Elsrock, een feest terug van weggeweest!

Facebookrssmail

Op 11 juni was het dan weer zo ver, Elsrock. Na afwezigheid van 5 jaar op de festival agenda stond er dit jaar weer een nieuwe editie gepland van het omstreden festival. Deze editie was er een in afgeslankte vorm, een bouwsteen voor de toekomst. Geen bands als Grave, Marduk of Nuclear Assult zoals op de laatste editie maar louter bands uit eigen land. Jong talent zoals bijvoorbeeld Tarragona en oude rockers als headliner Martyr moesten ervoor zorgen dat het er voldoende duivelse aanbidders van de heavy metal muziek naar christelijke Rijssen kwamen.

“Verwacht u overlast, van ons krijgt u dit alvast”

Dit keer geen massale petitie tegen het festival, de lokale politieke partij van de SGP had deze keer voor een meer ludieke actie gekozen tegen het duivelse festival. Onder het motto de omwonenden te beschermen tegen de “Muziek met godslasterlijke teksten” werden er voorafgaand aan het festival oordoppen uitgedeeld aan de buurtbewoners rond het terrein van Sportclub Rijssen. In de bijgaande folder werden de bewoners opgeroepen om bij geluidsoverlast direct de politie te bellen en een klacht bij de gemeente Rijssen-Holten in te dienen.

Om klokslag half 3 gingen de poorten van de hel open en kon het festival van start gaan. Eerste band die mocht aantreden was de thrash / death metal band Infantry. De nog jonge band uit de Zaanstreek had al een aardig succesje geboekt dit jaar met het winnen van de publieksprijs van de Metalbattle 2016. De lekkere nummers van de binnenkort te verwachten cd ‘Make War Not Love’ zorgden voor een fijne opening van het festival.

Anarchos is een death metal band opgericht in 2010. Met loodzware death metal, brute vocalen en wapperende manen zetten de heren een lekkere show neer. Nummers als ‘Morbid Ways To Decay’ of ‘Sarggeburt’ van de ep ‘Descent Into The Maelström’ uit 2014 deden het goed en voorzichtig waren de eerste stappen van het publiek richting podium een feit.

“Metal oet Twente” dat is waar het Enschedese Deadly Alliance voor staat. Thrash metal gebracht met een flinke dosis humor. Zanger Richard Snijder sleurde continu aan het nog wat onwillige publiek, de pogingen om de toeschouwers voor zich te winnen slaagde slechts gedeeltelijk. Deadly Alliance maalde er niet om en thrashde vrolijk voort. Met een toetje als de oude Metallica kraker ‘Creeping Death’ konden ook deze heren terugkijken op een geslaagd optreden.

IMG_6151-1The Heritance, death metal uit Deventer. Energiek is misschien wel het best woord om deze band te omschrijven. Lekkere agressieve vocalen van zanger Dennis “Denniz” Lusseveld, strak drum en gitaarwerk en een vette baslijn verzorgd door Rutger “Hrödger” de Vries. Een recept waar de gemiddelde metal fan wel raad mee weet. Melodieus gitaarwerk in nummers als ‘Neighbourhood Queen’ en het meer brutere beukwerk in nummers als ‘Liquor Lullabies’, nummers van de debuutplaat ‘Focus in Reliquum’. Een knappe set, een show waar nagenoeg iedere aanwezige van genoot.

Ook het weer zat mee op deze zaterdag middag. De temperaturen stegen onder het gespannen tentzeil en dat zorgde ervoor dat het gerstenat rijkelijk vloeide. Schappelijke prijzen voor zowel consumpties als entree hielpen mee aan de drankomzet. Ook te eten was er, verschillende broodjes en frieten gingen over de toonbank en dit alles voor het luttele bedrag van € 1,75.

Dat het niet allemaal hard, snel en bruut hoeft te zijn bewees de Urker hardrock band Roadcrew. De stampende rock nummers met uitstekend verzorgd gitaarwerk waren perfect voer voor de headbangers. Natuurlijk met zo’n bandnaam kwam de Motörhead klassieker ‘(We Are) The Road Crew’ voorbij maar ook het eigen werk was meer dan vermakelijk.

IMG_6300-13rd Machine is een metal band uit Haarlem en met de recent uitgebrachte cd ‘Quantified Self’ zijn deze heren op ramkoers. Muzikaal laat de band zich niet makkelijk in een hokje stoppen en is de muziek aantrekkelijk maar complex. Opvallend in deze band is zanger John Ruiter die in wit colbert met gasmaker het podium betrad. “Clean vocals” werden moeiteloos afgewisseld met meer gevoelige zanglijnen in het openingsnummer ‘Petrified’. Uitstekend verzorgd gitaarwerk van Gertjan Vis zo als ook de rest van de band bestaat uit sterke muzikanten. Ook Mark Jansen (Epica, MaYaN) kwam nog even voorbij in het nummer ‘Ultimate Intelligence’, helaas niet live maar op band omdat ook stand-in Jeffrey Rademakers (Spartan) verplichtingen had met zijn band. 3rd Machine bracht een vermakelijk show en eindigde met de kraker ‘Curveball’, een band om rekening mee te houden.

Voor het betere beukwerk moet je bij Caedere zijn. Deze band uit Haaksbergen brengt een knap staaltje death metal. De brute vocalen van zanger en frontman Michiel Lankhorst en het strakke begeleidende drumwerk mogen er zijn. De eerste moshpits en circlepits waren een feit en Elsrock was voor het eerst vandaag echt los! Met compromisloze nummers van het laatste album ‘The Lost Conveyance’ werden de bezoekers wakker geschud en trilde Rijssen op haar grondvesten. De flyerende SGPers aan de poort kozen het hazenpad en Caedere denderde in sneltreinvaart door.

De verrassing van de dag was zonder meer het Zwolse Tarragona, ook wel Led Zeppelin 2016 genoemd. Een nog jonge heavy metal band met slechts een ep uit, ‘Shall We Remain?’ uit 2014. Bijzondere verschijning in deze is zanger / gitarist Vidal Wildeboer met zijn typerende stemgeluid waar een ieder even aan moest wennen. Talent in deze band is volop aanwezig zoals de jonge gitarist Lennart van Kampen. Strakke gitaarriffs waarbij Lennart en Vidal elkaar mooi aanvulde met afwijkend gitaargeluid. Nummers van de ep als het wat thrashy klinkende ‘Deathrace’ of titelsong ‘Shall We Remain?’ met een heerlijke gitaarsolo gingen er in als zoete koek. Elsrock genoot van de jongelingen en het is dan ook tijd dat deze heren met nieuw werk op de proppen komen.

IMG_6690-1En dan Martyr, wat kan je daar nog over zeggen? De “oude rotten” in het heavy metal landschap hebben net een nieuwe plaat uit, ‘You Are Next’, en die mag er wezen. Natuurlijk was de start met de album opener ‘Into The Darkest Of All Realms’ weer daar met de bijzondere inbreng van het jonge zangeresje Johanna Kindt. Verder natuurlijk de onuitputbare energie van zanger Rop van Haren sleurend aan het publiek, de energieke Marcel Heesakkers stuiterend over het kleine podium en dit alles onder toezicht van “Mr. Martyr” Rick Bouwman. Oude jaren 80 krakers en het recente werk als het vermakelijke ‘Monster’ kwamen voorbij. Het nummer ‘Souls Breathe’ ontbrak jammerlijk door afwezigheid van Marloes (Izegrim) en is dan ook tijd dat bassist Jeffrey Rijnsburger deze teksten gaat leren en het duet met Rop aangaat want eigenlijk mag deze kraker niet ontbreken. Martyr zette weer een heerlijke show neer en vermaakte het publiek zoals we dit van hen gewend zijn. Een goede afsluiter van een geslaagd festival.

Elsrock is terug! In een afgeslankte vorm en geeft het Nederlandse talent een podium.
Een succesvolle formule en daar kan zelfs de SGP niets aan veranderen.

Foto’s © Robin Podde

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ