Izegrim accelereert op de Amsterdam Metalnight

Facebookrssmail

Op zaterdag 28 mei vond de eerste editie van Amsterdam Metalnight plaats in de Sugarfactory. Met zes bands van eigen bodem een festival dat het gat vult dat het Amsterdam Metal Fest heeft laten vallen. De Amsterdam Metalnight programmeert dat, jonge talentvolle Nederlandse bands, wat de oorspronkelijke gedachte was van het Amsterdam Metal Fest. Op de meest recente AMF stonden immers reeds gevestigde namen en buitenlandse acts als het Poolse Decapitated, de Amsterdam Metalnight kijkt meer naar het talent dit met een headliner als het Zutphense Izegrim dat de kar moest trekken en de zaal moest vullen. Met succes, de eerste editie van de Amsterdam Metalnight was uitverkocht!

Opener van de avond was het Haarlemse Hibakusha en hoewel de zaal nog niet volledig gevuld was waren deze mannen een heerlijke eerste opwarmer van dit festival. Hibakusha is opgericht in 2012 en heeft inmiddels een ep, ‘Incarnation’, uitgebracht. Vette groove metal op de leest van Meshuggah en lekkere nummers als titelnummer en opener ‘Incarnation’. Brute vocalen van zanger Twan en nummers als ‘Origin’ en ‘Bermuda’ vormde de ideale opmaat naar wat ons nog meer te wachten stond.

_1580699Wanneer je de pagina checkt van het Amsterdamse DPC verschijnt er een serie namen waarvoor DPC staat of zou kunnen staan: “Also known as Destroy Pussy Commando, Dikke Piemel Club, Dying People Crying, Double Penetration Connection etc.”. DPC brengt een lekker potje humorvolle grind met nummer als ‘Bevroren Frikandellen Penetratie’ werd duidelijk wat deze heren brengen. De Amsterdamse terrassen werden verruild voor de Sugarfactory en de zaal stroomde langzaam vol. DPC bracht een lekkere set brute nummers, de podium presentatie is een verbeterpuntje.

 

 

Het Nederlandse Disquiet is terug en met de release van de nieuwe plaat ‘The Condemnation’ keihard terug. De aanstekelijk mix van thrash met melodieuze death metal in een modern metalcore jasje staat als een huis en ook in Amsterdam was Disquiet een band die op het podium overtuigde. Strakke nummers van die nieuwe plaat als ‘Ascending’, ‘Condemnation’ en het vermakelijke ‘Las ‘Pasi’ vonden gretig aftrek bij de fans en voorzichtig ontstond het eerste pitje van de dag. Een “oude” kraker ‘Trenches of Blood’ kwam voorbij naast de nummers van de nieuwe plaat voordat zanger Sean Maia c.s. afsloten met het lekkere, melodieuze ‘From Essence Deprived’. Disquiet was het voorbeeld van het vele talent dat wij in de Nederlandse metal wereld rijk zijn.

 

Het uit Enschede afkomstige Distillator trakteerde de Amsterdammers op een flink potje “Old-School Thrash Metal”. Ook Distillator is weer zo’n jonge talentvolle band, de debuutplaat ‘Revolutionary Cells’ welke in 2015 verscheen heeft de band geen windeieren gelegd, zo waren de heren op de 70,000 Tons of Metal 2016 cruise te gast. Nummers als ‘Shiver In Fear’ en ‘Distinct or Extinct’ zijn klinkende thrashers met de verzorgde “high pitched” vocalen van zanger / gitarist Laurens en een dosis gezond enthousiasme werd Mokum getrakteerd op een lekkere set. Afsluiter was de klassieker van thrash metal grootheid Slayer in de vorm van een lekkere uitvoering van ‘Black Magic’.

Over het Amsterdamse Magnacult kun je niet meer spreken van een talentvolle band daar deze mannen zich reeds bewezen hebben. Het sterke album ‘Insua EnVenom’ uit 2012 volgde op een lekkere debuutplaat, ‘Synoré’, uit 2007. Strakke groove / death metal met inzet en enthousiasme gebracht, een frontman in zanger Seb die het publiek bij de show probeert te betrekken. Fijne songs in ‘Disorder’ en ‘Torment’ en de eerste “Circle pit” op verzoek was een feit. Magnacult was een smakelijke vertoning en een betere opwarmer had Izegrim zich niet kunnen wensen.

En dan Izegrim. Dit gezelschap uit Zutphen timmert al vanaf 1996 aan de weg. Van de oorspronkelijke line-up is alleen gitarist Jeroen nog over, de band heeft grote sprongen voorwaarts gemaakt na het toetreden van zangeres / bassiste Marloes Voskuil, gitarist Bart van Ginkel en uiteindelijk drummer Ivo Maarhuis in 2008. Vanaf 2008 gaat het pas echt crescendo met Izegrim daar vanaf toen ook Marloes de vocalen voor haar rekening ging nemen. De nieuwste plaat, ‘The Ferryman’s End’ verschenen in maart dit jaar, is er een om je vingers bij af te likken. Iezegrim opende met een nieuw nummer ‘White Walls’ en zette de zaal op scherp met hun de strakke death metal. Nieuw materiaal volgde in ‘Endless Desire’ en het geweldige ‘Reclaim My Identity’ met de extreem brute vocalen gebracht met passie en agressie. De strakke drums van Ivo zorgde voor een lekker vervolg met ‘Relic Of The Past’ met fijn solowerk van Bart en het krachtige ‘The Legion’. Jeroen en zijn kompanen genoten net zoals het publiek getuige de spaarzame moshpits van de dag. Afsluiters waren het brute ‘Time To Run’ en ‘Endless Strife’. Izegrim toonde aan klaar te zijn voor een volgende stap en was de perfecte afsluiter van een heerlijke avondje extreme metal in de hoofdstad.

Talent is er genoeg in ons land en Amsterdam Metalnight geeft deze bands een podium. Wie nog niet genoeg had kon door naar de afterparty in The Cave waar het tot in de late uurtjes gezellig bleef.

Foto’s (C) Lisa Kortman

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ