Amsterdam Metalfest en Textures, de natuurlijke ingrediënten voor een feest

Facebookrssmail

Zaterdag 15 oktober staat er in de gezellige oude zaal van de Melkweg weer een metal feest op de agenda. De derde editie van het Amsterdam Metalfest brengt een zestal extreme metal bands naar de hoofdstad, een line-up met Nederlands talent, gevestigde binnenlandse namen en bands van over de grens. Met headliners als Aborted en Textures een line-up een line-up waar je mee thuis kan komen of liever gezegd een line-up om niet thuis te blijven maar af te reizen naar Amsterdam.

Hibakusha

Om klokslag 17:15 stapt opener Hibakusha op de planken en wanneer je praat over Nederlands talent dan sla je met Hibakusha de spijker op zijn kop. De Haarlemmers zijn actief sinds 2012 en na het uitbrengen van de EP ‘Incarnation’ zit de band in de lift. Zo mochten de heren ook al het spits af bijten voor een groot publiek op het Fortarock festival en het Haarlemse Complexity Fest. Stevige moderne metal met een lekkere groove op de leest van bands als Meshuggah en met een zanger in Twan Driessen die er lekker op los brult en ijzige schreeuwen weet te produceren. Bassist Sjoerd staat als een wilde aan de snaren te plukken en je krijgt even het gevoel in de oertijd beland te zijn. Een lekkere energieke show met nummers als o.a. ‘Incarnation’, waarvan onlangs een video verschenen is, zet Hibakusha een flink niveau neer en legt de lat hoog voor de bands die nog moeten komen.

Seita

De Amsterdammers van Seita spelen vandaag een thuis wedstrijd. De band is opgericht in 2007 en na een EP verscheen in 2012 het debuutalbum ‘Asymmetric Warfare’. Seita brengt een lekkere en moderne mix van death en thrash metal met brute vocalen van zanger / gitarist Michel Gambini. Met nummers als ‘Ditadura’ en ‘The Awakening’ toont de band haar veelzijdigheid, stevige death metal met melodieuze gitaarsolo’s en pakkende thrash riffs waarop het publiek in de Melkweg voorzichtig los gaat. Seita brengt een lekkere set extreme metal die naar meer smaakt.

Exivious

Het Nederlandse Exivious is een instrumentale fusionmetal band en is eigenlijk een beetje een vreemde een in de bijt tussen al het extreme metal geweld. De gelijknamige debuutplaat verscheen in 2009 en na een korte onderbreking verscheen in 2013 ‘Liminal’. Muzikaal laat de band zich niet gemakkelijk in een hokje stoppen, van post rock met jazz invloeden tot wat meer harder beuk werk. Een gitaar tandem op het podium met Michel Nienhuis en Tymon Kruidenier die tonen hun instrument in optima te beheersen en sterke duellerende gitaarsolo’s weten te brengen. De lekkere, technische baslijnen van Robin Zielhorst maken het plaatje compleet. Het Amsterdamse publiek weet de muziek van Exivious te waarderen en geniet van de complexe composities.

Humanity’s Last Breath

Humanity’s Last Breath is een band uit het Zweedse Helsingborg en met het Amsterdamse uitstapje is het de eerste keer dat de band ons land aandoet. Humanity’s Last Breath zet een muur van geluid neer die zich het best laat omschrijven als technische death metal. Boordevol samples welke bij aanvang van ieder nummer keurig worden opgestart via de laptop. Brute en technische nummers als ‘Ocean Drinker’ en ‘Furvus’ van de recent verschenen EP ‘Detestor’ worden op het publiek afgevuurd. Nummers met brute vocalen worden afgewisseld met instrumentale nummers, complexe nummers die niet bij alle bezoekers een luisterend oor vinden, en toch zijn er voldoende die Humanity’s Last Breath weten te waarderen.

Aborted

Aborted is een death metal band uit het Belgische Beveren, een band die al een jaar of twintig aan de weg timmert en dit jaar de negende Full-length uitbracht. Deze plaat, ‘Retrogore’, wordt op het Amsterdam Metalfest in zijn geheel ten gehore gebracht wat de show van de Oost Vlamingen uniek maakt. Van titelnummer ‘Retrogore’ tot de knallers ‘Termination Redux’ en ‘Bit by Bit’ brengt Aborted een portie brute death metal. Zanger Sven de Caluwé toont zich als een ware frontman en sleurt aan het publiek met zijn rauwe vocalen afgewisseld met de traditionele “pig squeals”. Nummers met strakke breaks en met een drummer in Ken Bedene die flinke blastbeats weet te produceren. Naast eerder genoemde nummers is het nummer ‘In Avernus’ een opvallende met de loodzware en trage riffs. Het Amsterdamse publiek gaat los op de muziek van Aborted, resulterend in een flinke moshpit en circlepit.

Textures

De mannen van Textures mogen het festival afsluiten. Textures kent een druk jaar, na de release van de langspeler ‘Phenotype’ was de band “on tour” met shows in o.a. 013 en als headliner op het Complexity Fest in Haarlem. Na de tour startte het festival seizoen en waren de heren te bewonderen op Dynamo Metalfest, Werfpop, Schollenpop en het Epic Metal Fest. Vanavond is de laatste NL show in Amsterdam en mijn opmerking in mijn interview begin dit jaar moet ik terugnemen. Textures was genoeg te zien dit jaar en ze waren eigenlijk niet te missen voor de gemiddelde festivalganger.

Een bomvolle zaal en de moderne metal van Textures zijn de natuurlijke ingrediënten voor een feest. Lekkere nummers van de laatste plaat ‘Oceans Collide’ en ‘New Horizons’ zorgden weer voor een stevige pit. Er waren nog wat technische mankementen maar die pakte eigenlijk wel lekker uit, op een of andere manier leek het een echte “old school” show. Heerlijk weer die energie op het podium, van toetsenist Uri Dijk tot aan frontman en zanger Daniël de Jongh is de band continu in beweging en die inspanning slaat over op het publiek. Natuurlijk mag een kraker als ‘Awake’ niet ontbreken en krijgt ook Uri weer zijn momentje met ‘Illuminate The Trail’, Textures sluit de avond in stijl af met misschien wel het leukste optreden van de band deze jaargang.

Amsterdam Metalfest mocht rekenen op voldoende belangstelling en is een festival dat niet zo snel meer van de kalender zal en mag verdwijnen. Een strakke organisatie zorgde weer voor een top feest in Mokum! Op naar de volgende editie.

Foto’s (C) Armelle van Helden

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ