Fates Warning stelt niet teleur

Facebookrssmail

Fates Warning bracht vorig jaar de CD ‘Theories Of Flight’ uit. Het was pas het tweede studio album in meer dan tien jaar tijd van de progressieve metal band die al sinds de begin jaren tachtig meedraait. Vorige week begonnen ze hun Europese tournee waarin ook twee optredens in Nederland zijn opgenomen. Fates Warning moest genoegen nemen met de kleine zaal van Patronaat. Als het eerste voorprogramma begon lijkt dat terecht omdat de zaal erg matig gevuld is. Maar al snel loopt de zaal aardig vol. Als de hoofdact het podium betreedt is het zelfs erg druk te noemen.

Eerst zijn er twee support acts die het publiek voorgeschoteld krijgt, Fallen Arise en Armored Dawn. Beide bands sluiten niet echt aan bij de hoofd-act. Fallen Arise is afkomstig uit Griekenland en speelt symfonische gothic metal. Ze hebben zowel een mannelijke als vrouwelijk vocalist die voor de nodige afwisseling zorgen. Het Braziliaanse Armored Dawn speelt Viking-achtige power metal. De Grieken brengen het er net iets beter vanaf als de Brazilianen. Armored Dawn valt op door hun kolderieke zanger met camouflage strepen op zijn gezicht en gekleed in een korte broek. Niet de uitrusting waar je aan denkt bij een Viking. Beide bands is een half uurtje speelplezier gegund en dat is meer dan voldoende.

De zondagavond is niet populair bij concertbezoekers. Daarbij stond Fates Warning zaterdagavond ook in een goed gevulde Pul in Uden. Toch weten ze ook de nodige fans naar Haarlem te lokken. Op de vraag van zanger Ray Alder wie er in Uden ook bij was reageren verschillende fans. Dit geeft aan hoe populair de band nog steeds is bij een aantal van hun trouwe fans. In Haarlem stelt de band niet teleur. Gelijk vanaf het begin gaat de band lekker van start met het nummer ‘From the Rooftops’ van de laatste CD. Ook de volgende anderhalf uur weet de band te blijven boeien.

Fates Warning wordt samen met bands als Dream Theater en Queensryche gezien als de pioniers van de progressieve metal. Gitarist Jim Matheos zit het langst bij de band en is verantwoordelijk voor de meeste songs van de band. Frank Aresti is de andere gitarist. Beiden blijven het hele concert stijf op hun plek aan de zijkanten van het podium staan. Drummer Bobby Jarzombek (Halford, Sebastian Bach, Riot) zit het kortste bij de band, al zit hij inmiddels ook al weer tien jaar bij de band . Stoicijns drumt hij er uitstekend op los op zijn grote kit. Bassist Joey Vera, ook bekend van Armored Saint, beweegt wel af en toe over het podium. Met de grimassen op zijn gezicht eist hij af en toe ook een gedeelte van de aandacht voor zich op. Zanger Ray Alder tenslotte is uitstekend bij stem en gedurende het optreden betrekt hij het publiek er steeds beter bij.

De nummers zijn zoals verwacht lekker uitgesponnen verweven in een heerlijke muur van geluid in verschillende toonsoorten vol met snelle gitaarriffs en geweldige solo’s. Zo komen er een aantal delen van het concept album ‘A Pleasant Shade of Gray’ uit 1997 voorbij. Van het laatste album horen we ook ‘Seven Stars’ en ‘The Light and Shade of Things’. Verder ligt de aandacht vooral op de voor de fans bekende oudere songs en daar is niets mis mee. Fates Warning musiceert er heerlijk op los en houdt het niveau gedurende het hele optreden vast. Aan het eind van het optreden dat met de toegiften ‘Through Different Eyes’ en ‘Monument’ wordt afgesloten is er dan ook een terecht daverend applaus van de volle zaal voor de progressieve metalband uit de Verenigde Staten.

Foto’s (c) Frans van Arkel

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ