Urfaust – Empty Space Medication

Facebookrssmail

urfaust-coverDe nieuwe Urfaust bespreken is altijd een uitdaging. Je weet immers nooit precies wat je kan verwachten. De experimentele black metal van het duo IX & VRDRBR is verschrikkelijk moeilijk in een hokje te plaatsen en dat gaan we dan ook maar niet proberen. Het uit Noord Brabant afkomstige Urfaust is onderhand al weer flink wat jaartjes bezig en heeft dan ook al vele releases op zijn naam staan. Als ik het goed heb is dit hun vierde full length album, maar er verschenen nog vele EP’s en (spilt) singels die de tijd tussen de albums mooi opvullen.

Het meest herkenbare aan Urfaust zijn toch wel de vocalen van IX en de duistere synth-partijen. Op het nieuwste album ’Empty Space Meditation’ ook weer ruimschoots aanwezig. Na diep in een trance te zijn geraakt van het eerste ambient-achtige nummer, wordt er vanaf ‘II’ keihard ingezet met een alles vernietigende polka. De prachtige gestructureerde chaos die er dan ontstaat zal je in verwarring brengen. De sfeervolle synths en orgels (met distorsion) worden afgewisseld met maniakale zangpartijen, gitaargeweld, monnikenzang, hemeltergend gekrijs, echt alles passeert de revue. De simplistische oerritmes van VRDRBR mogen ook niet onvermeld blijven. Deze passen echt perfect op deze ultra duistere sfeermuziek, want duister is het! Gek genoeg wel het soort duisternis waar je geen genoeg van kan krijgen. Ik kan de hele plaat nummer voor nummer gaan doornemen, maar daar doe ik het album geen recht mee. Dit moet je gewoon ondergaan van ‘I’ tot ‘VI’. Het luistert ook weg als één geheel, en het heeft ook eigenlijk wel een kop en een staart. In tegenstelling tot een paddenstoelentrip is dit er één die je onbeperkt tot je kan nemen, en het wordt alleen maar beter. Een geweldig kunstwerk uit de gruwelijke onderwereld met zeer fraai artwork van Thorny Thoughts.

(9/10, Van Records)

Tracklist:

• Meditatum I
• Meditatum II
• Meditatum III
• Meditatum IV
• Meditatum V
• Meditatum VI

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ