Shinedown zet sterk en energiek optreden in Doornroosje

Facebookrssmail
Foto (c) Dirk van den Heuvel, www.dchphotography.nl
Foto (c) Dirk van den Heuvel, www.dchphotography.nl

Shinedown speelde ter promotie van hun laatste album ‘Threat to Survival’ uit 2015 en voorafgaand aan het Graspop festival twee keer in Nederland. Op dinsdag 14 juni in De Melkweg (Amsterdam) en op woensdag 15 juni in Doornroosje (Nijmegen). Beide keren was het Enschedese Mandrake’s Monster de support act.

Net zoals bij veel andere Amerikaanse bands was de beveiliging opgeschroefd waardoor er nog een lange rij buiten stonden toen Mandrake’s Monster aftrapt.

Mandrake’s Monster is een moderne hardrock band met een alternatieve inslag en een classic hardrock sausje. De band bestaat naast bassist Sem Christoffel en drummer Mart Nijen Es die o.a. bekend zijn van Vandenberg’s Moonkings uit zanger Martin Duve en de gitaristen Alex Freise en Pete Muller. De heren hebben hun debuutalbum ‘Regrets’ te promoten, die in januari 2015 al een uitstekende recensie kreeg op Rockmuzine. De band speelde enthousiast en kreeg daarvoor terecht applaus van het publiek. Voor wie deze band met potentie nog niet gezien heeft is er binnenkort nog een kans. Hun volgende Nederlandse concert is op zaterdag 25 juni in Nieuwegein op het gezellige en gratis Geinbeat festival.

DSC_7790-01_Mandrake-Monster_20160615
Foto (c) Dirk van den Heuvel, www.dchphotography.nl

Dan de Amerikaanse harde nu-rock band Shinedown. In het thuisland zijn zanger Brent Smith, gitarist Zach Meyers, bassist Eric Bass en drummer Barry Kerch een stuk populairder dan in Europa. Niet dat ze hier onbekend zijn, maar zalen als De Melkweg en Doornroosje zijn aan de overkant van de plas echt te klein. Alhoewel er geen bordje uitverkocht was geplaatst, zal het niet veel hebben gescheeld. Shinedown is alweer ruim een jaar on the road om het laatste album ‘Threat to Survival’ te promoten. De band is een ingespeelde machine. De tegenwoordig afgetrainde Brent Smith was goed bij stem; Iets dat vroeger in zijn ongezondere tijd nogal eens een probleem was, als er lang getourd werd. De drums werden met Amerikaans gevoel voor show bespeelt. Daarnaast sloeg Barry Kerch zo hard dat je haast medelijden krijgt met de vellen.

Foto (c) Dirk van den Heuvel, www.dchphotography.nl
Foto (c) Dirk van den Heuvel, www.dchphotography.nl

Opener ‘Asking for it’ en later in de set ‘State of my head’ en ‘Cut the cord’ zijn de eerste drie nummers van het laatste album. Live zijn de nummers veel beter dan op het tamme en enigszins overgeproduceerde album. De basis van de set wordt gevormd door nummers van de hitalbums ‘the Sound of madness’ (‘Diamond eyes’, ‘If only you know’, ‘the Crow & the butterfly’, ‘Second chance’, ‘Sound of madness’) en ‘Amaryllis’ (‘Unity’, ‘Enemies’, ‘I’ll follow you’). ‘Fly from the inside’en ‘45’ komen van het ‘Leave a whisper’ album en ‘Save me’ van ‘Us and them’.

Voordat de set werd afgesloten met ‘Sound of madness’ speelde het duo Smith & Meyers akoestisch de al jarenlang absolute smaakmaker ‘Simple man’ (een cover van Lynyrd Skynyrd). Hierbij excelleerde Brent Smith en nam het publiek het refrein 100% over.

Foto (c) Dirk van den Heuvel, www.dchphotography.nl
Foto (c) Dirk van den Heuvel, www.dchphotography.nl

Shinedown zette een sterk energiek optreden neer. Als je de band al vaker had gezien waren er niet veel verrassingen. De interactie van Brent Smith met het publiek was het hele optreden aanwezig, eerlijk en gemeend. Iedereen mistte wel een nummer in de set, die met 75 minuten wel wat langer had gemogen. Persoonlijk miste ik ‘Devour’. Misschien spelen ze die dit weekend op Graspop…

Foto (c) Dirk van den Heuvel
Meer foto’s in onze Facebookmap

Foto (c) Dirk van den Heuvel, www.dchphotography.nl
Foto (c) Dirk van den Heuvel, www.dchphotography.nl
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ