Batushka – Litourgiya

Facebookrssmail

coverHet gebeurd wel eens dat je als recensent een album mist dat je eigenlijk niet had mogen / willen missen. Zo ook de release van het debuut album van de Poolse black metal band Batushka, het album ‘Litourgiya’ verscheen december 2015 op cd (500 stuks) en de vinyl versies verschenen begin 2016. Batushka staat in het Cyrillisch voor “vader” als in hoe men een priester aanspreekt en haalt de inspiratie uit Slavische orthodoxe kerk. Wie er achter deze band zitten is een groot geheim, hoewel er naar verluidt leden van de, eveneens black metal, band Mgla participeren in dit project.

Maar goed het album opent met ‘Ектения I: Очищение’, opmerkelijk is de kerkelijke zang waarmee het nummer start en ook verder in het nummer een belangrijke rol inneemt. De schelle brute vocalen met de kerkzang geven een opmerkelijk gevoel, muzikaal staat dit nummer als een huis met een sublieme opbouw. Tempowisselingen, de verschillende vocalen en de compositie op zich maken dit nummer tot een topper.

‘Ектения II: Благословение’ is een stuk bruter, up-tempo en ook hier is het nummer vol met de uitzonderlijke vocalen. Melodieus gitaarwerk en weer overgaan naar het brute werk maken ook dit nummer compleet en vooral verrassend, heerlijk! Het derde nummer, ook van deze titel begrijpen wij niets , ‘Ектения III: Премудрость’ is voor mij de absolute kraker. Het nummer opent met authentieke instrumenten en wanneer het de gitaar er in knalt ben ik perplex. Hoe heb ik deze plaat kunnen missen. Een absurd goede gitaarriff, fantastische vocalen en een ongelofelijke “drive” in het nummer maken dit nummer tot mijn absolute favoriet.

Belachelijk goede nummers met een geweldige opbouw volgen, ‘Ектения IV: Милость’ begint als met een doom achtig intro waarna het geweld losbarst en uiteindelijk weer terugkomt in extreme doom. Slechte of mindere nummers kent deze plaat niet, slechts uitschieters, 8 geweldige nummers komen voorbij met een ieder zijn eigen specifieke ingrediënten, simpelweg subliem.

Zinloos om hier verder over te schrijven. Dit is een plaat die je moet luisteren, ik ben niet vaak lyrisch over een plaat maar deze is belachelijk goed. De plaat is verkrijgbaar in verschillende kleuren, als picture disc en in verschillende verpakkingen. De mooiste, lp of cd, zijn verpakt in een beschilderde houten doos en zijn een absoluut verzamelaars item.

(10/10, Witching Hour Productions)

Tracklist met de Nederlandse vertaling:

1. Ектения I: Очищение (zuivering)
2. Ектения II: Благословение (zegen)
3. Ектения III: Премудрость (wijsheid)
4. Ектения IV: Милость (barmhartigheid)
5. Ектения V: Святый вход (heilige ingang)
6. Ектения VI: Уповане (ten anker)
7. Ектения VII: Истина (waarheid)
8. Ектения VIII: Спасение (redding)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ