Unified Past – Shifting The Equilibrium.

Facebookrssmail

Deze Amerikaanse prog rock band is ontstaan in 1998. Hun vorige album ‘Spots’ uit 2013, was hun beste tot nog toe. Onlangs is zanger en grammy award winnaar Phil Naro bij de band gekomen. Het kan niet anders of dit moet een boast geven aan Unified Past. ‘Shifting The Equilibrium’ is hun 7e album. Het artwork is gemaakt door Ed Unitsky. Zijn fans herkennen meteen zijn kleurrijke fantasiestijl. Ed heeft meer dan 50 covers ontworpen voor vooral prog rock albums.

De rock in ‘Erasure Principle’ is aangenaam heavy, dit uitgebreide instrumentale intro heeft je meteen te pakken. Als Phil begint te zingen, is dit met power en hoog bereik. Victor Tassone bespeelt zijn drumkit op dynamische wijze. De mooie gitaarsolo is van Stephen Speelman. Stephen bespeelt ook het keyboard. Op het laatst sterven de keyboard tonen mooi weg.

Ook ‘Smile (In the Face of Adversity)’ heeft een heerlijk lang, rockend instrumentaal stuk. Donderend geraas wordt afgewisseld met een lichter gespeelde gedeeltes. Onder de toetsen komen allerlei extra’s vandaan, zoals het geluid van strijkers. Dit geeft een mooi contrast met de wat heavy rock die soms tegelijkertijd klinkt. De tekst komt er op neer dat als je leven op zijn kop staat, je ondanks de tegenslag wel door moet gaan. Een tekst die je pakt: “This is life as we know it, we must keep growing and growing”

Dat Unified Past ook rustig van start kan gaan, laten ze horen in ‘Etched In Stone’. Ondanks zijn power valt Phil’s stem toch een beetje weg als de muziek iets zwaarder wordt. De tekst is niet helemaal te verstaan. Geen nood, want je kunt meelezen in het tekstboekje. Dave Mickelson laat een super bas groove horen, een mooie combinatie met het toetsenwerk.
De tekst en Phil’s stem hadden meer indruk gemaakt als volume en tempo wat langer lager waren gebleven waren. Toch is een goede track. Dat geldt ook voor ‘Peace Remains in This World’ en de instrumentale track ‘Deviation from a Theme (Of Harmonic Origin)’

Een meeslepende start van ‘Today Is the Day’. De tekst “dream your dream” is misschien een beetje te patriottisch voor onze Nederlandse oren. Toch is de tekst niet te zoet of te voorspelbaar, en nodigt uit tot meezingen.
Al na één keer luisteren blijven het ‘refrein’ en de melodielijn je bij. En dat voor prog.rock! Van deze laatste track kun je lekker lang genieten, zo’n 12 minuten!

De totaal duur van deze zes tracks is zo’n 55 minuten. De songteksten zijn goed geschreven, toch is het jammer dat je soms net niet geraakt wordt, terwijl dat met deze teksten wel mogelijk is. Dat is zo ongeveer het enige minpuntje.
In de begin was Unified Past een band van gemiddeld niveau. Maar ze hebben zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Vooral de komst van Phil, met zijn power stem heeft toegevoegde waarde.
Een aanrader voor de liefhebber van de wat stevigere prog rock.

(8,5/10) (Melodic Revolution Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ