CD van de Week: Soilwork – Death Resonance

Facebookrssmail

soilworkdeathresonanceHet uit het Zweedse Helsingborg afkomstige Soilwork komt volgende maand met de elfde langspeler. Ooit in 1996 begonnen als melodieuze death metal band maakt het gezelschap tegenwoordig een vorm van metalcore / groove metal. Na ‘The Ride Majestic’ uit 2015 verschijnt op 19 augustus de nieuwe langspeler ‘Death Resonance’ waarmee de band, voor hedendaagse begrippen, een ongekende productiviteit toont.

Wat mag je dan verwachten van een nieuwe Soilwork plaat? Metalcore met death invloeden, melodieus en bij vlagen een tikkeltje te populair. De opener verrast. ‘Helsinki’ opent weliswaar melodieus maar na de schreeuw van zanger Bjorn “Speed” Strid ontploft het nummer, het gelikte refrein nemen we voor lief. ‘Helsinki’ overtuigt. ‘Death Resonance’ is het nummer dat je tegenwoordig verwacht, muzikaal sterk gecomponeerd met hier en daar een grunt, een nummer geschreven voor het “mainstream” metal publiek.

Is daar iets mis mee, schrijven voor het “mainstream” publiek? Op zich natuurlijk niet wanneer er gespeeld wordt met het hart en niet vanuit het commerciële oogpunt. ‘The End Begins Below The Surface’, ‘My Nerves, Your Everyday Tool’ en ‘These Absent Eyes’ staan als een huis en zijn gespeeld met passie. Brute vocalen up-tempo riffs worden afgewisseld met fraaie zanglijnen en meer gevoelig gitaarwerk, nummers die weer zeer goed te pruimen zijn.

‘Forever Lost In Vain’ start bruut maar bij intrede van het refrein zakt het nummer weg en krijg het mijn inziens een te populaire smaak, een smaak die niet meer verdwijnt ondanks het super vette groovende tussenstuk. De CD besluit met het nummer ‘Sweet Demise’, een mierzoet nummer behoudens de metalcore passages en is met ‘Forever Lost In Vain’ een van de mindere nummers op deze plaat.

De CD is aangevuld met wat nummers die opnieuw gemixt zijn, nummers van de albums ‘Sworn to a Great Divide’, inclusief ‘Sovereign’ van de Japanse uitgave, en nummers van ‘Stabbing the Drama’. Leuk voor de verzamelaar, echte meerwaarde hebben de nummers niet.

(8,5/10, Nuclear Blast)

Tracklist:
1. Helsinki 4:01
2. Death Resonance 4:18
3. The End Begins Below The Surface 3:12
4. My Nerves, Your Everyday Tool 4:17
5. These Absent Eyes 3:38
6. Resisting The Current 4:28
7. When Sound Collides 4:32
8. Forever Lost In Vain 4:39
9. Sweet Demise 4:00
10. Sadistic Lullabye 2010 2:56
11. Overclocked (2016 mix) 3:40 Sworn to a Great Divide
12. Martyr (2016 mix) 3:59 ”
13. Sovereign (2016 mix) 4:24
14. Wherever Thorns May Grow (2016 mix) 4:09 Stabbing the Drama
15. Killed By Ignition (2016 mix) 4:21

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ