Mist of Misery – Absence

Facebookrssmail

Cover ArtworkMist of Misery is een band uit het Zweedse Stockholm opgericht in 2010. Na wat materiaal, instrumentaal en later met vocalen, te hebben uitgebracht heeft het drietal getekend bij Black Lion Productions. Het product van deze samenwerking komt in de vorm van een CD genaamd ‘Absence’, een CD met een eerste oplage van slechts 500 stuks.

Mist of Misery brengt symfonische black metal met een flinke dosis doom en weet zich te onderscheiden met sterke composities. Het intro, ‘Melancholic Thoughts’, opent met licht onweer en verder doen de keyboards het werk, een onheilspellend, treurig instrumentaal stuk dat je kippenvel bezorgt. ‘Euthanasia’ start waar het intro is gestopt, een intro om eens rustig bij achter over te leunen. De simpele drums geven subtiel een wending aan, brute vocalen en up-tempo drums volgen om vervolgens weer terug te gaan naar een minimalistisch stukje muziek. Een heavy metal riff brengt opnieuw leven, verschillende tempo en sfeer wisselingen zorgen voor spanning.

Titelnummer ‘Absence’ begint met wat toetsten gepingel, de zware gitaarriff die volgt brengt je naar een oase van chaos, brute vocalen, denderende dubbel basdrums om vervolgens weer terug te komen in de souplesse, de rust. Ook dit nummer staat bol van de wendingen, van liefelijke kerkachtige achtergrond vocalen tot de ultieme duisternis van het zwarte metaal.

Het is bijkans ongrijpbaar hoe deze band de sfeer kan neerzetten, of het nu gaat om een minimalistisch instrumentaal stuk als ‘Final Departure’ of het meer euforisch klinkende instrumentale ‘Wistful Twilight’ of het brute ‘Paragon of Perdition’, de composities staan als een huis.

‘Mist of Misery’ is het meest complete nummer, het meest brute nummer, mijn favoriet. Brute black metal met een sfeer van ultieme doom, zwaar met melodieuze stukken en chaotische taferelen. Wat rest is afsluiter ‘Serenity in Nothingness’, onweer en regen zijn het ingredient bij aanvang, simpele noten van de toetsenist zorgen voor kalmte terwijl de regen neer klettert.

Mist of Misery weet met dit album het brute, ongecompliceerde black metal te combineren met de neerslachtigheid van zware doom. Geen gemakkelijke album maar een om je in te verdiepen en uiteindelijk in te verdrinken.

(8,5/10, Black Lion Productions)

Tracklist:
1. Melancholic Thoughts 03:15
2. Euthanasia 06:36
3. Absence 07:15
4. Final Departure 02:08
5. Epitaph of Penitence 06:00
6. Wistful Twilight 01:48
7. Paragon of Perdition 07:41
8. Mist of Misery 06:17
9. Serenity in Nothingness 02:28

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ