John Wetton and The Les Paul Trio – New York Minute


Facebookrssmail

originalSinds eind jaren 60 is John Wetton actief als beroepsmuzikant. Hij heeft in heel wat bands gespeeld. Waaronder King Crimson, Uriah Heep, Wishbone Ash en Asia. Sinds begin jaren 90 is hij soloartiest. Hij maakt sindsdien wat meer commerciële muziek i.p.v. (prog)rock.

Op deze live cd ‘New York Minute’ staan voornamelijk covers. De cd opnames waren in 2013. Zoals wel vaker met live cd’s duurt het een tijd voordat de cd op de markt komt.

Het eerste nummer is ‘Do it again’ van Steely Dan. Qua muziek valt op dat in deze versie jammer genoeg minder details zitten. Natuurlijk is het geen probleem als een artiest een hele eigen versie neer zet. Graag zelfs. Maar de versie van John is een afgevlakte versie van het origineel. Als je versie instrumentaal minimaliseert, komt de nadruk te liggen op het vocale gedeelte. Dan moet je dat wel perfect neer kunnen zetten. Maar dat is hier niet het geval. Zijn zang is matig.

Ook ‘God only knows’ van de Beach Boys klinkt rustiger dan het origineel. In de coupletten klinkt John’s stem nog goed. Met de hoge noten in het refrein heeft hij duidelijk moeite en komen er alles behalve vlekkeloos uit. Het applaus uit het publiek klinkt aarzelend. 

Ook de nummers die volgen zijn niet overtuigend. Als ‘Heat of the moment’ van Asia klinkt duurt het even voordat je het nummer herkent. Vooral omdat het tempo een stuk langzamer is. Dat langzame hoeft geen probleem te zijn. Mits je maar geraakt wordt door de muziek en de stem. Maar dat is hier helaas niet zo. Deze versie is bijna sloom te noemen. De originele versie, die (deels) door John zelf is geschreven een stuk beter.

In zijn eigen ‘Battle lines’ hoor je de emotie in zijn stem. 
De coupletten zijn klein gezongen en gespeeld. Dit klinkt goed! Hij blijft problemen houden met de hoge noten. In het refrein zingt hij met meer volume dan zijn stem aan kan. Dat klinkt niet echt aangenaam. Dit is zo jammer, want het is een goed en emotioneel nummer. Maar hier word je niet geraakt.

Met pijn in het hart is de conclusie dat deze live cd met 9 nummers zowel instrumentaal als vocaal niet bepaald een hoogvlieger is. Vooral bij een live cd moet je wel sfeer voelen, ook dat ontbreekt.

(6/10, Eigen Beheer)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ