17de editie Heavy uit Haarlem groot succes

Facebookrssmail

In de kleine zaal van de Patronaat was er een een heerlijk Metal/Hardcore/Stoner avond gepland met twee bands die na lange tijd van afwezigheid weer het podium gingen betreden namelijk Remain Untaimed en Pound en tot slot de heren van Herder die deze avond gaan afsluiten.

Remain Untamed

De openings act Remain Untamed beleeft haar vuurdoop voor publiek vanavond in het Haarlemse. Op zich is dat best een grappig gegeven want in december van het vorig jaar zijn de fundamenten van deze hardcore/thrash-crossover formatie reeds in ditzelfde Patronaat gelegd. Na een succesvol en heel speciaal reünie optreden van crossover veteranen Brutal Obscenity besloten drie voormalig leden een vervolg van Brutal Obscenity op te gaan zetten onder de naam Bruut. Helaas kwam het project niet geheel van de grond en bleef uiteindelijk alleen bassist Ernst “Renske” van Baak over. Samen met de reeds gerekruteerde gitarist Hans Hostile (ex-Skeletons Of Society, ex-TCF) stampte hij een compleet nieuwe band, met oudgedienden van o.a. S.O.S., Egghead en de allereerste B.O. line-up, uit de grond en doopte de naam Bruut om naar Remain Untamed.

In een half uurtje speeltijd raast de band door hun set, bestaande uit enkele hardere Brutal Obscenity nummers (‘Twisted Hearts’, ‘Fragile’, ‘U.A.R.’), ‘Loudmouth’ van Skeletons of Society en enkele covers (S.O.D., Sick Of It All, D.R.I.) heen. De eerste twee echte Remain Untamed nummers (‘Final Sacrifice’ en ‘Pain’) worden voor het allereerst ten gehore gebracht en sluiten naadloos aan bij de rest van het eerder genoemde repertoire. Vlekkeloos verloopt het optreden echter niet en ook mag de agressieve strot van zanger Vinnie Schram wat harder in de mix staan maar dit neemt niet weg dat het voor de hardcore/thrash liefhebbers een lekker optreden is en voor het nog jonge Remain Untamed een prima visite kaartje voor de toekomst.

Pound

Als tweede act van vanavond betreed Metal/Hardcore formatie Pound het podium. Zij bestaan inmiddels 10 jaar en zijn een graag geziene gast bij zowel hardcore als metal shows. Vanaf het begin van hun bestaan traden ze veel op en brachten in 2010 hun eerste single ‘New beginning’ uit. Niet lang daarna, in dat zelfde jaar, brachten zij ook hun demo uit, getiteld: ‘From this day on’. Na een aantal wisselingen binnen de formatie namen ze de tijd om te schrijven voordat ze de studio in gingen. Dit bleek een goede beslissing, want eind 2011 lag hun EP ‘Disarray’ in de schappen. Pound heeft in verleden al heel wat Nederlandse podia gedeeld met grote namen als: Soulfly, Walls of Jericho, Nile, Viel of Maya, Textures en meer. Echter na een sabbatical van 2,5 jaar is de band nu met een nieuwe gitarist weer bij elkaar gekomen om Pound met hetzelfde gevoel door te zetten als in het verleden.

Meteen vanaf het begin van hun optreden dat start met een veel rook en intro waarin de bandleden het podium betreden onder luid gejuich van hun aanwezige fans blijkt dat de heren garant staan voor een explosieve show met een goede dynamiek tussen harde vocalen, krachtige drums en goede gitaarriffs. Echter na het eerste nummer breekt er een snaar dat echter professioneel wordt opgelost. Ze laten hier zich niet door tegenhouden om vervolgen vol overgave hun show voor te zetten. Hun setlist bestaat uit een paar oude nummer zoals ‘Monday never came’, ‘Today is all we Have’ en het toepasselijke ‘New Beginning’. Ook blijkt dat ze hun tijd goed benut hebben, want er worden drie nieuwe nummers op het publiek los gelaten namelijk ‘Hey Jude’, ‘Unity’ en ‘Betrayal’. Duidelijk wordt meteen dat ze ondanks hun sabbatical nog steeds veel fans hebben gezien de volle zaal en enthousiaste reacties tijdens het gehele optreden. Tevens spelen ze erg strak en blijkt uit niks dat dit hun eerste optreden is na lange tijd. Na de belofte dat ze door zullen gaan en we nog veel van hun zullen horen zijn zij voor mij de verrassing van de avond.

Herder

kik_1025Als hoofdact vanavond betreed Stoner/sludge band Herder het podium van de kleine zaal in Patronaat. In de zes jaar sinds de oprichting heeft het Groningse vijftal een flinke reputatie opgebouwd en heeft met hun laatste release ‘Fergean’ die steengoed klinkt bewezen dat we zeker nog niet van ze af zijn. Herder is volwassen en gevarieerd. Maar dat is ook niet vreemd met zoveel ervaring in de gelederen. Ché Snelting, die sinds de vorig jaar verschenen EP ‘Doomed’ het brulstok hanteert kennen we natuurlijk allemaal van Born From Pain. Maar ook JB van der Wal (o.a. Aborted, Dr Doom) en Jeroen Vrielink (Autumn, Massive Assault) laten zich van hun beste kant zien met geraffineerde ramriffs die keihard aankomen en direct naar het hart gaan. Tel daar de massieve mokerslagen van Tom en brute bass van Marc bij op en je hebt Herder.

Herder is harder! Is het inmiddels een afgezaagde kreet of waar? Laten we het maar houden op het laatste. Vernietigend en heersend staat het vijftal in de kleine zaal van Patronaat en geeft een geweldige show. Van begin tot eind weet vocalist Ché Snelting de zaal tot zich te wenden door actief rondlopen, provocerende gebaren te maken met dosis humor en fraaie danspasjes uit te voeren maar vooral door zijn strot grandioos open te zetten. Het optreden van herder is simpel maar effectief geen opsmuk, gewoon de volumeknoppen open gooien en keihard knallen, zo lijkt het devies van deze band. Oftewel deze band heeft zonder twijfel de grootste “fuck-off-attitude” van de Lage Landen.

Met hun stoner/sludge muziek zorgen ze voor een daverend optreden, waarbij in rap tempo toch wel van alle albums tot heden nummers in de setlist verweven zijn. Naast oud werk van de Same Title LP uit 2011 zoals ‘Sons of Thunder’ en ‘Wasted’ en van de plaat ‘Horror Vacui’ uit 2012 zoals ‘Feet eager’, ‘Stoned to death’ tot recenter werk van het album Gods zoals titeltrack ‘Gods’ en ‘Stab’ speelt de band ook nieuwe tracks van hun laatste album ‘Fergean’ namelijk ‘Radiating Silence’, ‘Grand Precipitations’ en ‘All is Lost’ komen voorbij. Oftewel een setlist die alles de revue laat passeren wat de heren in die zes jaar gemaakt hebben. Tijdens het optreden werd er ook een nummer opgedragen aan onze fotograaf Kick Verhaegen die een oude bekende is van de band. De stoner/sludge muziek van Herder imponeert en het optreden bewijst dat hun de terechte afsluiter zijn van deze 17de editie van heavy uit haarlem!

Tekst: Theo Wapenaar & Jeroen Zierikzee
Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ