Gandalf’s Fist – The Clockwork Fable

Facebookrssmail

cover-1Gandalf’s Fist is een Engelse progrock band. In 2005 opgericht door multi-instrumentalist Dean Marsh en zanger Luke Severn. De andere bandleden zijn: drummer Stefan Hepe en bassist Chris Ewen. Hun album ‘A forest of Fey’ behaalde in het Classic Rock Magazine de 3e plaats in de categorie ‘Best prog album 2014’. Vorige maand verscheen alweer het vijfde album ‘The Clockwork Fable’.

Dit Steampunk verhaal is verdeeld over 3 CD’s. De cover, het artwork aan de binnenkant, de print op de cd’s en het tekstboekje zijn perfect op elkaar afgestemd. Gezongen nummers worden afgewisseld met toneel. Samen vormen ze een film zonder beeld. Omdat deze cd box één verhaal vertelt, bespreek is deze 3 CD’s als één geheel. Eerst wat informatie over het verhaal, zodat je begrijpt waar je naar luistert.

De zon is een legende, en schijnt al eeuwen niet meer. Dat is de basis van het verhaal dat zich afspeelt in de stad Cogtopolis. Deze stad is verdeeld in drie enorme grotten die met elkaar verbonden zijn. Er is een avondklok. Reizen is na deze tijd verboden. Er is geen klok met tijd, maar de dag heeft “tijdzones”. Het sluiten van de ijzeren hekken geeft het einde van de dag aan.
Er is geen daglicht in de stad. Lamplighters zijn de hele dag aan het werk met het navullen van de plasmalampen. Je hoort verschillende stemmen praten, ingesproken door echte acteurs. De hoofdpersonen zijn: Nightkeepers, Dit zijn de opzichters van de stad, en houden scherp toezicht. Ze vieren de dood van de zon. Lamplighter is de verteller van het verhaal. Zijn lichaam is versleten, zijn geest is helder. Tinker is een geniale uitvinder. Hij probeert met zijn theorie bewijzen te vinden dat er wèl daglicht bestaat. Hij wil de uitweg vinden naar het oppervlak, naar het daglicht. Daarom wordt Tinker als ketter gezien.

Eve is de assistente van Tinker. De ketting die ze draagt heeft ze gekregen van haar overleden vader. Zonder dat zij het weet bevat die ketting één van de twee onderdelen die nodig zijn voor het openen van de deur naar de oppervlakte. Tinker heeft het tweede deel. Maar dat is het hart van Boy, een robot-achtige creatie gemaakt door Tinker. Zonder hart zal Boy sterven. Primarch regeert de stad door angst te zaaien. Niemand mag Cogtopolis ooit verlaten. Pastor Simon vereert de duisternis en preekt daarover. Steam Rancher was ooit een trotse bewaker van de toren. Nu is hij slechts boodschappenjongen. Met hielenlikken probeert zich hoger op te werken.

Armistead woont hoog op de top van de ladder. Deze oude kluizenaar is de wachter van de poort naar de oppervlakte. 
De stemmen van de acteurs zijn mooi gemixt in de boxen / koptelefoon. Tijdens dialogen is de stem van de ene acteur in je linkeroor te horen. De andere stem in je rechteroor. Als Tinker gearresteerd wordt zijn de antwoorden die hij geeft beleefd maar doorspekt met heerlijke Engelse cynische humor. De geacteerde stukken en de gecomponeerde nummers ondersteunen elkaar. Ieder persoon heeft zijn eigen zanger/es. Om er twee te noemen: Arjen Lucassen zingt de woorden van Armistead. Eve wordt vertolkt door Melissa Hollic.

De nummers zijn stuk voor stuk goed opgebouwd. Ze bevatten veel wendingen, van minimalistisch naar rockend (en andersom). Tijdens een enkele wending hoor je dat niet alle instrumenten precies op hetzelfde moment met de wending mee gaan. Het lijkt er op dat er met het mixen de timing een fractie van een seconde verschilt. Je hoort dus af en toe je een klein oneffenheidje in de nummers. Verder is het perfectie wat de klok slaat. Diverse delen in zang en melodie keren regelmatig terug, dit zorgt voor eenheid. Het samplen is altijd in balans met het verhaal. Alle geluiden klinken perfect en zijn met oog(oor) voor detail toegevoegd. Technisch is er goed gespeeld. Mooie bas grooves, meeslepend gitaar werk. De cimbalen klinken helder. Stefan speelt nooit te hard ten opzichte van de muziek. Op de momenten dat het nodig is, slaat hij flink op zijn drumstel los. Ook de toetsen hebben een mooi aandeel, van piano tot zeer aangename retro rock. Zo nu en dan is de muziek lekker bombastisch. En niet te vergeten: folk elementen. Dit alles is in balans en harmonie met elkaar!

(8,5/10, Eigen beheer)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ