Avatar – Feathers & Flesh

Facebookrssmail

Avatar_Feather_&_Flesh_coverHet Zweedse Avatar veraste mij 2 jaar geleden zeer aangenaam met hun album ‘Hail The Apacolypse’. Een buitengewoon vette metalplaat tjokvol verassende songs die allemaal voorzien zijn van een onweerstaanbare groove die zich als montagekit in je hersenpan vastzet. Een potpourri van stijlen en melodieën die op bijzonder knappe wijze tot een geheel werden gesmeed en ondanks het meestal brute karakter van de nummers toch door pers en publiek terecht in de armen werd gesloten. Na 14 jaar hard werken volgde erkenning.

Avatar is echter geen band die dan maar gewoon op dezelfde voet verder gaat. Nee, Avatar knalt er maar gewoon een concept album in de vorm van een tragische fabel over een uil die de zonsopgang wil stoppen tegenaan. Om maar meteen met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen; ja dit album behoeft enige gewenning. Het album opent na het intro ‘Regret’ maar meteen met het behoorlijk afwijkende, naar happy powermetal neigende ‘House Of Eternal Hunt’ dat zo veel contrasteert met de muziek op de befaamde voorganger dat je denkt met een andere band te maken te hebben. Dit gebeurd dan wel zodanig dat een band als Helloween of Hammerfall om maar wat te noemen hier wit wegtrekken van jaloezie.

Het muzikale vakmanschap van Avatar staat dan ook buiten kijf en op dit album gaat de theatrale freak show onder leiding van clown vocalist Johannes Eckerström volledig los. De veelvoud aan bijzonder fraaie melodieën en cleane zang die worden afgewisseld met brute power en death metal grunts worden nog veelvuldiger gebruikt om de fantastisch knap opgebouwde nummers te doen laten wegluisteren als een verhaal. De mix van verschillende stijlen is alleen nog maar toegenomen zoals goed te horen is in het sublieme, na een keer beluisteren voorgoed in je brein genagelde, ‘The Eagle Has Landed’ (tip; de hilarische clip van dit nummer zoals alleen Avatar die kan maken) en het knalharde ‘Beak, Tooth & Claw’ waarin een dance ritme is opgenomen maar gewoonweg onweerstaanbaar lekker en toch duister klinkt.

Ongetwijfeld heeft het eveneens geniale ‘Puppet Show’ van ‘Hail The Apocalypse’ hiervoor model gestaan. Bijpassend in het verhaal treffen we naast fraaie ingetogen nummers zoals ‘Fiddler’s Farewell’ en ‘Sky Burial’, opgetogen staaltjes vakmanschap als ‘Night Never Ending’ ook bruter werk als ‘Raven Wine’, ‘Pray The Sun Away’ en het schitterende ‘When The Snow Lies Red’ aan. Het heerlijk zware, pakkende ‘Black Waters’ verdrinkt werkelijk in zijn eigen schoonheid en ook dit nummer krijg je niet uit je hoofd geramd.

Avatar speelt zeker niet op safe met ‘Feathers & Flesh’ maar laat horen nog van meer markten thuis te zijn. Het levert een lekker gevarieerde plaat op met de nodige krakers die zeker een breed publiek zal aanspreken. Enerzijds hard, vol blastbeats en ruige gitaarrifs, anderzijds enorm catchy, melodieus en dansbaar. Elk nummer biedt een verassing, is ongecompliceerd maar toch toegankelijk en bevat een sinistere dreiging. Een prestatie van formaat. Deze muzikale freakshow is entertainment in optima forma. Live klinkt deze hechte band fantastisch, heeft ook visueel het nodige te bieden en heeft daarom een enorme potentie om zich te ontwikkelen tot een toekomstige top act.

Het album is ook nog eens te krijgen in verschillende prachtige uitgaven waaronder een met een zestig pagina’s tellend boek. Sla je slag zou ik zeggen en geniet van deze geniale gekte.

(9/10, Another Century Records)

Tracklist
01. Regret
02. House of Eternal Hunt
03. The Eagle Has Landed
04. New Land
05. Tooth, Beak & Claw
06. For The Swarm
07. Fiddler’s Farewell
08. One More Hill
09. Black Waters
10. Night Never Ending
11. Pray The Sun Away
12. When The Snow Lies Red
13. Raven Wine
14. Sky Burial

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ