CD van de Week: Airbag – Disconnected

Facebookrssmail

image001De Noorse prog rock band Airbag bestaat sinds 2004. Disconnected is hun vierde album.

‘Killer’ heeft instrumentaal intro, licht rockend. Zoals we gewend zijn van Airbag, is de geluidkwaliteit dik in orde. De stem van Asle Tostrup is iets vervormd. Er zit een beetje echo op zijn stem. Deze is mooi verdeeld over de boxen. Na het decrescendo denk je even dat dit nummer zo rustig zal eindigen. Maar het blijkt een wending. Ook het basloopje van Anders Hovdan en het sublieme gitaarspel van Bjørn Riis zijn goed gemixt in de boxen. Het instrumentale stuk is om te smullen! Met een gaaf wegstervende gitaar eindigt dit openingsnummer.

Een groot deel van ‘Broken’ is vrij somber qua zang en muziek. Dat kan ook niet anders met deze tekst. De wendingen naar wat meer tempo en volume, en weer terug, verlopen vrij geleidelijk. De niet al te ingewikkelde tekst raakt je. Het einde is een beetje abrupt. Mysterieus en rustig begin van ‘Slave’. De eerste zinnen

“It’s been a while …. since you left me”

komen meteen binnen. De pauze die tussen deze zinnen zit versterkt de impact. Henrik Fossum bespeelt de drums laid back. Samen met het basloopje geven ze een gevoel van verslagenheid. En vormt zo één geheel met de tekst. Verrassende maar toegankelijke wendingen in tempo en volume zorgen voor een geweldig nummer.

Ik geniet zó van ‘Sleepwalker’ dat ik vergeet te recenseren. Dit nummer brengt me in een heerlijke flow. Alles is perfect in harmonie met elkaar. Wereld uit, muziek aan. Alleen Airbag en ik, puur genieten.

‘Disconnected’ heeft een sferische start. De sfeer blijft een tijdje vrij rustig. Langzaam wordt er opgebouwd naar een pakkend vervolg. Deze pakkende delen blijven comfortabel in je hoofd hangen. Sferische delen worden via diverse wendingen verweven in het geheel. Het volume tussen de instrumenten onderling is in balans. Het einde voel je aan komen zonder dat het te voorspelbaar is. Al die tijd ben ik één met de muziek.

Het muzikale intro van ‘Returned’ raakt je. De zang is iets te zacht t.o.v. de muziek. De zang heeft hierdoor niet genoeg impact. Ik ben niet langer één met de muziek. De breekbare zang klinkt ook op het laatst goed. Maar het volume van de muziek blijft iets te hoog. Langzaam sterft ‘Returned‘ weg. Dit laatste nummer is het minst mooie van allemaal. Nog steeds een vrij goed nummer, laat ik daar duidelijk in zijn. De vijf nummers hiervoor grenzen aan de perfectie. Airbag heeft weer een zeer goed album afgeleverd: 6 nummers, ruim 50 minuten luistergenot.

(9/10, Karisma Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ