Legion of the Damned hult Baroeg in duisternis.

Facebookrssmail

Al sinds de doorstart van het Limburgse Occult onder de huidige naam zien we Legion of the Damned slechts sporadisch op de vaderlandse podia. Het viertal schoot met het debuut ‘Malevolent Rapture’ uit 2006 dusdanig succesvol uit de startblokken, dat de band voornamelijk grote festivals aandoet en regelmatig in het buitenland vertoeft. Het tienjarig bestaan van ‘Malevolent Rapture’ vierde Legion of the Damned afgelopen zomer al op diverse festivals door het album integraal ten gehore te brengen en voor het eerst in het bestaan van de band wordt er een “eigen” clubtournee ondernomen. Bijgestaan door de deathmetal dames Sisters of Suffocation en de goregrinders van Cliteater geeft Legion of de Damned een vijftal optredens in het land waarvan vandaag in Baroeg het vierde optreden op matineetijd plaatsvind.

Sisters of Suffocation opent voor een zaal die nog niet eens voor de helft gevuld is, er schijnt namelijk elders in Rotterdam een erg belangrijke voetbalwedstrijd aan de gang te zijn. Niet gestoord door dat feit vuurt de band haar brute deathmetal geweld af op de mensen die wel de moeite hebben genomen om op dit vroege tijdstip aanwezig te zijn. Sinds het verschijnen van de debuut EP ‘Brutal Queen’ eerder dit jaar gaat het de dames qua aandacht en optredens enorm voor de wind en dat is te merken op het podium. De gitaarriffs van Simone van Straten worden ondersteund door een botervette ritmesectie bestaande uit Puck Wildschut (Bass) en Amber de Buijzer (Drums) die werkelijk staat als een huis. Het blijft verbazingwekkend hoe snel zangeres Els Prins overschakelt tussen de enigszins lieftallige aankondigingen naar heftige screams tot aan diepe grunts, alles bij elkaar genomen een mooi optreden. Naast alle nummers van het debuut worden we getrakteerd op ongeveer even zoveel andere songs en ik hoor zoiets voorbijkomen als “een nummer voor de nieuwe EP”, ik had zelf eigenlijk gehoopt op een volwaardige langspeler bij een interessant label, want dat verdienen deze dames en gezien de publieksreactie sta ik daar niet alleen in.

Ondanks dat de voetbal wedstrijd in Rotterdam-Zuid al lang en breed is afgelopen staat ook Cliteater tegenover een niet al te gevulde Baroeg. Net als de vorige act doet de band gewoon zijn ding en maakt het zichzelf en het publiek naar de zin. De gore-/porngrind van het vijftal komt lekker uit de verf en trekt de eerste paar headbangers richting het podium. Cliteater, bekend van het clitoraal verbasteren van bekende cd titels legt vandaag de nadruk op het album ‘The Great Southern Clitkill’ uit 2010 en uiteraard het dit jaar verschenen ‘From Enslavement to Clitoriation’. Gek genoeg wordt het vorige album in zijn geheel overgeslagen terwijl verder alle langspelers (en een Split EP) vertegenwoordigd zijn in de set van vandaag. De growls en screams van zanger Joost Silvrants hadden wat harder in de mix mogen staan maar verder leverde Cliteater een vette en strakke grindcore set af.

Keurig netjes stelt Legion of the Damned zichzelf voor in Baroeg met de hymne ‘Legion of the Damned’ en de extreme thrashmetal van het vijftal klinkt gelijk al lekker. Vijftal? Ja vijftal, want live worden Maurice Swinkels (Zang), Eric Fleuren (Drums), Harold Gielen (Bass) en tevens Soulburn lid Twan van Geel (Gitaar), sinds het vertrek van Richard Ebisch bijgestaan door Splinterbomb gitarist Hein Willekes.

Het geluid in Baroeg staat niet al te hard afgesteld en dat komt de retestrakke thrashmetal ten goede en maakt het optreden zeer plezierig om naar te luisteren. In tegenstelling tot de shows eerder dit jaar staat dit optreden niet specifiek in het teken van het tienjarige jubileum van het debuut. Naast het eerder genoemde ‘Legion of the Damned’ passeren van dat album slechts drie andere nummers de revue. De band heeft duidelijk gekozen voor een “the best of” set maar in een uurtje speeltijd komen helaas niet alle albums aan bod. Muzikaal gezien biedt Legion of the Damned precies wat het publiek wil horen veel songs van ‘Cult of the Dead’ en het laatste wapenfeit ‘Ravenous Plague’, alles is tot in de puntjes verzorgt; een goed vet geluid, een zanger die goed bij stem is en zowel het gitaargeweld als de ritmesectie zijn perfect in harmonie.

Maar visueel gezien zijn de meningen onder de bezoekers sterk verdeeld. Waar Legion of the Damned op festivals groots uitpakt met veel vuur en lichteffecten, hult de band zichzelf en Baroeg vandaag bijna in complete duisternis. Deels is dit te rechtvaardigen want het geeft de muziek een extra duister tintje en sleurt de luisteraar mee in de muziek zonder enige afleiding. Aan de andere kant neemt het wel wat weg van de interactie met fans die “hun” bandje niet zo gek vaak van dichtbij kunnen zien. Al met al moeten de mannen nog even terugkomen na ‘Son of the Jackal’ om met ‘Diabolist’ om iedereen tevreden huiswaarts te laten keren.

Regelmatig zijn er in Baroeg zondagen zoals deze, zij het met grotere, kleinere of gelijkwaardige bands als vandaag. De zondag matinees zijn echt ideaal om mooie bands te zien en de volgende dag weer fris en fruitig aan het werk of naar school te gaan. Helaas hebben veel te weinig mensen de weg naar Baroeg gevonden vandaag, dat kan o.a. zo zijn door de “belangrijke” voetbal wedstrijd of doordat Legion of the Damned en gevolg vijf shows in vijf verschillende provincies spelen. Het is echter jammer voor de bands, Baroeg en zeker voor de mensen die niet geweest zijn want het was een mooie dag met Sisters of Suffocation, Cliteater en Legion of the Damned.

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ