buschauffeur door ijs op de weg). Toen de wielen het gras in de berm raakte, sloeg de bus om. Alle passagiers wisten ongedeerd het wrak te verlaten op Burton na. Cliff zou vandaag 54 zijn geworden.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ