Alestorm’s Christopher Bowes over het nieuwe album, de videoclips en nog wat meer

Facebookrssmail

Sinds het begin van dit jaar is Alestorm heel druk bezig geweest: het releasen van hun vijfde album ‘No Grave but the Sea’, het touren in Amerika en het optreden op vele festivals in Europa. Terwijl Alestorm in Leeuwarden was voor hun optreden op Into the Grave, kregen wij de gelegenheid om met Christopher Bowes te spreken. Natuurlijk hebben we gepraat over het nieuwe album, de videoclips en nog wat meer.

Hey hoe gaat het?
Geweldig, we vliegen over de hele wereld, het zijn drukke tijden.
Welkom bij Into The Grave, hebben jullie eerder hier gespeeld?
We hebben eerder in Leeuwarden gespeeld, maar nooit op dit festival.
Als ik me niet vergis, zijn jullie net klaar met de Vans Warped Tour in de VS?
Ja, dat is net twee dagen geleden afgelopen.
Dat is niet echt een metal tour, toch?
Nee, het is het grootste reizende festival in Amerika. Het merendeel is pop, punk, metalcore, het alternatieve spul, zeg maar. De bands die daar spelen zijn enorm bekend in Amerika en niemand kent ze hier, maar het is net andersom voor ons, omdat we in Europa vrij groot zijn, maar niemand kent ons daar. Dus het is een heel andere wereld, het is wel leuk. Het hele festival verhuist elke dag naar een andere stad, 7 podia verhuizen mee, worden opgebouwd, afgebroken en hop de volgende dag gaat het weer door. Het is gekkenwerk maar ook geweldig om mee te maken!
Hebben jullie bij elke show gespeeld?
Bijna, alleen de eerste twee niet omdat we op Graspop en Hellfest waren. Daarna zijn wij er direct heen gegaan. We hebben 38 shows gespeeld, dat is elke dag een show.
En hoe was dat want het is toch een heel ander soort muziek.
Ja, zeker anders. Iedereen had zoiets van: ‘Wow Alestorm, jullie, gekke piraatmensen!’ Omdat alle andere bands gewoon dit metal-core soort pop, punk sound hadden en we klinken zo heel anders. Maar het publiek vond ons leuk!
Dus jullie kijken terug op een leuke ervaring?
Ja geweldig!

Wel Alestorm zingt over drank en dat het een soort van levensbehoefte is voor ‘mankind’, over rum, bier, mede en ale, maar wat is jouw favoriete soort drank?
Dingen zoals Bacardi Breezer, Smirnoff Ice, dat soort dingen. Het is verfrissend en lekker. Dit zijn de beste dingen om dronken te worden wanneer je 12 bent.
Alestorm heeft de naam ‘pirat metal’ gekregen, maar toen jullie als Battleheart begonnen, was het eigenlijk meer power metal, is dit juist en hoe kwam het?
Klopt wel, ja, we begonnen onder de naam Battleheart, een echt domme naam trouwens, en we speelden een Rhapsody song ‘Holy Thunderforce’ in de repetitie. Dus we dachten dat we een power metal band zouden zijn maar toen schreef ik een nummer over piraten en het klonk goed, dus we dachten, laten we meer nummers schrijven over piraten! Plotseling waren al onze liedjes over piraten en we waren een ‘pirat metal’ band! Al deze fans kwamen naar onze shows met piraat hoeden en zo, dat was een beetje gek maar het werkte!
Toen jullie bij Napalm Records hebben getekend, werden jullie gevraagd de naam Battleheart te veranderen omdat een andere band een soortgelijke naam had, Battlelore.
Dat is eigenlijk niet waar. Het is een ding dat iemand eens een lange tijd geleden heeft gezegd en het is blijven hangen. Eigenlijk werden we gevraagd ons naam te veranderen omdat Batlleheart gewoon een bagger naam is. Ik denk niet dat het Battlelore ding zo’n grote deal was als gezegd is, het was gewoon ‘deze naam zuigt, laten we een betere naam krijgen!’
Op dit moment doet Elliot de backing vocals maar hoe zijn jullie op het idee gekomen om een andere stijl ‘screamen’ toe te voegen?
Nou, we weten van de gewone liedjes dat hij deze goede backing vocals kan doen, maar hij kan dus ook heel goed screamen. We voelen ons niet alsof we moeten zijn als alle andere folk metal bands door alleen ‘folky vocals te gebruiken’. We kunnen doen wat we willen, dus we gebruiken van alles zoals death metal bits, metal core bits, black metal bits en nu ook dat screamen, we plakken het allemaal in elkaar. Wij hebben niet het gevoel dat we maar één ding kunnen of moeten doen. Veel folk metaalbandjes klinken altijd hetzelfde met viool en liedjes over hun voorouders. We doen dat niet, wij zijn gewoon vrij genoeg om te doen wat we willen.

Waar heb je de inspiratie voor ‘No Grave but the Sea’ vandaan gehaald?
Ik weet het niet; voor de titel van het album weet ik het wel. Vorig jaar liep ik door Londen met een van onze crew member omdat hij nooit eerder in Londen was geweest, dus ik heb hem een beetje een rondleiding gegeven. Er is deze oorlogsherinnering aan de rivier, en het is als een gedenkteken voor alle kooplieden en burgerlijke zeelieden die in oorlogen zijn gestorven. Het zegt: ‘dit is toegewijd aan iedereen die geen graf heeft anders dan de zee’. Ik dacht meteen, ‘ No grave but the Sea’ dit is cool! Dit wordt een nieuwe album titel. Ik wist dat het een album titel moest zijn maar de liedjes, dat is gewoon allerlei dingen in je hoofd. Veel popmuziek, pakkende nummers, die gaan we bestuderen, kijken hoe ze werken en dan maken we er party pirat metal liedjes van.
Ik heb meerdere vragen over de clip ‘Mexico’, hebben jullie die in Mexico geschoten?
Nee, we hebben het in Servië gemaakt! Het is geweldig omdat het gemakkelijk is om daar te komen en we kennen jongens met een geweldige videostudio. Het is er goedkoop omdat je weet wel, Zuid-Oost-Europa…
Wat was dat met die vrouwen die een ezel wassen?
We wilden allerlei gekke, domme dingen! We wilden het laten lijken op een soort rap video zo van ‘Oh we zijn allemaal zo cool’ en een paar van die hete meiden met de kreten ‘yeah baby’ maar met een ezel, gewoon om het echt stom te maken.
En het cactus wateren?
Dat was het idee van de regisseur omdat het een goedkope grap is, denk ik.
En het videospel ook?
Dat was ook een idee van de regisseur omdat we niet precies wisten wat te doen, behalve dat ik in Mexico wilde zijn en dat ik een ezel wilde. Gewoon een videospelletje maken klonk goed, we vonden het een leuk idee en het ging ook goed!
Geen videospelletje van Alestorm binnenkort in de winkels?
Nou ik zou graag willen, maar we kennen niemand die dat kan doen. Er zijn wel zat mensen die roepen dat ze een videogame voor ons willen maken, maar het zijn meer studenten en dat wordt dan niet erg professioneel. Als we zoiets zouden doen, willen we het juist professioneel aanpakken.
Zoals Iron Maiden heeft voor de gsm?
Ja voor de gsm of voor de console zouden we een echt goed spel willen. Misschien vinden we op een dag de juiste persoon die dat kan doen.
Wat was dat met die ezel?
De ezel was geweldig! We kwamen daar en ik zei dat ik een ezel wilde rijden, maar ik heb in mijn hele leven nooit een ezel of een paard gereden. Toen kwam deze oude man aan samen met een ezel en hij zei: ‘Dit is de ezel, zijn naam is Ezel en ik zal je laten zien hoe je op een ezel moet rijden’. Ik had zoiets van ‘ok’ en toen kreeg ik een les van 20 minuten over hoe je op een ezel moet rijden, hoe je moet zitten en de juiste woorden en hoe je dit of dat moet doen en in 20 minuten kon ik een ezel rijden. Het is geweldig en niet erg moeilijk, je trekt een beetje aan de teugels en maakt wat geluiden en hij doet wat je wilt. Het was een beetje eng en ik heb nog een goede week een zere kont gehad want het is echt hobbelig!

Je speelt ook keybord voor Gloryhammer wat toch heel anders is dan Alestorm, hoe combineer je deze twee stjilen?
Nou, het is eigenlijk vrij gemakkelijk, want op een bepaale manier is de muziek vrij vergelijkbaar. Het gaat allebei om grote melodieën en pakkende chorussen, de focus ligt alleen ergens anders op: bij Alestorm is het meer de folk en bij Gloryhammer is het meer orchestral. Bij Gloryhammer hebben we deze geweldige zanger Tom die allerlei mooie noten kan zingen, noten waar ik me niet eens aan zou durven wagen. Vaak draagt hij deze mooie melodieën met zijn stem. We analyseren het ook zeer goed , er zijn veel muzikale overeenkomsten tussen de twee, het wordt alleen op een andere manier uitgedrukt. En soms schrijf ik liedjes waarvan ik me afvraag of het een Alestorm of een Gloryhammer nummer is?
En qua tijd schema wanneer je met beide bands speelt?
Het wordt steeds moeilijker. Het was niet de bedoeling dat Gloryhammer populair zou worden! Mensen hoorden die band niet leuk te vinden! We dachten dat we 1 of 2 shows per jaar zouden spelen, makkelijk, geen probleem. En nu hebben we overal tours, Australië, Amerika, Europa, daar headlinen en daar weer als support spelen. Dat kan ik niet allemaal doen, soms moet er iemand in mijn plaats in Gloryhammer spelen, al is het alleen maar voor een paar shows. Alestorm is nog steeds mijn prioriteit!

Hoe denk je over Running Wild, aangezien ze soms de eerste pirat metal band genoemd worden?
We hebben veel meer vergelijkingen met hen gekregen toen we begonnen zoals ‘Oh my god Alestorm, jullie zijn de nieuwe Running Wild’ maar we klinken helemaal niet zoals zij. Running Wild is een klassiek Duitse speed metal band uit de jaren tachtig en we hebben niets gemeen met hen, behalve dan dat we allebei nummers over piraten hebben. En het is niet mijn soort muziek. Tegenwoordig zullen veel minder mensen ons vergelijken wat beter is omdat het erg frustrerend is geweest. Mensen die dachten: ‘Ik haat Alestorm alleen Running Wild is echt’ maar het is simpelweg andere muziek. Toch is het best mogelijk om twee verschillende bands tegelijk leuk te vinden, geloof het of niet!
Op de meeste covers zien we een rottende piraat, is hij jullie mascotte of vinden jullie hem en de kleine rat gewoon leuk?
Het is niet echt een mascotte, meer iets dat terugkomt op het albumhoes. Het is leuk om wat consistentie te hebben. Het staat op de meeste covers, niet op ons laatste album, maar je ziet er altijd wel iets van. Veel mensen vroegen ‘waar is de rat heen?’, omdat hij niet op onze laatste twee hoezen was. Maar we houden wel altijd dezelfde stijl omdat dat iets is wat mensen verwachten. Je kijkt er naar en je zegt gelijk ‘dit is een Alestorm album’.
In de videoclip ‘Alestorm’ is er een explosie aan het begin en lilliputters vermomd als Alestorm, kun je de situatie in deze clip uitleggen?
Nou dat was ons idee. We waren in een studio in Servië, waar alles kan gebeuren, en we wilden van een explosie in slowmotion weglopen terwijl we onze zonnebril op zetten, net als in een film omdat het echt cool is! Ze zeiden ‘ja dat kunnen we doen’. Natuurlijk is de explosie nep, het is allemaal op een green screen geschoten. Met de lilliputters was het gewoon geweldig. In onze vorige video hebben we ze eerder gehad. In ‘Shipwrecked’ hadden we een midget die viool speelde en in ‘Magnetic North’ is er dat klein mannetje aan het rennen. We dachten ‘Kunnen we er vijf van hebben en ze eruit laten zien als wij?’ Het antwoord was ‘Sure’! Dus deze vijf dudes kwamen op en ze kleedden zich net zoals wij aan en ik dacht ‘Holy crap’ ze zijn net zoals wij, maar kleiner’ en ze vonden het ook leuk. En aan de bar waar we allemaal aan het drinken waren, werden ze allemaal dronken omdat ze klein zijn, ze kunnen niet veel alcohol verwerken, maar ze vonden het geweldig. We hebben veel lol gehad samen. In feite is het een vervolg op de video ‘Magnetic North’ waar we deze kleine vrachtwagen van een klif rijden en het explodeert. Het is een soort vervolg.

Ben je al bezig met iets nieuws?
Nee, ik bedoel, niet met Alestorm! Ik zou waarschijnlijk moeten beginnen met het volgende Gloryhammer album; Het is al een tijdje in mijn gedachten geweest. Hopelijk misschien volgend jaar kunnen we dat laten gebeuren. Het volgende voor Alestorm, is nog bij niemand bekend, is dat we in januari ons eerste album weer uitgeven, maar op vinyl, zodat we het nog beter kunnen mixen, niet opnieuw opnemen, we houden dezelfde opname, alleen een betere mix, dus het gaat gaaf klinken. En daarna willen we een cover album maken met covers van allerlei liedjes, popliedjes, metal liedjes, volksliedjes, veel dingen. En misschien over een paar jaar komt dat uit. Het is een leuk ding om te doen. Het is bekend dat we regelmatig coveren, zoals ‘Wolven of the Sea’, ‘The Hangover’. Zo veel liedjes en mensen houden van onze covers, dus misschien vinden ze de andere liedjes ook leuk!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ