Ayreon pakt uit in Tilburg met een spectaculaire 5-klapper

Facebookrssmail

Waar veel artiesten moeite hebben om de grote zaal van de 013 slechts één keer te vullen slaagt Arjen Lucassen met Ayreon erin dit 5x achter elkaar te doen met een avondshow op vrijdag en 2 shows op zaterdag en zondag. Als er nog meer concerten mogelijk waren geweest zouden ook deze in no time uitverkocht zijn. Fans van alle uithoeken van de wereld waren en zijn ook deze laatste avond in de 013 om Ayreon live te kunnen meemaken. Ik schrijf bewust meemaken omdat een Ayreon show meer is dan alleen live muziek. Het is een totaalervaring waarin alle registers open worden getrokken. Zowel visueel als auditief.

Wanneer krijg je de kans om zoveel topmuzikanten tegelijkertijd op één podium te zien? Dit keer wordt het album ‘01011001’ volledig gespeeld en uitgevoerd aangevuld met de nummers ‘This Human Equation’ van het album ‘Transitus’, het Star One nummer ‘Fate Of Man’ en ‘The Day That The World Breaks Down’ van het album ‘The Source’. Van de zangers die op dit album meezongen zijn deze avond aanwezig Tom Englund, Daniel Gildenlöw, Hansi Kursch, Jonas Renkse, Anneke van Giersbergen, Simone Simons, Wudstik, Marjan Welman, Liselotte Hegt, Maggy Luyten, Phidaux Xavier en Arjen Lucassen himself, aangevuld met Damian Wilson, Brittney Slayes, Michael Mills en John Jaycee Cuijpers. Ook het achtergrondkoortje bevat grote namen te weten Marcela Bovio, Irene Jansen en Jan Willem Ketelaers. De band bestaat uit Joost van den Broek op keyboards en ‘rechterhand’ van Arjen Lucassen, Nederlands beste drummer Ed Warby, de gitaarvirtuozen Marcel Coenen en Timo Somers en bassist Johan van Stratum. Als laatste hebben we dan nog  Jeroen Goossens op fluit, violist Ben Mathot en Jurriaan Westerveld op cello.

Aangezien deze shows ruim een jaar vantevoren gepland worden is het onmogelijk om alle vocalisten die zingen op ‘01011001’ op het podium te krijgen. Maar de vervangers zijn zeker niet minder, geen gemis dus. De volgepakte 013 geniet 2,5 uur van een geweldige show waarin het verhaal van ‘01011001’ verteld wordt. Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af op onderwaterplaneet ‘Planet Y’. Middels een uniek decor, spectaculaire licht-en vuureffecten en een nevelkanon dat zeer intensief gebruikt wordt en er voor zorgt dat je daadwerkelijk denkt dat je je op ‘Planet Y’ bevindt. Ook het surround geluid is uniek en geeft een extra dimensie aan de totaalervaring. Een klein smetje vind ik dat er niet even wordt stilgestaan bij Gotthard zanger Steve Lee die een belangrijk aandeel had op het album en is omgekomen tijdens een motortrip in Amerika. Daar was toch wel ruimte voor geweest tijdens het voorstellen van alle musici na het laatste ‘01011001’-nummer ‘The Sixth Extinction’. Verder niets dan lof voor deze avond waarin Tilburg even eigendom is van Ayreon.

Foto’s (c) Wilfred Marijnissen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ