And Then She Came – And Then She Came

Facebookrssmail

ATSC coverLiefhebbers van symfonische gothic metal voorzien van fraaie vrouwenzang zijn wellicht bekend met het Duitse Krypteria. De albums vond ik altijd wat te zoetjes klinken maar live kwamen ze stukken steviger en vooral beter uit de verf. De bandleden, die inmiddels alweer 5 albums achter hun naam hebben staan, lastten sinds 2012 een pauze in vanwege de zwangerschap van zangeres Ji-In Cho.

Een soundtrackproject voor de film ‘Bad Trip’ van bassist Herman Stumvoll zorgde echter voor een hereniging met zo’n 2/3 van Krypteria. Dat beviel blijkbaar zo goed dat door het ontstane enthousiasme maar meteen een heel album opgenomen is. Onder een nieuwe naam en een (deels) nieuwe band volgde ook maar meteen een nieuwe muzikale richting die zij modern rock noemen. Dat dekt de lading wel van dit album waarin stevige ritmes en ruig gitaarwerk worden ondersteund met elektronische muziek. Als ouderwetse metalhead deed de eerste luisterbeurt van het album mij niet veel door de soms te aanwezige elektronica en vreemde ritmewisselingen. Na een aantal luisterbeurten moet ik echter bekennen dat And Then She Came toch wel een verdomd aanstekelijk album heeft gemaakt.

‘Five Billion Lies’ opent heftig, heeft een vette groove met een lekker refrein en de gastrol van Alissa White-Gluz mag er wezen. De band heeft sowieso een patent op pakkende refreinen die in je kop geramd blijven zoals ook te horen is op het volgende ‘Public Enemy # 1’. Wellicht dat niet iedereen het in verschillende talen opgedreunde “tot 10 tellen” kan waarderen, maar het is wel een verduiveld lekker nummer met wederom een hoofdrol voor Ji-In die op dit album haar klassieke zangstem heeft ingeruild voor een lagere, meer poppy benadering die prima past bij deze muziek. Het album biedt genoeg variatie want naast heerlijk groovende beukers als ‘Hellfire Halo’, ‘Where Do We Go From Here’ en ‘Spit It Out’ (met gastsolo van Evenascence –gitariste Jen Majura) treffen we ook meer radio vriendelijke nummers als ‘Why So Serious’ en de ballad ‘I Carry On’ aan. Met de nummers ‘Who’s Gonna Save You’, ‘Like A Hurricane’ en ‘Where Do We Go From Here’ laat de band hun meest pakkende, uptempo en toegankelijke zijde horen en deze blijven lekker lang hangen. Het enige nummer waarin de band zich enigszins vertilt is ‘Spit It Out’ omdat tijdens het langgerekte middenstuk de vele toevoegingen van stemmetjes en vreemde tempowisselingen te veel van de “hak op de tak” wordt gesprongen.

Het debuutalbum van And Then She Came mag er wezen. Er wordt lekker gemusiceerd, de toegevoegde elektronica is gedurfd en smaakvol en als geheel is het gewoon een heerlijk energiek album. De meer poppy stijl zorgt, ondanks dat er regelmatig stevig wordt uitgepakt, voor luchtige en pakkende nummers die wel eens een groot publiek kunnen aanspreken.

Ben benieuwd hoe ze het er live vanaf gaan brengen, maar gezien hun ervaring en de wetenschap dat ze het er als Krypteria live al goed vanaf brachten kan dit wel eens aanslaan bij de gemiddelde festival bezoeker.

(7,5/10, DME Music)

Tracklist:
01. Five Billion Lies
02. Public Enemy #1
03. Why So Serious?
04. Spit It Out
05. Who’s Gonna Save You?
06. Like A Hurricane
07. Hellfire Halo
08. I Carry On
09. Find Another Way
10. Where Do We Go From Here?

Line-up:
Ji-In Cho – zang
Olli Singer – gitaar
Frank Stumvoll – bas
S.C. Kuschnerus – drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ