Darkestrah – Turan

Facebookrssmail

darkestrah Turan Digi Lp cover WEBDarkestrah is een black metal band uit Bishkek, Kirgizië opgericht in 1999. Kirgizië is een Centraal-Aziatische republiek grensend aan Rusland en kent welgeteld één actieve metal band. Tegenwoordig verblijft de band in het Duitse Leipzig en komen ze eind van deze maand met hun zesde full-lentgh ‘Turan’. Darkestrah staat bekend om de albums met mythologische concepten en het nieuwe album vormt hierop geen uitzondering. ‘Turan’,de titel van het nieuwe album, betekent letterlijk “het land van de Tur“ en verwijst naar Tur, de tweede zoon van de legendarische Iraanse koning Fereyduneen, heerser van een regio in Centraal-Azië bestaande uit landen die we nu kennen als Türkistan en China.

Het intro van het openingsnummer ‘One with the Grey Spirit’ heeft een gesproken tekst in de Kirgizische taal op een treurig muziekje en vooral de taal geeft het intro iets duisters. Het nummer gaat over in wat akoestisch gepingel tot dat de versterkte gitaar erbij komt en langzaam aan het geweld op gang komt. Een episch nummer met een heerlijke opbouw, met de zang knalt het tempo omhoog en een golf van geweld barst los.

Opvallend zijn de inzet van de keyboards op deze plaat, hoewel ik persoonlijk niet zo verrukt van het gebruik van dit instrument zijn de simpel gespeelde, soms lang aangehouden noten, toch een goede aanvulling op de nummers. ‘Erlik-Khan’ (de god van de dood en onderwereld) is een nummer dat symfonisch start met een sample van traditionele zang, klaagzang. De schreeuwerige vocalen van zanger Kriegtalith zijn ijzig koud als de dood en passen perfect in de muzikaal sterke composities. ‘Conversations of the Seer’ is misschien wel het bruutste nummer op de plaat, fijne tempowisselingen en heerlijke gitaarlijnen van gitarist Resurgemus geven het nummer inhoud en kracht. ‘Gleaming Madness’ is een nummer waar de folkinvloeden die de band duidelijk kent meer opduiken dan in de andere nummers. Een nummer dat start met een fijne melodielijn en overgaat in de bruut zwart metaal en toch komen de melodieën weer terug. Een heerlijk nummer, compleet en vol verrassingen. De plaat sluit af met ‘The Hidden Light’ en brengt ruim acht minuten aan sfeerwisselingen met zich mee, een heerlijke afsluiter van een top plaat.

Darkestrah heeft met ‘Turan’ een geweldige plaat afgeleverd vol spannende, melodieuze en brute composities. Voor de liefhebber van black metal een absolute aanrader.
Het album is vanaf 29 april verkrijgbaar.

(8,5/10, Osmose Productions)

Tracklist:

1. One with the Grey Spirit
2. Erlik-Khan
3. Conversions of the Seer
4. Gleaming Madness
5. Bird of Prey
6. The Hidden Light

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ