Jesters of Destiny – The Sorrows That Refuse To Drown

Facebookrssmail

Jesters of Destiny komt uit Los Angeles en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de jaren ‘80. In 1986 bracht de band het album ‘Fun at the Funeral’ uit en in 1987 de EP ‘In a Nostalgic Mood’, waarmee de Jesters zichzelf op de kaart zetten als pioniers van de alternative metal. De tijd leek nog niet rijp te zijn en Jesters of Destiny had maar matig succes. In 1988 ging de band uit elkaar. Bijna 30 jaar later komen bandoprichters Ray Violet en Bruce Duff terug met een nieuwe formatie en een nieuw album waarop zowel nieuwe ideeën als de ‘vertrouwde’ grensoverschrijdende elementen zijn te horen.

Met ‘Fire in the Six Foot Hole’ weet Jesters of Destiny meteen interesse te wekken; de opmerkelijke tekst en licht onheilspellende muziek blijven hangen en geven een goede aanzet tot ‘The Flesh Parade’, een wat makkelijker te beluisteren nummer maar daardoor ook misschien wat minder interessant. Het roer wordt vervolgens volledig omgegooid; het prettig klinkende ‘Ladies of Runyon Canyon’ is een kort instrumentaal nummer dat doet denken aan door LSD geïnspireerde Beatlesnummers. Na weer een paar hard rock- en metalnummers is de volgende verrassing ‘‘Til the Following Night’, wat op de intro na pure klassieke rock’n’roll is met een wat afwijkende zangstem.

Nog een bijzondere keuze van de band is ‘Another Fire Six Feet Deep’ als een na laatste nummer van het album. Wat betreft de muziek is het niet hetzelfde als het openingsnummer, maar het doet er sterk aan denken; de tekst lijkt een geschrapt couplet of de outro te zijn geweest van ‘Another Fire in the Six Foot Hole’. Dit doet natuurlijk de vraag rijzen waarom de band twee zo sterk op elkaar lijkende nummers op één album wilde zetten of het thema niet los kon laten en vond dat het nog een keer benadrukt moest worden. Wat de reden ook moge zijn, ‘Another Fire Six Feet Deep’ lijkt wat overbodig – ‘Fire in the Six Foot Hole’ is een stuk indrukwekkender en lijkt opzichzelfstaand voldoende.

Als geheel is ‘The Sorrows That Refuse To Drown’ een onvoorspelbaar album dat niet snel verveelt en dat een paar keer beluisteren nodig heeft voor het te plaatsen valt. Solo’s die aan Uriah Heep doen denken, psychedelische jaren ’60 melodieën en moderne upbeat rockriffjes zorgen ervoor dat het album allesbehalve eentonig is. Waar het album wellicht niet opmerkelijk is door buitengewone virtuositeit of een opvallend goede zangstem, is het desalniettemin opmerkelijk. Jesters of Destiny weet 30 jaar na zijn hoogtepunt nog steeds te vermaken en verbazen, en aangezien dat wel het doel lijkt van deze band, kan ‘The Sorrows That Refuse To Drow’n een geslaagd album worden genoemd.

(73/100, Ektro)

Tracklist:
1. Fire in the Six Foot Hole 04:42
2. The Flesh Parade 03:34
3. Ladies of Runyon Canyon 01:53
4. My Card, Sir 05:01
5. Chalk Outline 04:29
6. The Misunderstood 04:51
7. ‘Til the Following Night 03:21
8. Sunset Boulevard 04:15
9. Peace, Blood and Charlie Cocaine 01:59
10. Another Fire Six Feet Deep 03:58
11. Happy Ending 02:57

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ