Fleddy Melculy – Helgië

Facebookrssmail

Fleddy MelculyWie een jaar geleden de naam Fleddy Melculy uitsprak kreeg waarschijnlijk direct een lachsalvo over zich uitgelachen. De Chinese naamsspot van de oud-frontman van Queen is echter sinds begin dit jaar het nieuwe project dat de hardrock en metalpodia in Nederland en België doet overdonderen met zijn muziek. Of beter gezegd, Helland en Helgië, zoals de Melculianen graag voorhouden.

Na een snelle EP eerder dit jaar, komt de band nu met hun langverwachte debuutalbum. ‘Helgië’ opent bombastisch in een stijl die wellicht aan Pink Floyd doet denken. Hoge verwachtingen, zal Fleddy zich na de EP ‘Wat de Fok?’ van eerder dit jaar plots hebben toegelegd op een meer volwassen en serieuzere vorm van metal? ‘Fuck you Fleddy!’ maakt echter direct een einde aan deze illusie, en brengt zware zelfspot aan het licht.

Op het album komen de tracks van ‘Wat de Fok?’ weer voorbij, aangevuld met de nieuwste metaltracks van Melculy. ‘Helgië’ behandelt in een kleine 45 minuten de meest uiteenlopende thema’s, waaronder een haat van jazz, knipperlichtjes van dure auto’s, nepvegetariërs en een ode aan Apu van de nachtshop. Je moet er maar op komen. Van snoeiharde speedrock tot even zo harde metalcore die doet denken aan de samenwerking tussen de Osdorp Posse en Nembrionic die in 1996 een van de grote verrassingen was op Dynamo Open Air.

Fleddy Melculy doet het echter anders, met veel humor. Niet alleen de voorgenoemde zelfspot, ook de spot van alles waar de Belgen aan dachten op het moment van schrijven. Niet verwonderlijk, want frontman Jeroen Camerlynck speelt met zijn andere band, De Fanfaar, al enige tijd samen met Urbanus in het hardrock-samenwerkingsverband (driemaal woordwaarde). Wat het album anders maakt dan een gemiddeld core-album is de muzikale humor, die voor de België-kenners wellicht ookwel vergeleken kan worden met die van De Clement Peerens Explosition en de Belgian Associality. En dat afgewisseld met rommelige trash als in ‘Max’ en wat humor van Tragger Hippy.

Voor een band die pas begin dit jaar voor de gein bij elkaar kwam en voor een zelfde gein één nummer opnam (‘T-shirt van Metallica’) levert Fleddy Melculy wel een erg stevig en strak album af. Of het genoeg is om te spreken van een nieuwe topband is het nu wellicht te vroeg, een degelijk geslaagd debuutalbum is ‘Helgië’ zeker. Dimebag Darrell’s geest zal trots zijn.

(8/10, Sony Music Belgium)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ