Hibakusha erg blij met optreden op FortaRock

Facebookrssmail

Aankomende zaterdag en zondag vindt in het Nijmeegse Goffertpark de achtste editie van metalfestival FortaRock plaats. Op de poster staan headliners als Volbeat, Megadeth en Amon Amarth maar ook het Haarlemse Hibakusha. De band heeft pas één EP uit maar werd uit 119 aanmeldingen geselecteerd om op het Buma ROCKS! podium te spelen. “Door de extra aandacht die we krijgen is het nu al een kantelpunt voor de band.”

Buma ROCKS! organiseert jaarlijks een showcasefestival tijdens FortaRock. Voor één plek kunnen nog onbekende bands hun demo insturen. Die wordt beoordeeld door professionals van FortaRock, MOJO en Buma ROCKS! Dit jaar viel de keuze op Hibakusha, dat vorig jaar de eerste EP ‘Incarnation’ uitbracht. Het vijftal uit Haarlem bestaat sinds 2012 en komt deels voort uit Cyanide.

Bands en publiek
Hibakusha is enorm vereerd door de uitnodiging, zegt gitarist Ruben Leendertse. “We steken al jaren veel energie in onze muziek maar dat betekent niet dat je automatisch de aandacht krijgt die je zou willen. Deze kans biedt heel veel mogelijkheden voor ons.” Bassist Sjoerd Folkeringa: “Het publiek voor onze muziek is er wel. Het is mooi dat er partijen zijn die bands en hun publiek bij elkaar brengt, elkaar helpt te vinden. Daar profiteert iedereen van.” FortaRock is dit jaar voor het eerst een tweedaags festival, Hibakusha speelt op de zaterdag.

Op één lijn denken
Ruben Leendertse en Sjoerd Folkeringa speelden voor Hibakusha in Cyanide. “De muziek kwam meestal jammend tot stand”, zegt Folkeringa. “Dat duurde lang en frustreerde soms omdat de nummers niet altijd goed uit de verf kwamen.” Bij Hibakusha gaat het anders: Ruben Leendertse schrijft en neemt de basistracks thuis op, waarna de band er in de oefenruimte mee aan de slag gaat. “Het is zowel een vloek als een zegen”, zegt de gitarist. “Want het is erg belangrijk dat iedereen de muziek wil spelen die uit mij komt. Maar je leert wel om op één lijn te denken.” Folkeringa: “Een nummer als Bermuda van onze EP is heel erg veranderd in de oefenruimte, dat was oorspronkelijk nog niet de helft van wat het geworden is.”

Album
Hibakusha denkt al aan een volledig album maar is ook realistisch, zegt Folkeringa. “Er liggen heel wat nummers klaar die we graag willen laten horen. Voor mijn gevoel zijn we muzikaal alweer gegroeid maar tegelijk is het verstandig om rustig aan te doen. We weten hoe ingewikkeld zo’n proces is. Nu willen we vooral veel spelen maar de plannen voor een album liggen er.”

Hibakusha speelt zaterdag 4 juni op Fortarock in Nijmegen.

©FaceCulture

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ