Crowbar – The Serpent Only Lies

Facebookrssmail

crowbar_the-serpe-tonly-lies_3000Crowbar is een stoner / sulde band uit New Orleans, een band die al sinds 1990 aan de weg timmert en inmiddels tien full-lengths heeft uitgebracht. Na het goed ontvangen album ‘Symmetry in Black’ uit 2014 komt Crowbar op 28 oktober met nummer elf: ‘The Serpent Only Lies’ via het label Steamhammer / SPV. Lange tijd was zanger / gitarist Kirk Windstein het enige originele bandlid, de andere bandleden stroomde immers pas in de jaren 2000 in, maar daarin is verandering gekomen. Bassist Todd “Sexy T.” Strange, welke de eerste 10 jaar bij Crowbar aan de dikke snaren plukte, is sinds dit jaar weer terug op het oude nest. De onbetwiste frontman is en blijft natuurlijk Kirk, die met zijn verschijning en typerende stemgeluid een fenomeen is in het genre.

Het album opent met ‘Falling While Rising’, een lekkere zware traag riff verandert in een lekkere up-tempo riff. Kirk trekt zijn schreeuwerd weer open, maar opvallend in dit nummer zijn de heerlijke drums verzorgt door Tommy Buckley. ‘Falling While Rising’ is een heerlijk nummer met verschillende tempowisselingen, een nummer waarbij je bijna automatisch met de kop meeschut. ‘I Am the Storm’ dendert over je heen als een tornado, heerlijke vocale uithalen van Kirk, een nummer dat op een ongekend tempo over je heen blaast, een korte en energieke song.

Temporiseren kunnen de heren van Crowbar ook. ‘Surviving the Abyss’ is een traag bijna gevoelig nummer met melodieus gitaarwerk en belicht de andere kant van de Amerikanen. Het titel nummer, ‘The Serpent Only Lies’ gaat door op dit tempo, maar kent een wending naar een lekker up-tempo stuk, ook hier is het gitaarwerk weer top verzorgd. De “clean vocals” in het refrein klinken enigszins verassend. Crowbar dendert lekker door en de plaat kent eigenlijk geen wegzakkers, solide materiaal zoals we dat van hen gewend zijn. Noemenswaardig is nog wel het nummer ‘Song of the Dunes’, een heerlijk, traag nummer.

‘The Serpent Only Lies’ is geen verassend Crowbar album geworden, de band doet al jaren waar het goed in is en dat is onvervalste stoner / slugde metal brengen zonder enige poespas.

(8/10, Steamhammer / SPV)

1. Falling While Rising 05:37
2. Plasmic and Pure 05:38
3. I Am the Storm 02:57
4. Surviving the Abyss 04:55
5. The Serpent Only Lies 04:35
6. The Enemy Beside You 04:44
7. Embrace the Light 04:24
8. On Holy Ground 04:35
9. Song of the Dunes 03:49
10. As I Heal 04:05

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ