Proud Existence – The Trail

Facebookrssmail

Proud-Existence-The-TrialProud Existence is een Haagse heavy metal band opgericht in 1980. Na een split 7” in 1985 verscheen, via het label Paladyn, in 1988 de EP ‘The Trial’ waarna het stil werd en bleef rondom deze band. Naar verluidt zijn de mogelijkheden tot een reünie miniem maar toch is laatst de EP verschenen op CD. Waarom dan toch een CD? De EP ‘The Trial’ ademt de sfeer van de jaren 80 en geeft je het gevoel weer even terug te zijn in de jaren van de jeugd en heeft alleen al om die reden bestaansrecht.

Na het intro worden we getrakteerd op een lekker stukje “no nonsense” heavy metal met ‘Right Time to Die’. Typische jaren 80 riffs met uitstekend solowerk van de gitaristen Coen Petri (Rosie) en Ben Bijl. ‘Deliver or Kill’ start met een gevoelig gitaar intro waarna het tempo er weer lekker op gaat. De heldere vocalen van zanger Alex Roest met hier en daar een uithaal zijn typerend voor de jaren 80 en brengen je terug in de tijd.

‘The Trail’ is een nummer dat niet voorkwam op de demo en is ook gewoon weer en lekker nummer en ook hier zijn het de gitaarpartijen die bijzonder opvallen. Bij het nummer ‘Castles in Black’ heb ik voor het eerst iets van waar heb ik dit eerder gehoord, een wat simpel nummer dat lekker in het gehoor ligt. De nummers van de EP worden aangevuld met drie oude demo opnames en als laatste nummer krijgen we het nummer ‘Blind Folded’. Dit nummer is afkomstig van de split ‘Metal Power V’ uit 1985 en is een lekkere afsluiter.

De CD van Proud Existence is er een die niet zou mistaan in het je CD rek, je kunnen zou zeggen dat het wat gedateerd is maar het pakt de sfeer uit de jaren 80 perfect. Neem daarbij de goede geluid kwaliteit en je haalt een heerlijk stukje nostalgie in huis. Jammer is dat de heren zich vooralsnog niet hebben laten verleiden tot een reünie.

(8/10, Virginkiller Entertainment)

1. Intro
2. Right Time to Die
3. Deliver or Kill
4. Fast Ride
5. The Trial
6. Castles in Black
7. Thou Wilt Be Avenged
8. Right Time to Die (demo versie)
9. Deliver or Kill (demo versie)
10. Thou Wilt Be Avenged (demo versie)
11. Blind Folded (Metal Power V singel)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ