Ygfan – Köd

Facebookrssmail

ygfan-kod-coverYgfan is een nieuwe Hongaarse post black metal band. De band is opgericht in 2013 in Budapest en hebben getekend bij het ATMF, A Sad Sadness Song label. De hier besproken debuut EP en de volgende twee albums zullen op dit label verschijnen. De band maakt hiermee een niet alledaagse vliegende start, waar ik naar geluisterd heb is dus de debuut EP ‘Köd’.

Vier nummers telt de EP en deze zijn toepasselijk genoemd I, II, III en IV. Zo simpel als de titels zijn de nummers zeker niet, het eerste nummer begint met gezapig vogel gezang waarna gitaar en drums er vol in knallen om vervolgens in een melodieus stukje te belanden. Op het moment dat de “clean vocals” van zanger / gitarist Zsolt Bálint erbij komen worden deze in eerste instantie overstemt door de (te harde) gitaar de balans keert terug op het moment dat de sfeer verandert met meer duistere en zwarte klanken en krijsende black metal vocalen. Een heerlijk nummer van ruim 9 minuten met wisselende sferen, mooie kleine muzikale stukken en meer bruut werk. Het tweede nummer klinkt in eerste instantie als een typisch black metal nummer maar net zoals in het voorgaande nummer belanden we ook hier halverwege in een gevoelig muzikaal tussenstuk met fijn solowerk om vervolgens weer bruut te finishen. Bij ‘III’ zijn de volgels weer terug en worden we weer voorzichtig meegenomen op reis, waar de reis heen gaat weet niemand maar onderweg is er genoeg te genieten. Fijn muzikale stukken met hier en daar een oprisping, een perfect opgebouwd nummer dat uiteindelijk uitmondt in de duistere wereld van black metal. Het laatste nummer is een wat steviger nummer met afwisselende vocalen, bruut en “clean” en is een lekkere afsluiter.

Ygfan heeft met deze EP een verrassend visitekaartje afgegeven, niet zo maar black metal maar met invloeden van veel meer muzikale stromingen. Een heerlijk debuut met heerlijke composities, laat de eerste full-length maar komen.

(8/10, A Sad Sadness Song)

Tracklist:

1. I. 09:22
2. II. 04:42
3. III. 11:20
4. IV. 06:02

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ