Rainbow – Monster Of Rock Live At Donington

Facebookrssmail

url-1Nog nooit heb ik langer op een album gewacht als deze; Rainbow live at Donington 1980 (Monsters of Rock). Laten we het op 35 jaar houden. Het Monsters of Rock festival 1980 in Castle Donington was het eerste grote festival dat er werd gehouden. Rainbow was de headliner. Ritchie Blackmore had in 1979 met ‘Down to Earth’ zijn succesvolste Rainbow album tot dan toe uitgebracht en stond aan de top van de hardrock wereld.

Rainbow was die avond bevlogen en in topvorm. Misschien wel omdat de tour erop zat of als ere saluut aan drummer Cozy Powell die afscheid nam. De set was doorspekt met nummers van het doorbraak album ‘Down to Earth’. Uiteraard staan beide hitsingles ‘Since you been gone’ en ‘All night long’ erop, maar ook het geweldige ‘Lost in Hollywood’ en ‘Eyes of the world’. Aangevuld met drie krakers uit het Dio tijdperk (‘Stargazer’, ‘Catch the Rainbow’ en ‘Long live Rock’n’Roll’) en een vleugje Deep Purple. Daarnaast veel solo’s, intermezzo’s en het begin van ‘Difficult to Cure’ (Beethoven’s 9th) dat later een belangrijke plek in de setlist van zowel Rainbow als Deep Purple zou krijgen.

Na het festival kwam er een verzamel LP van het festival uit. Daarop stonden twee nummers van Rainbow, namelijk; ‘Stargazer’ en ‘All night long’. Geweldig. Wat zou ik en velen graag de rest van het concert horen. Iedere Rainbow fan kijkt al sinds 1980 uit naar deze opnamen. En nu ben ik teleurgesteld omdat het teveel moeite blijkt te zijn om alles goed te produceren. Wat een kut geluid vergeleken met de twee nummers op de eerder genoemde verzamelaar staan dat door Roger Glover is geproduceerd. Het album klinkt als een bootleg dat direct uit het mengpaneel (soundboard voor de verzamelaars) komt.

Meer wil ik er niet over kwijt. Een uniek en prachtig document met heerlijke muziek alleen het geluid is niet te pruimen. Dit had zoveel beter gekund. Er zijn alternatieven (bootlegs) met meer materiaal en die zeker niet slechter klinken.

De DVD is van VHS kwaliteit. Meer kan en mag je niet verwachten. Kijk de dvd alleen al voor de duivelse Blackmore. Alles en iedereen in de band is gefixeerd op hem. Wat doet hij, wat gaat hij doen en hoe volgen wij. Zie hoe hij speelt in zijn eigen wereld, aanwijzingen geeft, dirigeert en de sfeer bepaalt. En denk nou niet dat de bandleden niet konden spelen, want met Cozy Powell op drums, Roger Glover op bas, Don Airey op toetsen en Graham Bonnett op zang stond er wel wat. Overigens op de volgende tour was naast Ritchie Blackmore alleen Roger Glover nog over.

Monsters Of Rock – Live At Donington 1980 track listing:

DVD:

01. Lazy
02. All Night Long
03. Catch The Rainbow
04. Eyes Of The World
05. Guitar Solo
06. Difficult To Cure
07. Will You Love Me Tomorrow
08. Long Live Rock ‘N’ Roll

CD:

01. Intro / Eyes Of The World
02. Since You Been Gone
03. Stargazer
04. Catch The Rainbow
05. Lost In Hollywood / Guitar Solo
06. Difficult To Cure / Keyboard Solo
07. Drum Solo / Lost In Hollywood (reprise)
08. Lazy
09. All Night Long
10. Blues
11. Will You Love Me Tomorrow
12. Long Live Rock ‘N’ Roll

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ