Interview Cirrha Niva: Reacties van fans geven het meeste voldoening!

Facebookrssmail

Onlangs schreef ik een recensie voor ‘Out of the freakshow’ het nieuwste album van Cirrha Niva. Ze nodigden me uit voor een interview en daar zei ik maar wat graag “Ja” tegen!

IMG_8125

Een stukje geschiedenis van Cirrha Niva.

IMG_8120Cirrha Niva werd in 1993 opgericht onder de naam Requiem. Omdat dit geen originele naam was kregen de mannen al gauw spijt. Een Duitse band met dezelfde naam kreeg eens een hele slechte review. Ze wilden absoluut niet met die band vergeleken worden en besloten de knoop door te hakken en de naamswijzing door te voeren. Hun toenmalige gitarist Peter Vennema las op dat moment het boek ‘De goddelijke komedie’ (‘La Divina Commedia’) van Dante Alighieri. In dat boek komt de berg Parnassus voor. Deze heeft twee toppen Cyrrha en Nisa. Ze staan in het boek voor Goddelijke wijsheid, het menselijk weten en poëtische inspiratie. De betekenis maakte indruk. Om te voorkomen dat een andere band eventueel met dezelfde bandnaam zou komen en omdat anders zijn leuker is werd de naam verbasterd tot Cirrha Niva. Uitgesproken als Sirra (met ‘i’ klank) en Niva (met ‘ie’ klank). “Als we een lijst hadden bij gehouden van elk medium dat onze naam verkeerd had gespeld, dan konden we zelf een boek vullen”, aldus Cirrha Niva. In de loop der jaren zijn er diverse line up wissels geweest. Oprichter/gitarist Rob Willemse zegt hierover: “Met vijf bandleden, vijf (muzikale) meningen, vijf banen, partners e.d. ontkom je helaas hier helaas niet aan. Helaas één keer een noodgedwongen stop door lichamelijke klachten. Bezettingswisselingen vergen veel van je doorzettings-en incasseringsvermogen. Maar meestal was het wel een verbetering”. Lachend vervolgt hij: “Mochten we ooit een optreden doen met alle ex-leden dan hebben we in ieder geval een enorm podium nodig.”

Mooie herinneringen

IMG_8121De bijnaam van Michel de Groot is Legrand. Vele kennen hem onder die naam zelfs beter. Op internet staat wel vermeld dat deze Legrand vroeger bij Vitesse baste, maar die informatie klopt niet. Voor hem zijn alle bands die hij in zijn jeugd met vrienden is begonnen hem dierbaar. Hij zegt daarover: “Lekker onbezonnen muziek maken in duistere oefenruimtes met microfoon in de ene hand en een biertje in de andere.” Mooie herinneringen voor Michel Steenbekkers zijn de tour van zijn vorige band Fuelblooded met bijvoorbeeld Soilwork en Darkane. Voor Robert van Kooij zijn dat de toffe gigs met Toyz, en het hoogtepunt is Bospop 2001. Carlo Heefer bewaart goede herinneringen aan zijn eerste bandje Legiah. Daar ging hij al crowdsurfend door het uitverkochte jongerencentrum heen. Maar ook gigs met Cirrha Niva, in Z7 (Zwitserland) en de Cave in Amsterdam zijn voor hem toppers. Bij Rob staat de Cirrha Niva tour met Crimson Glory en hun rock opera shows van het album ‘Liaison de la morte’ op nummer 1. Ondanks al deze mooie herinneringen gaan de mannen er van uit dat de mooiste herinneringen met Cirrha Niva nog gaan komen!


’Out of the Freakshow’

IMG_8122Cirrha Niva werkt aan meerdere nummers tegelijk. Het componeren is een gezamenlijk proces. Daarbij zijn ze zeer kritisch. Iedere noot moet ieders goedkeuring hebben. In tussen zorgt Legrand dat er songteksten op papier komen. Songteksten en muzieklijn worden net zo lang bijgeschaafd totdat iedereen tevreden is. Als de mannen denken dat de nummers “klaar” zijn worden ze op een demo gezet. Daarin werken ze deze helemaal uit. Dan ontstaat er een idee voor de lijn, effecten en samples voor in de studio. Daar luisteren ze vooral of een nummer goed is, en geven ze op-of aanmerkingen. Zonodig wordt het één en ander bijgesteld. Dan volgt het echte studio werk. Natuurlijk wordt er aan het begin van dit proces ook nagedacht over het artwork. De fans, die een fysiek exemplaar kopen, moeten wel wat moois in handen krijgen. Voor het eerst is de cd als digi pack uitgebracht inclusief een dik boek met alle teksten. Dit album is ook op dubbel vinyl uitgebracht. De binnenhoezen bevatten prachtig full artwork. Bovendien kun je een via hun site een mooi t-shirt kopen met het printwork van het albumcover!

IMG_8123Jochem Jacobs (Split Second Sound) heeft dit album gemixt en gemasterd. Voor Cirrha Niva was het niet moeilijk om deze tijdrovende klus uit handen te geven. Ze zijn zeer tevreden over hun vorige cd (‘For moments never done’, 2009). Bovendien kan iemand die niet bij het schrijfproces betrokken is geweest er met een frisse blik naar kijken, iets toevoegen waar je zelf niet aan gedacht hebt. Cirrha Niva is VOORAF uitgebreid in gesprek geweest met de studio. Niet alleen over de kosten, maar ook wat de band wil als sound en wat ze verwachten van de studio.

Ze leveren de cd alleen af als ze er zelf tevreden over zijn. Toch blijft het spannend om de eerste recensies te lezen. Cirrha Niva heeft één 5 gekregen. De rest ligt allemaal tussen de 8 en de 10.  Daar zijn ze trots op. Maar het is niet zo dat ze de champagne in de koelkast hebben liggen. Rob vervolgt “Wel heb ik stiekem een trappistje gedronken als we ‘album van de week/maand’ waren, want dat is extra cool” (Dus op de recensie van RockMuZine hier te lezen is er een trappistje gedronken.) “Toch geven de positieve reacties van oude èn nieuwe fans het meeste voldoening” .

Make up en outfit tijdens live shows.

IMG_8124In eerste instantie was de make-up alleen voor de foto’s. Totdat drummer Robert zei dat het wel zou passen in de release show. Het publiek hoort en ziet nu een band die alles uit de kast heeft gehaald om een gave show neer te zetten. Hun outfit past bij de muziek en maakt het plaatje compleet. Cirrha Niva staat dus niet in hun dagelijkse kloffie te spelen. Natuurlijk is de muziek het belangrijkste, maar zeg nu zelf: Het oog wil ook wat.
Carlo vertelt: “Het live spelen is voor Cirrha Niva het aller belangrijkste. De reacties van de fans zijn het allermooiste en maakt ons als band hechter”.

Cirrha Niva zou over 5 jaar graag zeggen dat ze op festival zoals Bospop en Graspop, of in gave zalen zoals W2 en de Melkweg hebben gespeeld. Maar natuurlijk zetten ze ook in kleinere zalen een vette show neer. “Live mogen spelen waar een goede vibe is, is altijd een feestje.”

Dank jullie wel voor de uitnodiging voor het interview en de tijd die jullie namen om alle vragen te beantwoorden!

IMG_8126

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ