Alestorm b(r)ouwt een heerlijk feest in Rotterdam

Facebookrssmail

Het is dinsdag 22 Augustus als Baroeg Alestorm heeft weten te strikken voor een showtje tussen de festivals door. Ken je Baroeg enigszins, dan klinkt dit wellicht als een mismatch; een grote band als Alestorm die in zo’n klein zaaltje als Baroeg speelt? Daar is een oplossing voor, en die oplossing heet Maassilo. Hoewel we wellicht het knusse gevoel van de Baroeg moeten missen, biedt de Maassilo toch wat comfort; er staan zoals men van Baroeg gewend is twee palen midden in de zaal, en met een uitverkochte show voelt het toch alsof we in een knus klein zaaltje staan. Ook het podium zelf is niet gigantisch, dus qua sfeer zitten we redelijk in de buurt.

Captain Kelphair & The Salty Seamen krijgen de taak om deze prachtige avond te openen. Het viertal heeft de mooiste kledij uitgezocht en is duidelijk zeer enthousiast; de kapitein en zijn zoutige makkers zijn lekker energiek op het podium. De band weet het publiek goed te activeren met een groot aantal leuke gimmicks, waaronder aankondigen hun zwaarste nummer te gaan spelen om vervolgens een blije folkmelodie in te zetten (vrijwel gelijk aan hoe Falling In Reverse hun ‘Bad Girls Club’ intro’d; zoek maar eens op). De band weet het publiek verder compleet mee te krijgen zodra ze het welbekende ‘Wat zullen we drinken’ inzetten, om vervolgens bij hun laatste nummer een (ongevraagde) eerste pit aan de gang te krijgen. De band heeft het feest duidelijk goed gestart, wat als onbekende naam in een grote zaal vaak lastig is!

Vervolgens is het aan Mourning Wood om het feestje verder te zetten. De band valt iets minder in thema dan zijn voorganger: “Wij zijn stoere Vikingen! Met Hawaii hemden, bloemenkransen… en strohoeden!” roept de vocalist. Meer dan gelijk kunnen we hem dan ook niet geven; de band speelt muziek die het best omschreven kan worden als een vage, zeer aanstekelijke mix van polkadeuntjes en viking/death metal. De nummers gaan dan ook over dingen als krakens, heidenen en de Plopsadans. Het lijkt heel even te duren voordat het publiek doorheeft wat er nou precies gaande is op het podium, maar zodra iedereen weer wakker is wordt de pit vrij snel weer geopend en houdt men de lichamen lekker warm voordat Alestorm kan gaan beginnen.

Zodra de intro van ‘Keelhauled’ door de speakers schalt, wordt deze al vrij snel overspoeld door het gejuich van de uitverkochte Maassilo. Opvallend is hoe krap de setup van de band er op dit podium uit ziet; de opblaasbare badeend past maar net onder de verlichting, en met het keyboard aan de ene kant en de drums aan de andere kant is direct de volledige breedte van het podium benut. Het begin van de set wordt een beetje geplaagd door wat issues aan de mic stand van frontman Christopher Bowes, maar dit is vrij snel verholpen door een handige roadie. Het geluid van de band staat goed afgesteld, waarbij alleen het galmen van de kick (door de aard van de zaal) als nadelig gezien kan worden.

De band speelt in ongeveer anderhalfuur door 17 nummers heen (een beetje valsspelend door het 6 seconden durende ‘Rumpelkombo’ mee te tellen, maar who cares) die goed uitgebalanceerd zijn; ieder album komt wel voor bij, met slechts een lichte nadruk naar de recentere albums. Je zou het bijna een ‘best of’ set kunnen noemen en zo lijkt het publiek er ook over te denken; de mosh pit die een redelijk deel van de zaal betrekt blijft bijna de hele show door razen (buiten ‘Nancy the Tavern Wench’ om, waarbij over vrijwel de gehele breedte van de zaal geroeid wordt). Als later in de set ook wat crowdsurfers omhoog komen zetten is het plezier al helemaal compleet, al moeten ze allemaal (zoals Christopher later ook benoemd) opgevangen door een vriendelijke lange man vooraan, aangezien de security hier niet echt op handelt.

Dit mag de pret echter niet verpesten, want bij de toegift vliegen er nog meer mensen over het publiek heen. Na te starten met ‘Drink’ en ‘Zombies ate my Pirate Ship’ te hebben gespeeld is er maar een manier om een set á la Alestorm af te sluiten, en dat is met de middelvingers in de lucht voor ‘Fucked with an Anchor’. Alestorm heeft een heerlijke set neergezet op deze aparte locatie, met in Mourning Wood en Captain Kelphair & The Salty Seamen de perfecte lokale supports om zo’n piraten metal feestje te starten.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ