Graves At Sea – The Curse That Is

Facebookrssmail

The Curse That IsGraves At Sea is een Amerikaanse Sludge / Doom Metal band opgericht in 2002. In de begin periode wilde het nog niet echt vlotten en na het uitbrengen van een demo, singel en een split werd er de brui aangegeven. In 2012 ging het bij de heren weer kriebelen en werd een nieuwe poging ondernomen. Met de harde kern bestaande uit gitarist Nick Phit en zanger Nathan Misterek, een nieuwe drummer in de persoon van Bryan Sours (oorspronkelijke drummer Steve Klatz is in 2011 overleden) en een nieuwe bassist Bryan Sours. Wat volgde waren een EP, ‘This Place Is Poison’, en een split in 2014 en dit bracht aanzienlijk meer succes. De band werd opgepikt door Relapse Records resulterend in het debuut album ‘The Curse That Is’.

Het album opent met het titelnummer ‘The Curse That Is’, ruim 11 minuten puur drama pure doom met snellere tussenstukken. Wat direct aanspreekt zijn de vocalen van Nathan, deze zijn zo smerig en vol emotie

“Eat of my body / Drink of my blood
Take from my soul / Blacken my heart
Raise all your glasses, we’re doomed from the start”

Je krijgt het gevoel verdoemd te zijn. Ook ‘Dead Eyes’ is zo’n kraker van een dikke 11 minuten. Een heerlijk nummer om lekker bij weg te zaken en te verdrinken in je eigen mistroostigheid en al duren deze nummers 20 minuten, vervelen doen ze niet,

Graves At Sea weet voldoende te variëren om de nummers spannend en aantrekkelijk te houden. ‘Tempest’ is een wat meer up-tempo nummer en ook dat gaat de heren goed af, bijzonder strakke “breaks” en melodieus gitaarwerk met die duistere vocalen. ‘The Ashes Made Her Beautiful’ is dan een typisch sludge nummer, korte bijtende en snauwende zinsneden worden naar je hoofd geslingerd. Een melodieus tussenstuk geeft wat rust maar daarna gaat het weer volgas verder, 15 minuten lang.

Ook andere instrumenten worden op dit album niet geschuwd, in onder andere ‘The Ashes Made Her Beautiful’ horen we een fluit en viool, en in het instrumentale ‘Luna Lupus Venator’ komt de viool goed naar voren. Afsluiter ‘Minimum Slave’ is weer zo’n lekker nummer met ruim 14 minuten op de teller en is een waardige afsluiter van een heerlijk album.

De debuut plaat van Graves At Sea is er een die er mag zijn en misschien dat deze plaat ze de erkenning gaat brengen die ze verdienen. Ik heb in ieder geval de vinyl versie besteld.
Vanaf 1 april is deze plaat verkrijgbaar als CD, 2LP en digitaal.

(8/10, Relapse Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ