Skiltron – Legacy of blood

Facebookrssmail

skiltron_coverAlweer het vijfde album van de band Skiltron, genaamd ‘Legacy of blood’. Sklitron heeft de afgelopen jaren een aantal keer van zanger gewisseld. De naam Skiltron komt van het woord Schiltron, een formatie die tijdens de oorlogen om de vrijheid van Schotland gebruikt werd. De thematiek in de muziek van de band heeft dan ook vooral hier mee te maken. Na ‘The highland way’ (2010) en ‘Into the battleground’ (2013) kon europees succes niet langer uitblijven. De heren speelde o.a. in 2015 op Wacken. Momenteel zingt Martin Mc Manus in de band en dit lijkt een goede combinatie met de Argentijnse heren. Zijn stem is een goede match met het folk / power metal geluid van de band.

Met het nummer ‘High land blood’ trappen de heren op dit album meteen krachtig af. Dit nummer zou zomaar de publieksfavoriet van het album kunnen worden. Het nummer beschrijft de clans in Schotland en valt op door de vlammende gitaarsolo’s in combinatie met scherp doedelzak spel.
In het volgende nummer ‘Hate of my life’ zwakt de zang iets af ten opzichte van het eerste nummer. Het lijkt een vrolijk liedje, echter gaat het over haat. Dit nummer is hierdoor helaas minder geloofwaardig, ook omdat de heren later op het album met het nummer ‘Sawney bean clan’ bewijzen wel een meer duister geluid te kunnen produceren. ‘Sawney bean clan’ ligt zanger Martin Mc Manus goed, met name omdat hij hier een rauwer stem geluid laat horen.

‘The taste of Victory’ begint met een rustige intro, dit gaat over in een meer heftiger stuk. In dit nummer zit een goede break, waar wederom de zang van Mc Manus mooi naar voren komt. In dit nummer ook wat meerstemmigheid, wat de band goed ligt en wat tijdens meerder nummers voorkomt. Wat vooral opvalt in de ‘The taste of Victory’ is het mooie gitaar spel van Emilo Souta naar het einde van dit nummer toe. ‘Rise from any Grave’ is ook een wat rauwer nummer. Ook hier goede combinaties van scherp gitaarspel en doedelzak solo’s van Pereg ar Bogol. Dit komt ook terug in ‘All men die’, echter kenmerkt dit nummer zich vooral door pittig drumwerk van Matias Pena, die veel tempo wisselingen laat horen. De break in het nummer bied gelegenheid voor de bas, maar daarna ook weer voor de heren op doedelzak en gitaar om te soleren. ‘All men die’ is daarmee ook een van de meer krachtige nummers van het album.

Het album eindigt met een bonus song, ‘I’m coming home’. Dit nummer voegt helaas niets toe aan het album. Het is een rustig nummer, en gaat over het thuiskomen van een gestorven strijder. Tijdens de intro is de zang niet van al te beste kwaliteit, en iets wat al veel vaker gedaan is. De uithaal op het einde van het nummer is daar in tegen wel weer aardig.

‘Legacy of blood’ is een prima album wat goed te behappen is voor de folkmetal fan, maar ook voor de liefhebbers van powermetal is het goed te doen. De voornaamste kanttekening is dat er in ieder nummer gebruik is gemaakt van doedelzak als authentiek instrument waar de heren live dat niet doen. De doedelzak, en met name de melodie die gespeeld wordt kan hierdoor als eentonig worden ervaren en heeft niet in ieder nummer een toegevoegde waarde. Desondanks is het een prima aanwinst voor de collectie en is de verwachting dat de heren de komende jaren meer voet in de aarde zullen krijgen binnen Europa.

(7/10, Trollzorn)

Tracklist:
• Highland blood
• Hate of my life
• Commited to the call
• Sailing under false flags
• The taste of victory
• Rise from any Grave
• Sawney bean clan
• All men die
• I’m coming home (bonus track)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ