Mantra Vega – The Illusion’s Reckoning

Facebookrssmail

image001In 1995 startte de muziek carrière van de toen 18 jarige Heather Findlay. Twee jaar later werd ze zangeres van Mostly Autumn. Tot ze in 2011 de band verliet om een solo carrière op te bouwen. Dat verliep meteen goed. Bovendien heeft ze als gast muzikant/zangers aan diverse cd’s van grote bands meegewerkt. Om er een aantal te noemen: IONA, Ayreon, Uriah Heep, Karnataka.
Mantra Vega is een nieuwe transatlantische prog rock band. Deze bestaat behalve Heather o.a. uit: Multi-instrumentalist Dave Kerzner (o.a. Sonic Elements) en David Kilminster (o.a. Roger Waters/Steven Wilson). Niet de minste namen!

Heather zingt haar tekst niet in ‘Every Corner’ maar ze vertelt met zachte stem haar verhaal. De muziek blijft, zoals verwacht rustig. Non-stop volgt ‘Island’. Het lichte poppy ritme snoept wat aandacht weg van Heather’s stem. Soms heeft haar stem wel wat weg van die van Stevie Nicks. Dit is een duet met Dave Kerzner. Hun stemmen kleuren verbazingwekkend goed bij elkaar, en vormen soms bijna één geheel. Behalve Dave en David, speelt ook Chris Johnson (o.a. Mostly Autumn) gitaar. Even zijn er wat Kate Bush invloeden te horen, en niet te vergeten leuke details in de muziek. Hoewel er wel degelijk een stuk meeslepend gitaarwerk te horen is, valt de duur ervan een beetje tegen. Jammer dat het poppy ritme tijdens deze stukken niet iets meer op de achtergrond is gezet.

Het intro van ‘I’ve seen your star’ klinkt anders dan de voorgaande. Ik hoor een “folk-fluit”, maar ik kan even niet thuis brengen welke dat is. Het blijkt een bansuri te zijn, dit is een bamboedwarsfluit, gespeeld door Remko de Landmeter. Dit nummer is langzaam en dromerig. Als of je tussen waken en slapen bent. Het geheel komt niet binnen op de manier waarop het bedoeld is. Je mist net wat intensiteit.

Als 10e en laatste nummer staat het titelnummer gepland. Al eerder waren de Mostly Autumn invloeden te horen. Ook nu weer. Na een decrescendo speelt ook drummer Alex Cromarty (o.a. Mostly Autumn) zacht en langzaam. Hierdoor krijgt Heather’s stem heel terecht alle aandacht. Arjen Lucassen (o.a. Ayreon, The Gentle Storm) laat gaaf gitaarwerk horen. Dit had gerust langer mogen duren! De hoge keyboard tonen passen mooi in het geheel. Wat een afsluiter!

Gelukkig is er nog een bonus nummer. De akoestische versie van ‘Mountain Spring’.
Natuurlijk komt de akoestische gitaar ruim aan bod. Maar ook de toetsen worden niet vergeten. De kracht in Heather’s stem is duidelijk te horen. Jammer dat haar stem in andere stukken soms vervormd is. Stuart Fletcher is met zijn bas ook hier wat meer op de achtergrond te horen. Ook de muziek is hier en daar wat vervormd. Hierdoor ontstaat er een kleine disbalans.

Heather heeft een fantastische stem. De line-up is geweldig. Je verwacht een super album, dat grenst aan perfectie. Mantra Vega heeft niet voor de volle 100% aan de verwachtingen voldaan. Voor een deel omdat Heather’s stem en het goede gitaarspel wat te weinig “in te picture” staan. Aan de andere kant: Met zulke goede gitaristen bestaat er wel de valkuil van over de top gaan en te veel willen. Daar is Mantra Vega gelukkig niet ingetrapt.
Soms is de geluidskwaliteit een fractie te flets. Het album is over het algemeen vrij rustig. Toch is er zeker genoeg diversiteit. De muziek zit ingewikkelder in elkaar dan in eerste instantie lijkt. ‘The Illusion’s Reckoning’ is een aangenaam en toegankelijk album.

(7,5/10, Eigen beheer)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ