Rhei – Rhei

Facebookrssmail

IMG_8058Rhei zag het levenslicht in november 2011. Weert is de thuisbasis van deze vijf mansformatie. Voor deze alternatieve rockband vormen de snaren een belangrijke basis. Er spelen maar liefst drie gitaristen mee: Peter Paul Meusen, Rob Mertens en Joost Leenders. Deze laatste twee spelen ook bas. Op hun titelloze debuutalbum zullen de snaren zeker nadrukkelijk aanwezig zijn. Ex bandlid, gitarist Stefan Kessels, heeft ook zijn steentje bijgedragen aan het schrijfproces.

De snaren hebben op een aangename, licht rauwe manier, de overhand tijdens het intro van ‘Nobody knows’. Je hoort dat zanger Jan Wolters goed articuleert. Ondanks dat is hij door zijn uitspraak, met harde klanken, vrij lastig te verstaan. Bovendien plakt hij de woorden soms aan elkaar. De backing vocals door Rob Mertens en drummer Rick Bours kleuren goed bij het geheel. Prima opbouw naar een opzwepend ritme. De snaren blijven, heel terecht, al die tijd hun aandacht opeisen. De manier waarop dit openingsnummer eindigt zal vooral live goed scoren.’Song’ heeft een sferische start waarvan delen uit de muziek niet zouden misstaan in een oude western film. Je weet wel, zo’n film met lekkere langzame montage. De sfeer van western film is niet blijvend. Rick laat de cimbalen een aantal keer rinkelen waarna het tempo drastisch versnelt. Als vanzelf beweeg je mee met dit tempo. ‘Song’ blijft al na een enkele keer luisteren in je hoofd hangen.

Na de rauwe voorgaande nummers komt ‘A tree’ bijna lieflijk over. Het tempo is laid back. Jammer dat ook nu de uitspraak vrij hard is. De toetsen komen een beetje in de verdrukking want ze zijn nèt te zacht gemixt ten op zichte van de rest. De toetsen komen in ‘Eyes sewn shut with wire’ duidelijker naar voren. Dit nummer start met een lekker lang instrumentaal stuk. Jan is minder goed te verstaan. Terwijl ik door de titel wel nieuwsgierig ben waar de tekst precies over gaat. Doordat er geen tekstboekje bij zit is meelezen helaas geen optie. De dynamiek met drummen is goed verdeeld over de boxen. Met 7.50 minuten zal dit nummer ook live goed tot zijn recht komen.

Tot slot nog twee bonus tracks. ‘Keep on walking’ is de eerste bonus track. Deze is rockend en heeft een pakkend ritme. Al snel ben je geneigd met de backing vocals mee te zingen. ‘Come back home’ is minder opzwepend. Jan zingt te lang op ongeveer hetzelfde tempo en volume. Wel eindigt deze afsluiter mooier dan de 1e bonus track.

De verdeling tussen de “rauwe” rock en de kleiner gespeelde liedjes is prima, bovendien verschillen de nummers onderling genoeg van elkaar. Deze 6 nummers plus 2 bonustracks zijn van begin tot eind met zorg opgebouwd. Zoals eerder gezegd nodigt de muziek uit om live het dak er af te spelen.

(7,5/10, Eigen beheer)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ