Don Airey, old school hard rock zonder poespas

Facebookrssmail

Don Airey is de huidige toetsenist van Deep Purple. Hij verving de inmiddels overleden Jon Lord in 2003 in de Engelse hardrockformatie. Deep Purple is druk bezig met hun nieuwe studio album en dus even niet op tournee. Een mooi buitenkansje voor Don om samen met een stel vrienden weer een aantal solo concerten in Europa te doen. Iets wat hij elk jaar wel één of twee keer doet.

Don Airey brak echt door toen hij in 1979 de toetsenist van Rainbow werd. Daarvoor had hij in Cozy Powell’s Hammer en Colosseum II gezeten en op verschillende albums als studio muzikant meegespeeld. Dat laatste is hij zijn hele carrière blijven doen. Zodoende is hij te horen op enkele honderden albums. Op zijn conto staan bijdragen op albums van Rainbow, Deep Purple, Black Sabbath, Gary Moore, Michael Schenker, Ozzy Osbourne, Jethro Tull, Judas Priest, Saxon, UFO, Brian May, Uli Jon Roth en nog tientallen minder bekende namen. Daarnaast nam hij ook enkele solo albums op.

Zoals gezegd is Deep Purple bezig met het opnemen van een nieuw studio album. Aangezien het instrumentale gedeelte van het album al is opgenomen had Don deze maand twee weken de tijd om weer eens zelf een aantal concerten te doen. Met 12 optredens in 13 dagen laat de inmiddels 65 jarige toetsenist er geen gras over groeien. Na concerten in Italië, Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië en Duitsland sloot hij zijn korte tournee af in Leiden. Zijn band bestond ditmaal uit zanger Carl Sentance, drummer Jon Finnigan, bassist Laurence Cottle en gitarist Simon McBride. Allen muzikanten die hun sporen zowel in bands en als sessiemuzikant ruimschoots hebben verdiend.

Dat was niet meteen in de zaal van de Gebroeders de Nobel te zien. Op deze druilerige zondagavond hadden hooguit vijftig muziekfans de moeite genomen om naar Leiden te komen. Zodoende was besloten het concert van de grote naar de kleine zaal te verplaatsen. En ook die werd nog niet voor de helft gevuld. De vijf ras muzikanten lieten zich er niet door uit het veld slaan en hadden zo te zien best wel schik op het kleine podium. Muzikaal was het een kleine twee uur genieten geblazen.

Airey voerde ons langs zijn zeer rijke muzikale verleden en schotelde de aanwezigen een heerlijk pak hits voor waarop hij ooit meespeelde. Met nummers van Rainbow, Deep Purple, Colosseum II, Gary Moore en Ozzy Osbourne was het smullen geblazen voor de fans. Daarnaast liet hij ook een aantal nummers van zijn solo albums horen.

Carl Sentance, in het verleden de zanger van het Zwitserse Krokus en de huidige vocalist van het Schotse Nazareth, liet horen het hele repertoire goed aan te kunnen. Dat gold ook voor Simon McBride die de partijen van topgitaristen als Ritchie Blackmore, Gary Moore en Randy Rhoads vlekkeloos speelde. Met Jon Finnigan en Laurence Cottle als solide ritme sectie werd een hoogstaand niveau gehaald.

Nummers van Rainbow hebben altijd wel een groot aandeel gehad in Don’s solo concerten. Dat was in Leiden niet anders. Naast het bekende werk als ‘Spotlight Kid’, ‘All Night Long’ en ‘Lost in Hollywood’ speelde Don ook de bij het grote publiek iets minder bekende nummers ‘No Release’, ‘Bad Girls’ en het instrumentale ‘Weiss Heim’. Daarnaast kwamen ‘The Inquisition’ (Colosseum II), ‘Back on the Streets’ (Gary Moore) en ‘Mr. Crowley’ (Ozzy Osbourne) aan bod. Van Deep Purple kregen we ‘Rapture of the Deep’ te horen. Simon McBride nam op ‘Power of Soul’ (Jimi Hendrix) de zang erbij voor zijn rekening. Van Airey zijn solo albums kwamen de meeste nummers van ‘A Light in the Sky’ . Een album dat in 2008 door het Nederlandse Mascott Records werd uitgebracht.

Don Airey en zijn band trakteerde de aanwezigen zonder poespas of zich iets aantrekkend van nieuwe trends op een heerlijke avond old school hard rock. In de toegift speelde Don een eerbetoon aan de onlangs overleden Keith Emerson. Met een jazzy intro werd de Rainbow hit ‘Since You Been Gone’ ingeleid voordat Deep Purple’s ‘Black Night’ in een lange versie de avond afsloot waarbij de crew en alle bandleden nog een keer in de schijnwerpers werden gezet. Iedereen ging daarna met een tevreden gevoel naar huis.

Foto’s (c) Frans van Arkel

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ