Bleeding Gods: Mark en Ramon over de nieuwe plaat, optredens en meer…

Facebookrssmail

Op zaterdag 29 juli speelde Bleeding Gods op Stonehenge. Hun sterke debuut album ‘Shepherd of Souls’ (2015), een tour in Rusland en diverse verschijningen op gerenommeerde festivals zoals onder andere Eindhoven Metal Meeting 2016 en Antwerp Metal Fest 2017 zijn reden genoeg om met Ramon Ploeg en Mark Huisman een praatje te houden. Een andere reden is natuurlijk het nieuw album dat begin 2018 zal uitkomen en waar wij heel nieuwsgierig naar zijn.

Een tijdje geleden hebben wij op Facebook iets gezien over het nieuwe album, maar wanneer brengen jullie dat uit?
Ramon: Hopelijk januari / februari maar dat weten we nog niet helemaal zeker. We zitten nu in de studio, het zit er ongeveer voor ¾ op, denk ik.
Mark: Ik denk dat 80% er al op staat, of niet?
Ramon: Ongeveer ja. En in september word het gemixt en gemastered en dan afwachten en uiteindelijk naar buiten brengen. Eind januari ja, begin februari.

Wat zijn of waren jullie inspiraties?
Ramon: Muzikaal was dat ik net gestopt was met Houwitser want het was een hele technische/snelle death metal band en dat wilde ik eigenlijk niet meer. Ik wilde wat rustigere nog wel death metal blijven maken. Later is dat een beetje uitgegroeid in schrijven en muziekstijl enz. En luisteren ook, ik ben al heel lang fan van Behemoth, Dimmu Borgir en van Cradle of Filth. Dan krijg je vanzelf wel een eigen death – black schrijfstijl. Het nieuwe album omschrijf ik dan ook als death met een black twist en heel episch maar nog steeds wel op snelheid. Tekstueel kan Mark beter beantwoorden.
Mark: Dat kan ik inderdaad beter beantwoorden want ik schrijf alle teksten. Qua teksten is heel veel religie, theologie en mythologie maar ik mag niet vertellen over wat precies. Het meeste komt wel uit de boeken die ik heb, alles wat beschreven staat, sowieso Bleeding Gods: religiën, mythologieën dat is onze inspiratie. Wie een beetje in de mythologie en dat soort dingen zit en goed naar het laatste album geluisterd heeft, zal een beetje weten welke kant we op gaan. Voor de rest zal ik er niks over zeggen.

Wat voor belevenis was de Rusland tour?
Ramon: Een leuke belevenis, voor mij persoonlijk is het de tweede keer dat ik er heen ben gegaan! Ik wist het dan ook wel al een beetje, Russen zijn hele enthousiaste mensen, heel enthousiast publiek. Die gaan helemaal los van de eerste noot tot de laatste noot. En ze proberen zich te bewijzen qua drank.
Ik heb ook heel veel bier voorbij zien komen.
Ramon: Ja, maar ook veel wodka met verschillende smaakjes, en dat viel erg in de smaak ook bij sommigen van ons. Maar de Russen willen laten zien dat ze kunnen drinken en na drie wodka liggen ze ergens achter in de gang laveloos te zijn. En wij lachen met ons biertje.
Mark: En ja wat blijkt, de Russen kunnen tegen drank maar niet tegen sterke drank! Maar het was een geweldige ervaring, Ramon was er al geweest, ik nog niet en wat hij al zei, de Russen gaan helemaal uit hun dak.
Meer dan Nederlanders, meer dan Europeanen?
Mark: Ja, absoluut!

Nederland is een saai land?
Ramon: Ja en nee, het is heel anders, het is buiten Europa. Aan een kant is het arm, aan de andere kant is het rijk maar mensen weten niet beter. Ze zijn blij met wat ze hebben en ze zullen het laten zien aan je. Heel enthousiast gewoon.
Mark: De mensen daar zijn ook meer getriggerd omdat het een buitenlandse band is, iets wat ze nog nooit gezien hebben en dan gaan ze helemaal uit hun dak op jouw muziek. Dat was zo gaaf! Het was de eerste keer dat ik zoiets heb meegemaakt en het was echt gaaf, ik zou het dan ook zo weer doen!

Hebben jullie ook Russische bands ontmoet en met Russische bands gespeeld?
Mark: We hebben alleen met Russische bands gespeeld. Het was voor ons een headliner tour. We hebben in Moscou met 3 Russische bands gespeeld. We hebben ook op een metalship gespeeld met vier of vijf Russische bands en iedereen was heel vriendelijk en enthousiast. Een hele goede ervaring rijker!
Ramon: Het metalship was heel tof maar niet te vergelijken met 70.000 tons of metal! Het was een grote rivierboot en we zijn heel Sint- Petersburg doorgegaan, je staat gewoon te spelen en je gaat onder een brug door en je vaart langs allemaal gebouwen en kerken met gouden torens en dan ben je helemaal afgeleid en dan sta je naar elkaar te kijken, van dit is echt gaaf!

Nog iets gemerkt van het communisme?
Ramon: Nee nee, toch?
Mark: Jawel! We zijn in Moskou geweest en het blijft echt een baken van het oude communisme. We vertrokken met de nachttrein naar Sint-Petersburg en het is daar veel meer westers, daar kunnen de mensen lachen; in Moskou ook wel maar het is echt anders. Maar ja sowieso om daar te zijn is echt verschrikkelijk gaaf. Alleen om nog in te haken op het metalship (in Sint-Petersburg) een ding was lastig, want we zaten op de boot en tijdens een nummer, kregen we een golf en ik was heel blij dat ik een microfoon stand had om aan vast te houden, maar de rest had dat niet.
Ramon: Nou Rutger en ik stonden te headbangen en we stonden al voor over gebukt en toen kregen we een golf en dan doe je zeg maar nog een stap naar voren. Aan de ene kant ga je wat lager en aan de andere kant omhoog, je staat dan ook heel erg je evenwicht te zoeken, met je gitaar, onder het spelen… Daan zat achter zijn drumstel dus hij was redelijk stabiel, het was voor hem dan ook wel een ervaring!
Mark: Sowieso Rusland, het enthousiasme, het was echt super!
Ramon: Gea werd in de pit mee gesleurd door twee Russische mannen en ze stond daar vrolijk verder te spelen!

Hebben jullie al een label, zo ja welk label?
Ramon: Het eerste album is uitgekomen op Punishment 18 records (2015) daar hadden we voor een plaat getekend. Er spelen nu nog dingen voor het tweede album maar omdat ze nog spelen kan ik er nog niets over zeggen eigenlijk! Er komen grote dingen aan! Geduld hebben, dat moeten wij ook hebben.

Dan denk ik niet dat jullie dit gaan beantwoorden maar staan er nog belangrijke tours op de planning?
Ramon: We hebben verschillende aanbiedingen gekregen maar er zit natuurlijk ook een financieel plaatje aan vast, dus we moeten nog kijken wat we gaan doen. Het is de bedoeling met het nieuwe album dat we voor we de promotie in gaan zoveel mogelijk gaan spelen.

Heeft de band en het schrijven van een nieuw album invloed op jullie persoonlijke leven?
Mark: Ik kan niet voor de rest spreken maar momenteel wel, voorlopig dan, er gaan een hoop dingen veranderen in ieder geval dat hoop ik: met een label en optredens. We hebben allemaal een vriendin en Gea een vriend die ons 100% steunen en natuurlijk heeft dat dan invloed op je privé leven maar onze partners weten dat wij dit willen doen en waarom wij ooit begonnen zijn.
Ramon: Voor mij heeft dit een positieve invloed gelukkig, vorig jaar mei ben ik begonnen met het schrijven van dit album en we zijn nu pas in de studio dus kun je nagaan hoeveel tijd er in heeft gezeten. Dan heb ik het alleen over het basis schrijven, basic riffs, solo’s, drum dingetjes. De teksten zijn Mark zijn ding en de baslijnen daar is Gea heel druk mee. Ik ben een zzp’er dus ik kan schuiven om tijd vrij te maken en dan zit ik met mijn gitaar of achter mijn computer tot 2, 3 uur ’s nachts of in de studio. Dat is nu al circa 15 maanden aan de gang en we zijn er nog niet, ongeveer 80% is opgenomen maar het moet worden gefinetuned of solo’s moeten beter of uitgeschreven worden. Ik zit dan thuis riffs te maken voor de stijl waarin we verder willen gaan. Ik schrijf bijna complete nummers met twee gitaren en een drum computer om te kijken hoe het gaat klinken, wat niet wil zeggen dat het de drum lijnen zijn, absoluut niet. Dan zet ik het op de mail naar de rest en gaan we kijken of we het allemaal over eens zijn. Dan ben je misschien weer 3 maanden verder. Dan gaan we finetunen en uiteindelijk hebben we het basis album. Dan gaan we de oefenruimte in en het basis album leren. Dan pas begint Daan met de drumlijnen te maken, Gea met de baslijnen en Mark met zijn zanglijnen te schrijven. Als laatste gaan we de solo’s schrijven en dan pas gaan we de studio in. En in de studio is het alsnog passen en meten want in de studio hoor je alles veel beter dan in een oefenruimte. In de studio hoor je pas echt wat je doet en gaan we alsnog last minute dingen veranderen. Het is dus hard en veel werken!
Mark: Gelukkig staan we er allemaal voor open en dat scheelt wel heel veel. Ik kan wel met zanglijnen aankomen maar als het niet past, gaan we met zijn allen er voor zitten. De basis is echt van Ramon maar alles na de basis is echt een bandproces.
Ramon: We hebben hele goede muzikanten, iedereen doet zijn ding en iedereen is onderdeel van het schrijfproces. Dat vind ik ook heel erg leuk dat we dat kunnen.

Dan komt het toch weer terug maar welk thema heeft het nieuwe album?
Ramon: Het is een concept album met een thema uit de mythologie. Het vorige album ‘Shepherd of Souls’ ging over meerdere dingen, verschillende geloven, veel geschiedenis en deze keer hebben we daar niet voor gekozen. We hebben nu een thema gepakt met een verhaal, zowel tekstueel als muzikaal.
Mark: Het is een bepaalde mythologie. Wat ik eerder zei, mensen die de teksten van Shepherd kennen, kunnen al raden waar het over gaat.

Beginnen jullie al een beetje een naam te maken?
Mark: Als ik alle berichten op sociale media zie dan een dikke vette ja! En we spelen op betere, bekendere festivals dus ja absoluut ! Op facebook van Stonehenge werd er gevraagd welke bands willen jullie zien? Nou aardog wat mensen noemden Bleeding Gods.
Ramon: Ja, het breidt zich uit, het enige wat wij kunnen doen is goede live shows geven. Net als vandaag, op Stonehenge, we hebben de tour Rusland gehad, Antwerp Metal Fest, Eindhoven Metal Meeting. We hebben wel veel geld maar ook veel tijd aan artwork en podium aankleding besteed. Het maakt niet uit hoe lang we spelen of hoe groot het podium is maar we zorgen ervoor dat het in order is want het is een compleet plaatje wat we neer willen zetten. Op Eindhoven Metal Meeting speelden we 30 minuten, Antwerp Metal Fest 40 minuten en beide keren in een stampvolle tent met een super enthousiast publiek, merchandise verkoop ging ook erg goed dus dat zegt ook wel wat. Op Stonehenge om 11 uur en maar 20 minuten maar wij laten ons niet kennen en wij gaan ervoor. We zijn nu heel enthousiast ontvangen en daar zijn wij ook heel blij om.

Is het moeilijk wennen na een verandering in de line-up met bijvoorbeeld op elkaar inspelen?
Mark: Ja dat is altijd wel zo want elke muzikant speelt anders. Onze eerste album is onze basis dus als een nieuwe bandlid erbij komt, maakt hij zich die basis eerst eigen, zodat diegene de nummers kan dromen. Natuurlijk komt er wel iets bij, een blastbeat, een andere fill, noem maar op. Daarnaast wat ik belangrijk vind, is dat we het ook samen gezellig kunnen hebben, samen lol hebben, dat we elkaar begrijpen en dat het muzikaal klikt. Met de huidige samenstelling is het ook zo, we vullen elkaar aan. Met onze nieuwe drummer Daan ook, de basis eigen maken en verder aanvullen. En voor het nieuwe album heb ik echt super goede dingen gehoord.
Ramon: Ik heb heel veel pech gehad met deze band omdat het of muzikaal niet klikte of persoonlijk minder en ik vind dat je op alle vlakken een dikke klik moet hebben. Maar ik kan nu keihard zeggen dat dit de leukste en stabielste line–up is die we ooit hebben gehad en aan de plaat, ga je het wel horen!
Mark: Ik ben het er helemaal mee eens!

Foto’s (C) RockMuZine archive

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ