Rockmuzine schuift aan bij Marcela Bovio

Facebookrssmail

Tijdens het beluisteren van de debuut solo CD van Marcela Bovio, ‘Unprecedented’, werd ik zó nieuwsgierig dat ik meer wilde weten over Marcela èn over het album. Dank je wel Marcela dat ik je mocht interviewen!

stream-of-passion-marcela-boviMarcela is midden dertig, ze begon zo’n 30 jaar geleden met muziek. Haar peetoom is muzikant en was destijds directeur van het conservatorium in Monterrey (Mexico). Hij gaf Marcela’s ouders het advies om Marcela en haar zus op te geven voor zang/muziekles. Haar ouders speelden toen zelf geen muziek. Marcela en haar zus beleefden zóveel plezier aan muziek dat de zussen hun ouders hebben geïnspireerd om (jaren later) pianolessen te volgen. Marcela heeft altijd van dramatische, emotionele muziek gehouden. Na veel klassiek te hebben gespeeld en geluisterd ontdekte ze in haar tienerjaren de stevigere rock. Via vrienden kwam ze in contact met metal. Marcela vertelt: “Zij hebben mij het één en ander laten luisteren, en ik was verkocht!”

De start van haar carrière.

Arjen Lucassen wilde een onbekende zanger(es) de kans geven om één van zijn rollen in de rockopera ‘The Human Equation’ (2004) te laten vertolken. Arjen vroeg zijn fans om CD’s op te sturen. Dat heeft Marcela gedaan. Tot haar verbazing kreeg ze een paar weken later een e-mail van Arjen, waarin hij vertelde dat hij helemaal weg is van haar stem. Arjen heeft Marcela naar Nederland ingevlogen om de plaat op te nemen. Deze samenwerking beviel zo goed, dat Arjen en Marcela samen een album hebben geschreven. Dit werd het eerste album van Stream of Passion ‘Embrace the Storm’ (2005). Arjen heeft de muzikanten benaderd om een band te kunnen vormen. Waaronder bassist Johan Van Stratum. De muziek bracht Marcela naar Nederland, maar het kwam door Johan dat ze ging emigreren. Dat was voor Marcela géén moeilijke beslissing. Maar het verhuizen en het wennen aan de nieuwe omstandigheden was een stuk moeilijker. Want, zo zegt Marcela: ”Mexico en Nederland zijn in veel aspecten erg anders: de mensen zijn hier introverter, iets “kouder”; de zon schijnt veel minder, het weer is kouder. Ik had onderschat hoeveel impact dit allemaal in mijn gemoedstoestand zou hebben.” Ongeveer vijf jaar geleden stapten Marcela en Johan in het huwelijksbootje.

Behalve in Stream of Passion, zingt Marcela in bands zoals Maiden UniteD, The Gentle Storm en The Gathering. Bovendien staat ze als gastmuzikant vermeld op cd’s van verschillende bands als Epica en Subsignal.

Unprecedented.

Tot nog toe komen de recensies uit de (prog)rock/metal hoek. Alle recensies zijn positief. Daar is Marcela vanzelfsprekend heel blij mee. Ze vertelt: “Ik denk dat veel van mijn fans plus de fans van Stream of Passion geen echte metalheads zijn, maar juist van veel verschillende soorten muziek houden. Maar het zou kunnen dat ik de muzikale horizon van sommige metalheads heb verbreed.”

stream-of-passion-marcela-bovioDe arrangementen zijn geschreven door Joost van den Broek en Marcela. The Dudok String Quartet heeft de ruimte gekregen om er hun eigen interpretatie aan de geven. Vooral qua dynamiek zijn hun keuzes heel voornaam. De plaat is live opgenomen (alles tegelijkertijd), op die manier is er ook gerepeteerd. Tijdens of vlak voor de opnames is er niks meer veranderd. Het enige wat er is toegevoegd is een mini stukje achtergrondzang aan het eind van ‘Saboteurs’. Marcela heeft een paar stukken geschreven waar de cello dubbele noten speelt. Daarom hoor je soms meer dan vier lagen strijkers. The Dudok String Quartet speelt anders dan “gewoon” klassieke kwartetten. Deels omdat Marcela veel ritmische stukken en staccato (= strak gespeelde) stukken schreef. Deels doordat de strijkers verschillende technieken gebruiken. Zoals pizzicato (met de vingers op de snaren tokkelen). Hoewel Marcela zelf viool speelt, kriebelde het niet om mee te spelen. Volgens eigen zeggen: ”Ik speel niet zo goed als dit kwartet. Bovendien speel ik voornamelijk solo. En ik wilde me 100% op de zang focussen.”

Er staan een paar Spaanstalige nummers op de cd. Waaronder: ‘Dime’. Dit is een heel persoonlijk verhaal. Marcela heeft zich als kind op een bepaald moment van haar leven verlaten gevoeld, dat gevoel draagt ze nog steeds bij zich. Daarom vergelijkt ze de zonsondergang met dit gevoel.
Veel van de teksten hebben een diepere betekenis. Meer daarover in mijn recensie. Marcela zingt met veel power en expressie van lichaam en gezicht. Ik vroeg haar of ze bij de repetities van ‘Unprecedented’ bij de stukken met passie/emotie/vechtlust e.d. niet te neiging om “te veel te geven”? Daarop antwoordde ze: ”Ja, het is altijd zoeken naar de “sweet spot” waarop expressie goed aanwezig is, zonder dat de zangtechniek daaronder te leiden heeft. Ik hou er van om hier mee te experimenteren.”

Er staan diverse live shows gepland. De live show van 6 november in Paradox (Tilburg) is met piano. Met het kwartet spelen is door budget en tijd van de mensen niet altijd mogelijk. Bovendien is het fijn om ook op een andere manier te toeren. Daarom zijn er enkele shows met zang, aangevuld met piano door Erik van Ittersum, (Kingfisher Sky, The Theater Equation). De recensie van ‘Unprecedented’ is hier te lezen.

Stream of Passion en solo

stream-of-passion-mb-sopNa lang wikken en wegen werd dit jaar besloten om na 11 jaar te stoppen met Stream of Passion (SoP). Een moeilijke, maar wel overwogen beslissing. Op 28 december is de Farewell Show in Tivoli (Utrecht). Er komt nog een live DVD uit. Deze is op 2 september opgenomen in P60 (Amstelveen). Deze DVD wordt een mooie herinnering voor SoP, maar natuurlijk vooral voor hun fans. Stil zitten hoeft Marcela niet want: Ze is ook zangcoach, ze geeft thuis lessen (eventueel via skype). Iedereen kan bij haar aankloppen. Als ze maar bereid zijn om goed naar hun eigen stem te luisteren en veel oefenen. Daarnaast geeft ze zangles op de ‘Metal Factory’. Deze MBO opleiding is in 2013 gestart en is bedoeld voor jongeren die van muziek hun beroep willen maken. Ze krijgen instrumentles, bandcoaching, management, en andere dingen waar je als professionele muzikant mee te maken krijgt. Doordat Stream of Passion ophoudt te bestaan, komt er voor Marcela tijd vrij voor andere dingen, waaronder haar solocarrière. We kunnen gelukkig blijven genieten van Marcela’s fantastische stem.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ