Poor Genetic Material – Elsewhere

Facebookrssmail

Poor Genetic Material is een prog band. Voor het album ‘Elsewhere’ is er met een kleinere bezetting gewerkt. Hierdoor zijn er wat verschillen, maar ook zeker overeenkomsten met de eerdere albums.

‘The Colour Of Happiness’ heeft een aangename start in mid tempo. De ritmesectie heeft een belangrijk aandeel wat prima aangevuld wordt met hogere tonen. Phil Griffiths heeft een duidelijke uitspraak. Zijn stem sluit prima aan bij dit vrij rustige nummer. Met vlagen is de zang gestapeld.

‘Elsewhere’ heeft een mooi rustgevend instrumentaal intro, de zang is passend kalm. De titeltrack blijft een tijdje rustig. Er zijn diverse veranderingen, waaronder een overgang naar een licht poppy deel. De klank van de percussie is wat kil, maar is wel beter in het mid-tempo deel. Toch mist er soms wat dynamiek. De verdeling en afwisseling tussen bas, gitaren en toetsen is prima. De elektronische klanken van de toetsen komen ruim aan bod. Instrumentale en vocale delen wisselen elkaar af. Op een gegeven moment lijkt deze epic te eindigen, maar het is een wending. De meeste veranderingen vloeien in elkaar over. Even is de zang anders van klank, maar de harmonie met de muziek blijft. Er zijn best veel details, deze zijn goed verdeeld over de koptelefoon. Ook het rustige deel bestaat uit best veel laagjes, alles is mooi helder van klank. Als tempo weer wat hoger ligt, hoor je soms meerdere laagjes in de zang. Hierna dooft het vrij langzaam uit.

Ook in ‘The Star’ valt de balans tussen hoge en lage tonen positief op, het einde is wat onverwacht. Het instrumentale deel in ‘Take-Off’ is vrij rustig, toch is er best veel om naar te luisteren. Ook hier is de zang goed gestapeld. De afwisseling/het samenspel van (bas) gitaar en toetsen valt ook hier positief op. Het gitaarspel is soms meeslepend. De bas is in ieder nummer goed te horen, zo ook in ‘Comfort And Pain’. Het geluid in ‘Pages Turning’ loopt mooi heen en weer in de koptelefoon. De contrasten tussen de snelle hoge en de lage langzame tonen is goed gekozen. De rust is leuk ingelast, het einde dooft vrij snel uit.

De dromerige, instrumentale start van ‘Stargazing’ wordt langzaam iets sneller. Als zang erbij komt vertraagt muziek. Er volgen verschillende variaties in tempo en volume. De bas speelt weer belangrijke rol, en vormt een mooi contrast met de hogere (snellere) tonen. Ook deze track lijkt te eindigen, maar het is een wending waar je misschien even aan moet wennen. De andere veranderingen verlopen geleidelijker. De opbouw naar het einde van de cd is vrij kort.

Een aantal tracks hadden wat specialer mogen eindigen, de manier van uitdoven is soms erg kort. De intro’s zijn meestal mooi rustig. De verdeling tussen de instrumenten onderling, en tussen zang en muziek is goed. Soms gaan zang en/of muziek tegen elkaar in.Toch voelt het nergens hectisch aan.’Elsewhere’ is over het algemeen een vrij rustig album. (76/100) (Eigen Beheer)

Tracklist

  1. The Colour Of Happiness 04:55
  2. Elsewhere 15:20
  3. The Star 05:36
  4. Take-Off 05:36
  5. Comfort And Pain 03:46
  6. Pages Turning 04:40
  7. Stargazing 07:10

Lineup

  • Phil Griffiths – vocals
  • Stefan Glomb – electric and acoustic guitars, bass
  • Philipp Jaehne – piano, organ, synthesizers, mellotron, programming
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ