Savage Master – With Whips and Chains

Facebookrssmail

HRR492_Savage_MasterToen deze cd de review aanbiedingen passeerde dacht ik in eerste instantie met een geheel andere band te maken te hebben. Zonder ook maar een noot te hebben gehoord dus de download op stick gezet en deze in de auto geplaatst. Dit is reeds enkele weken geleden en sindsdien heb ik niets anders meer gedraaid……. Na ± ronde 50 wordt het dan toch eindelijk tijd om hem te reviewen want deze superplaat verdient dat zonder meer. Voor mij tot op heden DE plaat van 2016 in ieder geval.

Savage Master komt uit Louisville, Kentucky en is in 2013 opgericht door gitarist Adam Neal en vocaliste Stacy “Savage” Peak. Hun imago van beulen die worden aangevoerd door een heks hebben ze ontleend uit de film ‘Black Sunday’ (The Mask Of Satan). M.a.w. ze zien eruit als Betsy Bitch geflankeerd door The Mentors en het aanbidden van Satan wordt niet onder stoelen of banken gestoken. Nou ja, door dit soort gimmick’s moet je nu eenmaal heen kijken al kun je moeilijk om de wonderschone verschijning van Stacy heen.

Dit is inmiddels al hun tweede album want in 2013 verscheen reeds ‘Mask Of The Devil’. De band laat er qua releases dus duidelijk geen gras over groeien. Dat doen ze ook muzikaal gezien zeker niet. Geïnspireerd door de meer obscure maar zeker niet slechte bands als het Belgische Acid, Hallow’s Eve en Helstar stuwt deze band mijn hartslag naar bijzondere kritieke hoogte. Muzikaal stap je in een tijdmachine die je terugbrengt naar de beginjaren ’80. De productie rammelt soms een beetje, drums klinken nogal dof maar bovenal spat de eerlijkheid en gedrevenheid er aan alle kanten vanaf. Ongecompliceerd, rauw en “catchy” worden de songs vol overgave je oren binnen geslingerd waarna ze al na enkele keren in je grijze massa gebrand zitten.

Na het aanroepen van de heerser van het kwaad in het intro ‘Call Of The Master’ gaan we in volle metal galop met ‘Dark Light Of The Moon’. Pure old school metal met vocalen die perfect passen bij deze muziek. Stacy beschikt over een heldere maar rauwe, soms schreeuwerige zang die in de langere uithalen doet denken aan Tim Baker van Cirith Ungol. Het titelnummer ‘With Whips And Chains’ volgt en is ook een prima mid tempo nummer. Hierna volgt het heerlijke ‘Path Of The Necromancer’ dat wat sneller is en waarin wederom Stacy een hoofdrol opeist met de wijze waarop zij de teksten als het ware in je gezicht spuugt. De lekkere gitaarsolo’s zijn een lust voor het oor en de sound is zo puur en authentiek dat je bijna niet kunt geloven dat deze plaat in het heden is opgenomen.

Te genieten valt er nog volop met geweldige up tempo nummers als ‘Looking For A Sacrifice’, ‘Satan’s Crown’, ‘Burned At The Stake’ en het rond de Judas Priest riff van ‘Rapid Fire’ opgebouwde ‘Ready To Sin’, waarin in het middenstuk nog even een fantastische gitaarsolo wordt weggegeven die sterk doet denken aan hoe er ten tijde van Metallica’s ‘Kill ‘Em All’ werd gesoleerd.

Savage Master levert met ‘With Whips And Chains’ een onweerstaanbare plaat af die zeker voor de liefhebber van echt ouderwetse Metal niet te versmaden is. Niks nieuws onder de zon maar wel puur en authentiek, zonder opsmuk en recht voor zijn raap. De band zoekt het niet in gekunstelde opnamen of perfectie en dat heeft zeker zijn charme. Te zien zijn ze op 1 mei in Little Devil te Tilburg als onderdeel van de MMM shows. Daar zijn hun albums vanzelfsprekend op vinyl te scoren. Zelf begin ik alvast aan ronde 51 en ben ik helemaal “Ready To Sin”!

(9/10, High Roller Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ