Interview Martyr, RockMuZine schuift aan bij Rick en Marcel

Facebookrssmail

De kruitdampen zijn nog maar net opgetrokken uit het Utrechtse Tivolli de Helling na de cd release party van Martyr en de mannen trekken voort met een reeks optredens ter promotie van het nieuwe album ‘You Are Next’. Op deze drukke en feestelijke avond voor Martyr werd er nog even tijd gevonden een interview te doen met RockMuZine. Rick Bouman en Marcel Heesakkers schoven aan en werden aan de tand gevoeld over het heden en verleden en de toekomst van de band.

DSC_3303-02_Martyr_20160429_Rockmuzine

Martyr, de Dutch heavy metal legends. Welke rol heeft Martyr gespeeld in de jaren 80?

Rick: We waren, denk ik, één van de bands die echt actief bezig waren. Er waren nog niet zo heel veel bands, je had wel namen als Picture en Vengeance en wij waren nog jonge broekies van een jaar of 15 en wilde andere metal maken. Heel eigenwijs, zoals we nog steeds zijn, zijn we begonnen met het schrijven van meer technische riffs en songs en dit werd al snel opgepakt. De tweede demo ‘Metal Torture’ kreeg lovende kritieken van o.a. Aardschok en ik denk dat we daarmee een pad hebben gemaakt buiten de standaard rock of hard rock die er destijds was. Dat was toch wat meer rechttoe rechtaan en wij brachten wat meer speed metal achtige invloeden, meer riffs, vreemde maatsoorten en wat meer dissonate tonen er in, dit sloeg aan en heeft misschien wel andere bands geïnspireerd. Je had destijds het NWOBHM genre maar dit is niet waardoor wij beïnvloedt zijn, we zijn meer beïnvloedt door Japanse metal en bands als Loudness en X-ray maar ook wel door US metal met bands als Cirith Ungol.

Op een moment hebben jullie er de brui aan gegeven en maakte een herstart in 2006, wat was de motivatie?

Rick: We hadden twee albums uitgebracht en veel gespeeld en op een gegeven moment kwam de tijd van de Europe’s en de Bon Jovi’s en wij waren gewoon stevige metal. We hadden een manager en die bracht ons naar een grote platen maatschappij, Polydor, en die wilden eigenlijk een hitje. We begonnen wat gedwongen muziek te maken waar we niet vandaan kwamen en dat werkte niet en daarom zijn we eigenlijk gestopt. We merkten dat we ons hart niet meer volgden.

In 2006 weer bij elkaar.

Marcel: In 2001 een eenmalige reünie, voor het Heavy Metal Maniacs festival, en 4 à 5 jaar later de tweede eenmalige reünie en daarna zijn we eigenlijk niet meer gestopt, we zijn nu al negen jaar met reünies bezig.
Rick: De motivatie? In de eerste plaats om dat het leuk is om te doen en de waardering die je krijgt.
Marcel: En de vrienden die we zijn, Martyr is een echte vriendenband.

DSC_3249-02_Martyr_20160429_Rockmuzine

Nagenoeg in dezelfde line-up als die in de jaren 80.

Rick: Klopt, het is een vriendenband en ook toen we gestopt waren zijn we elkaar niet uit het oog verloren, we zijn allemaal doorgegaan met muziek maken en kwamen bij elkaar kijken. Natuurlijk zag je elkaar niet elke dag zoals je elkaar nu weer wel heel vaak ziet sinds 2006. Maar eigenlijk kwam het door “Keep It True”, zij vroegen ons voor een reünie en dat was echt geweldig. Daarna volgde “Headbangers Open Air” en toen wilde een label onze plaat uitbrengen, van het één kwam het ander en het ging maar door.

Het nieuwe album, ‘You Are Next’, hoe is dat ontvangen?

Rick: Heel goed, hij is nu zo’n drie weken uit en we krijgen echt super lovende kritieken. Fans, muziekbladen en DJ’s zijn lovend over de plaat en de productie. We hebben er heel veel aandacht aan besteed en we hebben er lang over gedaan om hem te maken tot wat het is, we hebben goede kritieken en iedereen vindt hem super strak.

Wat opvalt zijn de “harsh vocals”

Marcel: We hebben een nieuwe bassist sinds een aantal jaren die heeft Toine vervangen en dit is eigenlijk een beetje zijn inbreng. Het is er eigenlijk een beetje ingeslopen.
Rick: De inbreng van Jeff heeft het meer “thrashy” gemaakt. We hebben ook niet stilgestaan sinds de jaren 80 en hebben ook geluisterd naar alles wat om ons heen gebeurde. “All along the way”
zijn wij ook beïnvloedt door de tours met Lizzy Borden, Flotsam & Jetsam en Vicieus Rumors en daar hebben wij ook het beste van gepakt. Het is wel een beetje via de natuurlijke weg maar we wilden het ook gewoon “heavy” maken en dat is denk ik wel gelukt.

DSC_1983-02_Martyr_20160429_Rockmuzine

Ik begreep dat Rop ook gitaar speelt en meeschrijft, wat is de rolverdeling?

Rick: Voor deze plaat hebben voornamelijk Rop en ik de nummers thuis gecomponeerd en Rop speelt inderdaad ook gitaar, op ‘Monster’ heeft hij het intro gespeeld, het akoestische stuk. We arrangeren het op gitaar en dan gaat het ProTools in en zetten we de drum erop om het een “feel” te geven, de “feel” waarvan wij denken dat het nummer nodig heeft en dan brengen we het naar de band en elk bandlid heeft dan zijn eigen invulling passend in het gevoel zoals het nummer is bedacht. In de studio werken we het verder uit, pre producties gedaan en weer mee teruggenomen en beoordeelt, past dit bij ons?, is het goed genoeg? En daarna terug de studio in gegaan, een jaar lang op en af totdat dit product ontstond.

De ambities van Martyr, wat willen jullie graag bereiken of nog graag doen?

Rick: Eerst dit album tot een succes maken, de plaat is net uit en laten we eerst oppakken, promoten en lekker spelen. En verder, het moet een stap omhoog en deze plaat is een stap omhoog. De plaat klinkt compact en het zijn 10 verschillende, gevarieerde songs en toch een geheel. De productie is goed en vet en dit moet ons brengen naar grotere zalen en leukere festivals en hopelijk wat internationale optredens waar be mee bezig zijn. Hopelijk een tour en Japan is wel mijn droom. De nieuwe hoes pakt de Japanners wel en we hebben nu ook waarschijnlijk een deal in Japan. We hebben natuurlijk al een platendeal met 2 maatschappijen maar we gaan een aparte distributie doen voor Japan en gaan binnenkort tekenen.
Marcel: Leuke shows meepakken, goede festivals. Japan, we hebben altijd gezegd dat wanneer Japan voorbijkomt en we gaan daar ook daadwerkelijk spelen dan is het meteen einde oefening, op het hoogtepunt moet je stoppen.

DSC_2176-02_Martyr_20160429_Rockmuzine

Heeft Martyr tourplannen ter promotie van de nieuwe plaat?

Rick: Er staan nu wat losse shows gepland en gaan waarschijnlijk naar Griekenland en daarnaast heeft de UK interesse, we moeten even kijken hoe dat gaat passen in de dingen die we doen. Er staan shows gepland voor Duitsland en België maar dat zijn wel weer wat losse shows, een echte tour aan elkaar daar moet nog aan gewerkt worden.

Hebben jullie zelf nog wat toe te voegen?

Rick: We vinden het gaaf dat we na zo’n lange tijd en zeker met deze club jongens nog zoveel plezier in de band hebben en zoveel mogelijk spelen en zo’n plaat kunnen maken. Dat de mensen er zo enthousiast over zijn en loyaal blijven. We zijn dankbaar voor de luisteraars en lezers en ook RockMuZine die ons sponsort vanavond, dankbaar voor de interesse want zonder die interesse kunnen we niets doen.
Marcel: Ik vind het persoonlijk heel erg leuk dat het ook steeds meer jongeren trekt, Martyr en metal in het algemeen. Nieuwe fans die via het oude bij het nieuwe materiaal komen of juist andersom via de nieuwe plaat de oude platen gaan luisteren.

Rick & Marcel bedankt voor jullie tijd en geniet van jullie optreden vanavond.

Foto’s © Dirk van den Heuvel

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ