Tankard – Oldies & Goldies- The Very Best of the Noise Years 1986-1995 (2CD)

Facebookrssmail

CoverIn de jaren tachtig en negentig was het Duitse platenlabel Noise Records één van de toonaangevende platenmaatschappijen in Europa op metal gebied. Helaas werd het begin deze eeuw akelig stil rondom, het aan Sanctuary Records Group verkochte, label. Noise Records stond aan de wieg van vele Duitse maar ook internationale acts, o.a. bands als Grave Digger, Running Wid, Celtic Frost, Helloween, Kreator, Coroner, Sabbat (U.K.) en Skyclad hebben hun latere succes mede aan Noise te danken. Anno 2016 is Noise Records wederom van eigenaar gewisseld (BMG) en zijn er een aantal archieven opengetrokken om een achttal (dubbel) verzamelaars uit te brengen uit het roemruchte verleden.

Het Duitse, uit Frankfurt afkomstige Tankard bestaat inmiddels méér dan 30 jaar en bracht hun eerste zeven albums, een e.p. en wat compilatie- en live materiaal uit via het bovengenoemde label. Volgens eigen zeggen speelt Tankard “Alcoholic Metal” maar die term zegt uiteraard meer over het imago van de band dan over de muziek. In bijna elke release die de band op de markt bracht spelen bier en andere alcoholische versnaperingen een grote rol in de album- en song titels.

De daadwekelijke muzikale stijl van Tankard ligt in de recht-toe-recht-aan thrash metal hoek, met hier en daar een knipoog naar punk en hardcore, en is daar nooit vanaf geweken tot op de dag van vandaag. Helaas is dit ook goed terug te horen op deze in chronologische volgorde is samengestelde compilatie. Vanaf het debuut ‘Zombie Attack’ (1986) via de e.p. ‘Alien’ (1989) tot aan ‘The Tankard’ (1995) krijg je als luisteraar een soort “Greatest Hits” voorgeschoteld.

Met hier en daar een leuke meezinger, leuke gitaar solo, een furieus riffje maar immer met de matige zang van Andreas “Gerre” Geremia en een gebrek aan progressie (lees: variatie), is deze dubbelaar wel een hele lange zit, die naarmate het einde gaat vorderen redelijk gaat vervelen. Wat vele compilaties en/of re-issues siert tegenwoordig, het toevoegen van extra live materiaal of teruggevonden (demo) opnames is op deze release achterwege gelaten en dat is naar mijn mening een gemiste kans om het geheel wat aantrekkelijker te maken voor de echte verzamelaars en Tankard fans.

Deze band die naast Kreator, Destruction en Sodom gerekend wordt tot de “Big Teutonic 4”, is zeker niet slecht maar is beter te pruimen op een gezellige festivalweide onder het genot van een goudgele rakker dan vijfendertig nummers lang op CD.

(6/10)(BMG)

Cd 1:
1. Zombie Attack
2. Mercenary
3. Maniac Forces
4. (Empty) Tankard
5. Poison
6. Total Addiction
7. Tantrum
8. Don’t Panic
9. For A Thousand Beers
10. Chemical Invasion
11. Alcohol
12. Intro / Commandments
13. Shit-Faced
14. F.U.N.
15. Try Again
16. The Morning After
17. Alien
18. 666 Packs
19. Live To Dive

Cd 2:
1. Open All Night
2. We Are Us
3. Dancing On Our Graves
4. Beermuda
5. Space Beer
6. Jurisdiction
7. Broken Image
8. Stone Cold Sober
9. Freibier
10. Death Penalty
11. Nation Over Nation
12. Two-Faced
13. Grave New World
14. Minds On The Moon
15. Atomic Twilight
16. Hope?

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ