Tyrant – Hereafter

Facebookrssmail
Tyrant - Hereafter

Er zijn bands waarbij je van een album zo ondersteboven raakt, dat je wekenlang niets anders doet dan dat album aan één stuk door draaien. Ik deed dat onder andere met het debuutalbum van het Amerikaanse  (Pasadena, Californië) Tyrant (1 van de vele Tyrant’s….). De band is al opgericht in 1978, maar door continue bezettingswisselingen duurt het pas tot 1985 aleer de band met een album op de proppen komt, ‘Legions of the dead’. De band bestaat dan voor de helft uit de broers Glen en Greg May. Dit album slaat bij mij dus in als een bom, de muziek van Tyrant is echt lood-en loodzwaar en echt HEAVY, veelal langzame tot mid-tempo heavy metal en bij de langzame en mid-tempo nummers door zijn zwaarte ook wel neigend naar doommetal. De band produceert nog een ander uitstekend album om vervolgens min of meer in de vergetelheid te raken. In 1996 komt er zomaar nog een derde album, maar daarna is het gedaan met de productiviteit. En dan na 25 jaar duikt de band ineens weer op, echter wel zonder zanger Glen May.

Bij de start van ‘Dancing on graves’ valt gelijk weer het overbekende geluid van Tyrant op, gelukkig nauwelijks veranderd in 35 jaar. De stijl van de band is in zoverre veranderd ten opzichte van de beginperiode, dat het geluid wat gepolijster en net iets minder zwaar klinkt, een kwestie van ontwikkeling als ook productie. Mede door de zang van nieuwkomer Robert Lowe welke wat hoger klinkt dan die van Glen May, als ook de rauwere productie van het genoemde debuutalbum, is dit een album dat wat toegankelijker klinkt. In de hoogste regionen klinkt de zang van Lowe alleen niet altijd zuiver, wat met name opvalt in de up-tempo-nummers ‘Pieces of mine’ en ‘From the tower’, merkwaardig, want hij was onder andere zanger van het alom bekende Candlemass en daar kwam dit niet naar voren.  Opvallende track is titelnummer ‘Hereafter’, wat met zijn lengte van ruim 8 minuten en het langzame en zware tempo wel wat aan Candlemass doet denken. Dat doet ook het lichtelijk uptempo ‘Until the day’.

Al met al heeft Tyrant een prima album uitgebracht, weliswaar niet zo goed als het genoemde ‘Legions of the dead’ en ook geen uitschieters, maar in het verre verleden uitgebrachte topalbums blijven altijd een verwachtingspatroon geven, waar je in de huidige tijd bijna niet meer verrast kan worden. Bands uit de jaren ’80 welke na jarenlange stilte weer ten tonele verschijnen, krijgen vaak het verwijt dat ze niets toevoegen, maar wat wil je dan, dat ze een totaal anders koers gaan varen? Tyrant voldoet in ieder geval aan mijn hoop en verwachting, met een net wat betere zang kunnen er nog een paar punten opgeteld worden bij dit prima album. (81 /100) (Shadow Kingdom)

Bandleden:

Robert Lowe – Vocals
Rocky Rockwell – Guitar
Grey May – Bass
Ronnie Wallace – Drums

Tracklist:

1  Tyrant’s revelation
2  Dancing on grave
3  The darkness comes
4  Fire burns
5  Hereafter
6  Pieces of mine
7  Until the day
8  When the sky falls
9  Bucolic
10 Beacon the light
11 From the tower

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ