Martyr – You Are Next

Facebookrssmail

height-400Een nieuw album van de Nederlandse heavy metal band Martyr en wat kan je daarvan verwachten? Op de website van de heren staat vermeld “Dutch Metal Legends” en dat zegt nogal wat. Op een of andere manier klopt de stelling van de heren op hun site wel, de mannen zijn al actief sinds 1982 en hebben inmiddels vier full-length albums op hun naam staan. Live is het altijd weer een geweldige ervaring en het enthousiasme van de heren is er altijd, of ze nu als opener staan in Scum Katwijk voor Jaguar met 40 bezoekers of op een klein podium aan het Scheveningse strand met een flinke hoeveelheid “metalheads”, de mannen doen hun best en vermaken de aanwezigen.

 

Een platen contract bij ‘Into the LimeLight Records’ en vijf jaar na het uitbrengen van de laatste plaat, ‘Circle of 8’ (via Metal Blade) verschijnt het nieuwe album ‘You Are Next’. En was dit het wachten waard? Ik ben van mening dat het wachten meer dan waard is geweest, het nieuwe album overtreft het voorgaande op nagenoeg alle fronten.

Het album opent met ‘Into The Darkest Of All Realms’, de song waarvan al eerder een video verschenen is, uitzonderlijk sterk. Heavy, melodieus en lekkere vocalen met een leuk intro en outro verzorgd door de pas negen jarige Johanna.

Het nummer ‘Inch By Inch’ is het eerste nummers waar ik iets van vraagtekens bij heb, zanger Rop van Haren heeft veelal de neiging maling te hebben aan riffs en vult zijn eigen zanglijn in, veelal klinkt dat voortreffelijk en verassend echter in dit nummer krijg ik het gevoel dat het niet helemaal lekker loopt. Bassist Jeffrey Bryan en gastzanger Andreas Lipinski (Wolfen) die de ruige backing vocals voor hun rekening nemen reden het nummer. In overtreffende trap het nummer “In The End’ waarbij de vocalen van Rop dwars door de brute vocalen lopen en een uitermate chaotisch effect creëren.

‘Souls Breathe’ is wellicht het meest heavy nummer dat Martyr ooit heeft uitgebracht, de agressieve vocalen van Marloes (Izegrim) passen perfect en zijn een lekkere aanvulling voor dit nummer. Naast de over het algemeen goed verzorgde vocalen van Rop komen er meer zangers in dit Martyr hoofdstuk aan bod, zo neemt John JayCee Cuypers (Praying Mantis) en de jonge Nick Holleman van onder andere Vicious Rumors deel aan de zangpartijen op het album. Lekkere heavy metal rockers nummers als ‘Monster’ en ‘Mother’s Tear’ knallen voorbij, lekkere nummers die de lang vervlogen jaren 89 weer eer aan doen.

Afsluiter is een cover van de NWOBHM band Raven ‘Don’t Need Your Money’, en is een heerlijk nummer welke heerlijk is uitgevoerd. Op de vraag waarom?, kreeg ik het dat de heren zijn gevraagd voor een internationale officiele Raven tribute, het nummer is, ook naar mijn mening, bijzonder geslaagd en ook de heren van Raven hebben aangegeven dat het nummer daadwerkelijk op de tribute verschijnt later dit jaar.

Martyr heeft een lekker verfrissend album uitgebracht en naar mijn mening het beste wat zij ooit hebben gebracht. Diversiteit door de gast vocalen en een lekkere vette productie, een album dat in ieders platenkast zou moeten komen te staan.

(8/10, Into the LimeLight Records)

Voor wie de video nog niet heeft bekeken is hier de link.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ