Drive Like Maria is terug en hoe!

Facebookrssmail

Drive Like Maria schudde de Nederlandse rockscene in 2009 op met haar fenomenale debuutalbum ‘Elmwood’. De vlammende riffs en krachtige zang in nummers als ‘I’m on a Train’ en ‘So’ brachten de band tot voorprogramma van AC/DC en ZZ Top. In 2012 kwam Drive Like Maria met een titelloze opvolger die zo mogelijk nog meer impact had. De band veroverde podia door heel Nederland met hun verschroeiende liveshows. Maar na Breda Barst 2013 werd het stil rondom Drive Like Maria. De band zou een nieuwe plaat op gaan nemen.©Ariane van Ginneke- Drive Like Maria (6)

Pas in het voorjaar van 2015 was er weer een teken van leven. De band gaf een geweldige show op Vestrock. Begin 2016 bracht Drive Like Maria de eerste single van het komende album uit. ‘Nighthawk’ bleek een meesterwerk dat naar meer smaakte.  Op 15 april bracht de band de eerste ep uit die een drieluik gaat vormen: ‘Creator Preserver Destroyer’. Drive Like Maria trapte de toer om ‘Creator’ te promoten af in een stijf uitverkocht Merleyn.

Onder de tonen van de slide gitaar van het intro van ‘Nighthawk’ beklom Drive Like Maria het podium, na het prachtig gezongen intro liet Drive Like Maria een stilte van een fractie van een seconde vallen waarna de gitaren losbarsten. We waren los! Drive Like Maria leek herboren, nieuwe nummers als ‘Nighthawk’, ‘Keeps Me Going’ en nog uit te brengen nummers als ‘Saints’ werden vol overtuiging en passie gebracht. Maar ook oudere nummers leken een nieuwe energie te hebben gekregen. Zanger Bjorn Awouters voelde zich zichtbaar thuis op het podium en buiten zijn prachtige, loepzuivere stem was hij ook meer frontman dan ooit. Gitariste Nitzan Hoffmann toonde met haar passie en powerriffs aan dat zij de enige echte gitaarrocklady is. Drummer Bram van den Berg vormde samen met nieuweling Maarten van Damme het solide fundament onder al het vocale- en gitaargeweld.

Het was inmiddels 1261 dagen geleden dat Drive Like Maria in Nijmegen had opgetreden, veel te lang, zo begroette gitariste Nitzan Hofmann het publiek in Merleyn. Het publiek bleek het met de band eens te zijn. Zowel de nummers van de eerste twee albums als de nieuwe nummers werden met enthousiasme ontvangen. Zeker de oude nummers werden massaal meegezongen. ‘Talk To Me’ was een van die oude juweeltjes die een nieuwe energie leken te hebben gekregen. Het intro was nu eens niet die monumentale riff, maar Bjorn’s stem, slechts begeleid door een enkele bastoon. Toen Nitzan de riff aansloeg kwam hij des te harder binnen, zeker toen ze op de rand van het podium helemaal losging! In ‘Tiny Terror’, de afsluiter van ‘Creator’ klinkt Drive Like Maria als Queens of the Stone Age. Niet zozeer omdat het nummer op een QOTSA liedje zou lijken, maar omdat Drive Like Maria hier hetzelfde talent laat zien om tegelijkertijd te swingen en melodieus te klinken in een knetterhard rocknummer. ©Ariane van Ginneke- Drive Like Maria (19)Bjorn zong ‘Where the Brokenhearted Go’ bloedstollend mooi solo, alleen begeleid door zijn eigen gitaar. ‘Here Comes the Night’ groeide door de grommende gitaarriffs en krachtige zang uit tot een van de hoogtepunten van de show. Deze eer moet het delen met het epische ‘Black Horses’ met de galopperende drums, gierende gitaren en uitgebreide jams.

Omdat Merleyn geen backstage heeft kondigde Bram aan dat de band niet van het podium af zou gaan om weer terug te keren voor een toegift, maar gewoon door zou spelen. “Maar ons dan niet achteraf arrogant gaan noemen omdat we niet terugkomen”. Waarna Drive Like Maria nog maar eens vol gas gaf in oudjes als ‘King of My Town’ en spetterende afsluiter ‘So’.

Wat een geweldige avond.  Drive Like Maria was gretig om weer op het podium te staan en het speelplezier spatte van het podium af. Drive Like Maria was altijd al een geweldige liveband, maar in deze vorm is ze een van de allerbeste livebands van ons land. Grijp je kans nu ze nog op intieme podiums als Merleyn en Ekko staan, Drive Like Maria is klaar voor het grotere werk. Drive Like Maria is terug en beter dan ooit.

Fotografie: Ariane van Ginneke

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ